Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

9

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc Konrad Kuštrin zdravstvo zdravnik Jakob Počivavšek

Sreda, 23. 11. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

Da ministričin bombonček zdravnikom ne bo večal primanjkljaja? Malo verjetno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

9

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V koaliciji še naprej vre zaradi sporazuma o začasni prekinitvi stavke zdravnikov, ki sta ga včeraj parafirala sindikat Fides in ministrica Milojka Kolar Celarc. Je ta prekoračila svoja pooblastila? SMC je včeraj sprva trdila, da ja, nato, da ne, SD in Desus vztrajata, da jih je. Hkrati pa še vedno ni jasno, kdo bo prispeval okrog 40 milijonov evrov, ki jih je ministrica obljubila zdravnikom.

Sporazum o začasni prekinitvi stavke zdravnikov, ki sta ga včeraj parafirala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin, buri duhove v koaliciji. 

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sta v izjavi za javnost poudarila, da je ministrica prekoračila svoja pooblastila, ki ji jih je podelila vlada. Dogovorila naj bi se namreč za poseg v plačni sistem v javnem sektorju. Tudi podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je bil do sporazuma zadržan.

"Sporazum s Fidesom ne zvišuje standarda zdravnikov, ampak bolnikov"

Ministrica za zdravje je v razpravi v DZ ponovila, da sporazum z zdravniškim sindikatom Fides ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja. "Kolegu Židanu in še nekaterim razpravljavcem tu v dvorani lahko zatrdim, da sporazum ne zvišuje standarda zdravnikov, pač pa bolnikov. To so dejstva," je poudarila.

Da sporazum s Fidesom v nobeni točki ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, so po njenih besedah razjasnili tudi v torek na sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju. Da ni presegla pooblastil, ki ji jih je dala vlada, pa sta, kot je dodala, potrdila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

"Vse je dokumentirano, po datumih, sklepih in gradivih vlade, ki jih je sprejemala v zvezi s pogajalskimi izhodišči, ki jih je dala meni in celotni vladni pogajalski skupini za pogajanja," je izpostavila Kolar Celarčeva.

STA

Do večera so v SMC obrnili ploščo. Predsednik vlade Miro Cerar je za oddajo 24 ur na Pop TV zvečer dejal, da je ministrica ravnala v okviru svojih pooblastil. Tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da ne gre za neposreden poseg v plačni sistem.


Preberite še:

Alojz Ihan: Zdravniška stavka? Naj traja za zmeraj!

Miha Mazzini: Zdravje je njihovo največje bogastvo 

Družinski zdravnik: Če bi hotela država varčevati, bi morala začeti na naših vratih


SMC obrnila ploščo, SD zadevo še preučuje

Zna se zgoditi, da bodo na jutrišnji seji vlade sporazum podprli le ministri iz kvote SMC. V koalicijski SD namreč še vedno vztrajajo, da parafiran sporazum vlade s sindikatom Fides ni sprejemljiv in da ga ne bodo podprli. Enako so sporočili tudi iz Desusa.

Na to se je danes ostro odzval Cerar. Stališča SD in DeSUS bi lahko po njegovem mnenju pripeljala do nadaljevanja zdravniške stavke, in sicer "spet na račun bolnikov, kar bi bilo zelo slabo".

Na vprašanje, ali bi morala Kolar Celarčeva odstopiti, je prvak SD Dejan Židan danes dejal, da je na potezi premier Cerar, ki "se je postavil na njeno stran", Gantar pa, da do 12. decembra od nje pričakujejo nekaj pomembnih predlogov zakonov.

Kdo bo plačal? Bolniki.

Dan po parafiranem sporazumu, ki ga bo vlada na jutrišnji seji zelo težko zavrnila, pa je še vedno odprto tudi vprašanje, kje bodo dobili okrog 40 milijonov evrov, kolikor jih potrebujejo za izpolnitev dogovora.

Na ministrstvu za finance so včeraj pojasnili, da se plače zdravnikov financirajo prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato dogovor glede plač in stroškov dela zdravnikov v celoti vpliva na zdravstveno blagajno. Učinka na javnofinančni primanjkljaj ne bo, so zatrdili na ministrstvu.

A na ZZZS trdijo nasprotno - da denarja nimajo. "Morebitna dodatna finančna sredstva na podlagi dogovora med Vlado RS in Fidesom ne bo zagotovil ZZZS (v višini okoli 36 milijonov evrov), saj naj bi na podlagi dogovarjanja med ministrstvom za zdravje in ministrstvom za finance ta sredstva zagotovil državni proračun in ne ZZZS," so odgovorili na naše vprašanje, kje bodo dobili denar.

O zapletu je danes spregovoril tudi Gantar iz Desusa, ki glede na stališča ministrstva in ZZZS sklepa, da bodo zdravnikom namenili denar, ki je sicer namenjen zdravstvenim programom. To je po njegovih besedah nedopustno, saj naj bi bil namen dogovora tudi zmanjševanje čakalnih dob.

Zdravstveni blagajni že zdaj zmanjkuje rezerv

Ob tem povejmo, da zdravstvena blagajna že letos posluje z 22-milijonsko izgubo. To bo pokrila s presežki iz preteklih let, kar pomeni, da ji bo na računu po naših izračunih ostalo le še slabih sedem milijonov evrov prostih sredstev za pokrivanje morebitnih prihodnjih primanjkljajev. Predlog finančnega načrta za prihodnje leto je skupščina ZZZS obravnavala v začetku novembra, a ga ni potrdila. Ta predlog je zdaj seveda uravnotežen, a še ne vključuje izdatkov zaradi pravkar sklenjenega sporazuma. 

Omenimo še, da je skupščina ZZZS, ki bo zdaj dajal denar zdravnikom, pred dvema tednoma prekinila odločanje o predlogu finančnega načrta za prihodnje leto, ker od vlade zahteva, da zagotovi proračunska sredstva za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu.

Se bodo čakalne vrste prihodnje leto skrajšale ali podaljšale? | Foto: Matej Leskovšek Se bodo čakalne vrste prihodnje leto skrajšale ali podaljšale? Foto: Matej Leskovšek

Še dodatnih 215 milijonov iz proračuna?

"Tega dogajanja ne razumem," vse skupaj komentira član pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Jakob Počivavšek, sicer predsednik sindikata Pergam.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je že včeraj dejal, da jih je poteza ministrice šokirala in da so pogajanja z javnim sektorjem prekinjena, vsaj dokler ne razčistijo, kaj je zapisano v sporazumu.

V primeru posega v enotni plačni sistem ne bodo nadaljevali pogajanj z vlado, je še dejal Štrukelj. To bi pomenilo, da bi se z začetkom prihodnjega leta sprostili varčevalni ukrepi. Tako bi morala vlada ob že dogovorjenih 110 milijonih evrov zagotoviti še dodatnih 215 milijonov evrov za plače v javnem sektorju. Ob zadnjem predlogu so se sindikati in vlada razhajali za deset milijonov evrov.

Prvi mož sindikata Fides Konrad Kuštrin je nato odgovoril, da ima posamezni sindikat po konvenciji Mednarodne organizacije dela (ILO) pravico, da se pogaja in izpogaja. Cerar pa je ob trenjih med sindikati sporočil, da vlada ne more odločati o parafiranem sporazumu s Fidesom, dokler se sindikati ne dogovorijo med sabo.

Žogica pri vladi, sindikati na okopih

"Besedilo sporazuma je strašno nejasno in dopušča vse mogoče interpretacije," pravi predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek. | Foto: Bor Slana "Besedilo sporazuma je strašno nejasno in dopušča vse mogoče interpretacije," pravi predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek. Foto: Bor Slana Sindikati javnega sektorja bodo po Počivavškovih besedah počakali, kakšna bo jutrišnja odločitev vlade, ki mora potrditi sporazum. "Ne glede na to se mora naša pogajalska skupina usesti in ponovno določiti naše zahteve."

Pa so prepričani, da gre pri sporazumu za poseg v plačni sistem? "Besedilo sporazuma je strašno nejasno in dopušča vse mogoče interpretacije. V določenih delih gotovo vpliva tudi na plačni sistem oziroma razmerja znotraj plačnega sistema," odgovarja sindikalist.

Dodaja, da je ključno sporočilo to, da se z njimi vlada o nekaterih temah ni hotela pogajati, iz pogajanj z zdravniki pa je razvidno, da se z njimi je. Tako bodo tudi sami najverjetneje - če bo pogajalska skupina glede tega složna - zaostrili svoje zahteve.

Ne spreglejte