Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2022,
7.04

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Natisni članek

papež obisk Vatikan Robert Golob

Sobota, 17. 12. 2022, 7.04

1 leto, 4 mesece

Slovenski premier papežu poklonil prav posebno darilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Darilo | Slovenski premier je papežu Frančišku za darilo predal tudi dres Andresa Vombergarja, argentinskega Slovenca, člana slovenske nogometne reprezentance. | Foto Vlada RS

Slovenski premier je papežu Frančišku za darilo predal tudi dres Andresa Vombergarja, argentinskega Slovenca, člana slovenske nogometne reprezentance.

Foto: Vlada RS

Papež Frančišek je danes v Vatikanu na zasebno avdienco sprejel slovenskega premierja Roberta Goloba. Kot so sporočili s Svetega sedeža, sta sogovornika poudarila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja. Govorila sta tudi o aktualnih temah v svetu. Papež Frančišek sicer ravno danes praznuje 86. rojstni dan in slovenski premier mu je poklonil prav posebno darilo. 

 

Premier Golob je papežu izročil slovensko potico, ki jo Frančišek dobro pozna in je po njej vprašal celo Melanio Trump, ko je s svojim možem obiskala Vatikan.

Papež je za darilo dobil tudi spominsko kljuko iz Narodne univerzitetne knjižnice v Ljubljani z znamenitim konjičkom, ki jo je oblikoval slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Pred nedeljskim finalom na svetovnem nogometnem prvenstvu, v katerem se bo s Francijo pomerila papeževa rodna Argentina, pa je slovenski premier Frančišku predal še dres Andresa Vombergarja, argentinskega Slovenca, člana slovenske nogometne reprezentance, so za Siol.net povedali v vladnem uradu za komuniciranje.

Oglasil se je tudi nogometaš Vombergar. 

Andres Vombergar
Sportal Slovenec, za katerega navija papež Frančišek, uresničil sanje

Aktualne teme, ki so jih navedli na Svetem sedežu, so širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana ter vojna v Ukrajini in njene posledice za Evropo. 

Kot je v izjavi za medije po pogovorih v Vatikanu povedal slovenski premier, sta s papežem govorila o tem, kako delovati preventivno, da se grozote iz Ukrajine ne bi prenesle na območje Zahodnega Balkana in kako združiti moči, da v to regijo prinesemo mir in pomiritev.

Med drugim sta govorila tudi o Bosni in Hercegovini, ki jo je Golob označil za "Balkan v malem in obenem za nevralgično točko". Kot je pojasnil, sta govorila o korakih, ki vodijo do tega, da se ljudem ponudi upanje, nato pa se ta trenutek izkoristi za to, da se spremeni politični in administrativni ustroj v BiH.

Premier pa je slovenskim medijem povedal še, da sta se pogovarjala tudi o novem vodstvu Slovenske škofovske konference in o tem, kako bi peljali zadeve naprej. "Govorila sva o tem, kako imamo politični sistem, ki je najprej v dialogu z državljani in nato še z institucijami in podobno velja za Cerkev," je dejal. Dodal je, da sta se strinjala, da je treba poskrbeti, da bo dialog tekel naprej.

S papežem sta po besedah premierja govorila tudi o tem, da se moramo čim manj ukvarjati s preteklostjo. Moramo se je zavedati, a se hkrati o njej nehati prepirati.

Izmenjala sta tudi pogled na to, kako vzpostaviti osnovno politično higieno znotraj lastnih institucij, da bodo te izpolnjevale svoje poslanstvo.

Sarajevo
Novice BiH dobila status kandidatke za članstvo v Uniji

Predsednik slovenske vlade se je v okviru današnjega obiska v Vatikanu srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža Pietrom Parolinom in nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami.

Premier si je ogledal še Sikstinsko kapelo in Rafaelove sobane.

Februarja je papeža obiskal tudi Borut Pahor 

Na uradnem obisku v Vatikanu je februarja letos bil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Sveti sedež obiskal ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom. Sveti sedež je bil namreč ena prvih zahodnih držav, ki je priznala neodvisnost Slovenije.

Kot predsednik vlade pa je Vatikan nazadnje obiskal Marjan Šarec, ki se je s papežem Frančiškom srečal poleti leta 2019.

Papež Urbi et Orbi božič Vatikan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred dvema letoma, ko je Slovenija poskrbela za božično okrasitev Vatikana, sta bila tam tudi takratni zunanji minister Anže Logar in minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

V Sloveniji je bil medtem avgusta lani na obisku tajnik Svetega sedeža Parolin.

Golob Pahor
Novice Golob o razmerah v zdravstvu: Ni rešitev čez noč, to ne obstaja
ROBERT GOLOB GEN-I
Novice Mladina: GEN-I preiskujeta policija in tožilstvo #video
Ne spreglejte