Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
13.29

Osveženo pred

3 dni, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Natisni članek

JEK2 JEK2 referendum Državni zbor Urška Klakočar Zupančič

Torek, 22. 10. 2024, 13.29

3 dni, 9 ur

DZ v preklic referenduma o JEK2 z novim odlokom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Državni zbor lahko posvetovalni referendum o projektu nove nuklearke v Krškem (JEK2) prekliče z novim odlokom, je v izjavi za medije dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Z njim bo razveljavil pred dvema tednoma sprejeti odlok o razpisu referenduma. Poslanske skupine, ki so predlagale posvetovalni referendum, so zdaj vložile predlog odloka za razveljavitev njegovega razpisa, dokončno pa naj bi ga DZ sprejel v četrtek.

DZ je z veliko, skoraj dvotretjinsko večino 10. oktobra sprejel odlok o referendumu o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki bi ga izvedli 24. novembra. Na glasovanju bi se vprašanje glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Opravila za izvedbo referenduma so že stekla, v petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja. Vendar pa so mediji v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v zvezi z JEK2 in referendumom o njem. TV Slovenija je minuli teden med drugim predvajala posnetek neformalnega dogovarjanja politikov glede vrstnega reda sprejemanja resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in odloka o razpisu referenduma o JEK2, ki naj bi bil v nasprotju z mnenjem zakonodajnopravne službe DZ.

Medijske objave in odzivi nanje so privedli do tega, da so v ponedeljek poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale – Svoboda, SDS, NSi in SD – podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

jek2
Novice Predstavljena pobuda za državni prostorski načrt za JEK2

Ne povsem enostavna pot do umika predloga

Glede na ponedeljkovo dogajanje in umik politične podpore izvedbi referendumskega glasovanja je Klakočar Zupančič danes pojasnila, da odloka o razpisu referenduma ni mogoče razveljaviti z umikom predloga za razpis referenduma ali s preprostim preklicem odločitve.

Edina zakonodajna oz. pravna pot je, da DZ sprejme odlok o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka. Predlagatelj zanj je lahko tudi samo en poslanec. Državni zbor nato o tem predlogu odloča tako kot pri vseh drugih predlaganih aktih. Potrebno je mnenje zakonodajno-pravne službe, predlog se najprej obravnava na matičnem delovnem telesu, dokončno pa DZ o njem glasuje na plenarni seji.

Kot je v izjavi že napovedala Klakočar Zupančič so poslanske skupine, ki so predlagale posvetovalni referendum o projektu nove nuklearke v Krškem, v DZ vložile predlog odloka za razveljavitev njegovega razpisa. Pod predlog odloka so tako podpisani vodje poslanskih skupin Svoboda, SDS, SD, NSi in poslanca narodnih skupnosti. 

Že v sredo naj bi bil ta predlog na dnevnem redu seje kolegija predsednice DZ, še isti dan naj bi sledila tudi seja matičnega delovnega telesa. Poslanci naj bi novi odlok sprejeli na izredni seji v četrtek, na kateri bo sicer glavna tema predlog novega zakona o plačah v javnem sektorju.

V SD in Levici zadovoljni

V SD so z razpletom zadovoljni, je danes ponovila poslanka Meira Hot. "Že več mesecev smo se spraševali, ali je razprava v javnosti pravilna in ali je dovolj vključujoča oziroma smo razpravo celo v veliki meri pogrešali," je izpostavila in dodala, da se jim je zdelo, da informiranje zgolj prek spletne strani in nekaj okroglih miz na to temo ni tisto, kar bi omogočilo celovito odločitev na posvetovalnem referendumu.

Čeprav niso bili med predlagatelji, tudi v Levici po besedah koordinatorice Aste Vrečko pozdravljajo umik referenduma. "Ves čas smo opozarjali, da je referendum preuranjen in da referendumsko vprašanje ni ustrezno. Nismo se strinjali ne z načinom referenduma, torej da ga izvedemo v tej fazi, ko še ni točno znano ne koliko bo stala elektrika, koliko bo stal sam projekt in kakšni bodo vplivi na okolje," je pojasnila.

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je v DZ danes dejal, da manjša od obeh opozicijskih strank jedrsko opcijo še vedno zagovarja kot edino, ki lahko Sloveniji na srednji in dolgi rok zagotovi stabilno samooskrbo z električno energijo. Kot je dejal, sta jedrska opcija in stabilna oskrba za elektriko tako pomembni, da se je skoraj vsa "razumna" slovenska politika poenotila, zato se v NSi sprašujejo, zakaj je nekdo nedovoljeno snemal dogovarjanje med poslanskimi skupinami o vsebini predloga za razpis referenduma in posnetek v javnost, natančneje v oddajo Tarča na Televiziji Slovenija, spravil ravno v času intenzivne priprave na referendum.

Urška Klakočar Zupančič
Novice SDS bi menjala Klakočar Zupančič, ki se je na očitke odzvala #video

Ni nujno, da novi referendumi o JEK2 ne bodo možni

Trenutno dogajanje po besedah Klakočar Zupančič nikakor ne pomeni, da novi posvetovalni ali zakonodajni referendumi na temo JEK2 ne bodo mogli biti izvedeni.

Glede razkritij v oddaji Tarča in očitkov, da je šlo za protizakonito ravnanje poslancev, je Klakočar Zupančič spomnila, da je v postopku sprejemanja resolucije in odloka o razpisu referenduma sledila pravnemu mnenju treh eminentnih ustavnih pravnikov, da resolucija ni pravni, ampak politični akt brez pravnih posledic, zato se je DZ o njej lahko odločal pred izvedbo posvetovalnega referenduma.

Izpostavila je tudi, da resolucija ni edini strateški državni dokument, ki govori o JEK2. Sprejetih jih je bilo že sedem, je rekla. So pa mnenja različna, je priznala.

Nataša Avšič Bogovič, Zvonko Černač
Novice Ustrašili so se poraza

"Nepravilnosti ni bilo"

"Pravno in postopkovno je parlament naredil vse pravilno. Ničesar ni naredil brezglavo, vsak korak je bil premišljen," je poudarila Klakočar Zupančič. Zagotovila je, da se je o vsakem koraku posvetovala in na vsaki točki podala svojo pravno argumentacijo. Kako je stvar potekala vsebinsko, pa ne more komentirati, saj da pri tem ni bila udeležena.

DZ je medtem zaradi objave posnetka dogovarjanja poslanskih skupin policijo že obvestil tudi o sumu storitve kaznivega dejanja nezakonitega prisluškovanja oz. nezakonitega zvočnega snemanja, je še razkrila Klakočar Zupančič.

DVK že z nekaj stroški zaradi referenduma o Jeku 2

Kot je sporočila Državna volilna komisija (DVK) obvestila DZ o preklicu posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta JEK 2 še niso prejeli. O dogajanju v zvezi z referendumom JEK 2 in njegovim preklicem pa so bili seznanjeni iz medijev.

Nekaj referendumskih opravil je že steklo, določeni stroški so nastali, nadaljnje aktivnosti pa bodo preklicane. Če bo DZ razveljavil odlok o razpisu posvetovalnega referenduma, bo komisija sprejela odločitev o preklicu veljavnih aktov za njegovo izvedbo.
Vladimir Prebilič
Novice Prebilič: Slovenska politika je bankrotirala #video
JEK2
Novice Če bi se z JEK2 zalomilo, nam grozi bankrot
Ne spreglejte