SiolNET. Novice Slovenija
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec: DeSUS odrekel podporo Kolar Celarčevi

2,55

termometer

Karl Erjavec
Foto: Bor Slana

Stranka DeSUS po zapletih s sporazumom vlade in sindikata Fides odreka podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, je po današnji seji izvršnega odbora stranke povedal predsednik Karl Erjavec. Po mnenju DeSUS bi bilo prav, da bi Kolar Celarčeva, ki bo, kot pravijo, le težko nadaljevala delo, ponudila odstop in da bi ga premier Miro Cerar tudi sprejel.

Stanje je po mnenju DeSUS takšno, da na področju zdravstva ni več mogoče pričakovati uspešnega dela vlade, temveč potrebujejo osvežitev.

Je od Kolar Celarčeve odvisna usoda koalicije?

Predsednik vlade sicer izbira ekipo, je dejal Erjavec. A če bo vztrajal pri odločitvi, da Kolar Celarčeva ostane ministrica, se prvak DeSUS boji, da bodo zašli v še večje težave, te pa so že zdaj zelo resne. "Ne vidim možnosti, da lahko to krizo premagamo s Kolar Celarčevo," je poudaril.

Pri tem po njegovem mnenju ne gre več le za vprašanje koalicije, v kateri so sicer razdeljeni tudi glede sporazuma, ki ga je ministrica v torek parafirala s Fidesom. "Zadeva je prišla tako daleč, da je ni mogoče rešiti več samo v koaliciji, temveč mora zadnja najti ustrezne rešitve z obema sindikatoma," je poudaril Erjavec.


-> Duh je ušel iz steklenice, kdo lahko še ustavi sindikate?

-> Fides odgovarja Štruklju, da ima sindikat po konvenciji ILO pravico do pogajanj

-> Da ministričin bombonček zdravnikom ne bo večal primanjkljaja? Malo verjetno.


So Milojki Kolar Celarc na mestu ministrice za zdravje šteti dnevi? So Milojki Kolar Celarc na mestu ministrice za zdravje šteti dnevi? Foto: Bobo

Ministrici ne zaupajo

V DeSUS menijo, da z ministrico Kolar Celarčevo ne bo mogoče doseči dogovora s Fidesom glede na to, da je sporazum z zdravstvenim sindikatom parafirala, a zadev ne zna pojasniti. V DeSUS se bojijo, da ne bo sposobna urediti odnosov med sindikatom in vlado, kar pa je nujno potrebno, če želijo skleniti zgodbo z vsemi sindikati, je dejal Erjavec.

Če ta zgodba ne bo končana, pa bo težava po njegovih besedah tudi s proračunom, ki so ga v DZ sprejeli kljub vrzeli zaradi nedorečenih stroškov dela v javnem sektorju. Erjavec je ob tem spomnil, da v Bruslju niso preveč zadovoljni z našim proračunom.

Spomnil je tudi na pogoje DeSUS in pričakovanje, da ministrica do 12. decembra predloži reformne zakone. A glede na vse dogodke po njihovem mnenju ni mogoče pričakovati, da bi lahko tak sveženj zakonov do takrat predložila v postopek.

"Pričakujejo, da bo premier presekal ta gordijski vozel"

Tudi v SD so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka. Zato pričakujejo, da bo premier presekal ta gordijski vozel in ukrepal, je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Obenem je spomnil, da je SD prva problematizirala slab in nedorečen sporazum s Fidesom in ocenila, da ga bo ministrica težko uresničila.

Pričakujejo podobno ravnanje kot pri Bizjak Mlakarjevi

Erjavec je še pojasnil, da v tem primeru pričakujejo podobno ravnanje kot pri nekdanji ministrici za kulturo iz vrst DeSUS Julijani Bizjak Mlakar. Tedaj ji je podporo odrekel premier Cerar, v DeSUS pa niso želeli ovirati uspešnega dela vlade ter so se strinjali, da ministrica ponudi odstop.

Prvak DeSUS je še pojasnil, da s premierjem o Kolar Celarčevi še ni govoril, a bi ga v vsakem primeru seznanil s takim stališčem. "Stvari so precej zapletene in menim, da moramo začeti na hitro razreševati to krizo. Prva poteza, ki bi jo predsednik moral narediti, je osvežitev zdravstvenega resorja," meni Erjavec.

"Dogovor z zdravniki je potreben, mora pa biti pregleden, jasen in ne sme dopuščati različnih interpretacij," pravi podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar. "Dogovor z zdravniki je potreben, mora pa biti pregleden, jasen in ne sme dopuščati različnih interpretacij," pravi podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar. Foto: Bor Slana

Sporazum ne omenja priloge, zato so mogoče različne interpretacije

Po vseh nejasnostih s sporazumom, ki ga je Kolar Celarčeva v torek parafirala s Fidesom, so v DeSUS danes razkrili, da k temu dokumentu spadajo še priloge, na katere se sklicuje ministrica. Kot je pojasnil podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar, te priloge v sporazumu niso omenjene, so pa ključni del glede vsebinskega reševanja nadaljnjega dela in plačevanja dodatnega dela zdravnikov.

A je po Gantarjevih besedah težava, ker te priloge ni na voljo, poleg tega je nedokončana, nedorečena in nepodpisana, koalicijski partnerji je uradno niso dobili. Ker sporazum priloge ne omenja, tudi omogoča različne interpretacije, meni Gantar in dodaja, da je to tudi ovira za dogovor z drugimi sindikati javnega sektorja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin