Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
9.06

Osveženo pred

3 dni, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Natisni članek

priljubljenost opozicija SDS Državni zbor Urška Klakočar Zupančič

Torek, 22. 10. 2024, 9.06

3 dni, 10 ur

SDS bi menjala Klakočar Zupančič, ki se je na očitke odzvala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,01
Urška Klakočar Zupančič | Predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič opozicija pogosto očita kršenje poslovnika državnega zbora, zlorabo položaja in nespoštovanje ustave, vendar pa ostaja visoko na lestvici najbolj priljubljenih politikov v državi. | Foto Bojan Puhek

Predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič opozicija pogosto očita kršenje poslovnika državnega zbora, zlorabo položaja in nespoštovanje ustave, vendar pa ostaja visoko na lestvici najbolj priljubljenih politikov v državi.

Foto: Bojan Puhek

Največja opozicijska stranka SDS bi rada zamenjala predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in na njeno mesto imenovala podpredsednico Meiro Hot (SD), ki je tudi podpredsednica stranke, danes poroča Delo.

Predlog zamenjave naj bi vložili zaradi "groženj", kot naj bi napoved predloga utemeljil poslanec SDS Andrej Hoivik na nedavni izredni seji državnega zbora o domnevnih očitkih nezakonitosti in mobingu na ministrstvu za kulturo.

A Hot naj bi pri tem poudarila, da tudi če bi se predlog formalno uresničil, SDS ne more računati z njenim soglasjem za prevzem funkcije predsednice državnega zbora. Prav tako bi za razrešitev predsednice potrebovali 46 poslanskih glasov, česar brez sodelovanja NSi in dela koalicije ne morejo doseči, ugotavljajo v Delu.

Pobude za zamenjavo z mesta predsednice državnega zbora niso novost, saj naj bi se Klakočar Zupančič že lani znašla v nemilosti pri premierju, ker se je pri glasovanju o razrešitvi tedanje kmetijske ministrice Irene Šinko vzdržala. Posledica tega naj bi bila, neuradno, izguba mesta podpredsednice stranke, čeprav naj bi s funkcije formalno odstopila sama.

Klakočar Zupančič opozicija pogosto očita kršenje poslovnika državnega zbora, zlorabo položaja in nespoštovanje ustave, v SDS naj bi razmišljali celo o neudeležbi na kolegijih predsednice državnega zbora. Takole se je odzvala:

Vendar pa kljub temu ostaja med najbolj priljubljenimi politiki v državi. Na nedavni lestvici priljubljenosti, ki jo je za Dnevnik izvedla agencija Ninamedia, je zasedla peto mesto, prav tako jo podporniki stranke Gibanja Svoboda vidijo kot daleč najprimernejšo zamenjavo v primeru umika Roberta Goloba.

SDS ne bo več na kolegijih

V SDS so v dopisu Klakočar Zupančič med drugim sporočili, da se sej predsednice DZ ne bodo več udeleževali, saj da ne želijo prispevati k "legitimnosti zlorabe funkcije in številnim kršitvam postopkov ter poslovnika državnega zbora". 

Urška Klakočar Zupančič
Novice Policiji predala dokumente v zvezi z domnevnim mobingom na ministrstvu za kulturo
Forum Partnerstvo za prihodnost, FIHO
Novice Klakočar Zupančič: Razlike v družbi so nedopustne, vsi si zaslužijo enakovredne obravnave!
Urška Klakočar Zupančič
Novice Predsednica DZ za presojanje nezdružljivosti funkcije ustavnih sodnikov predlaga KPK
Urška Klakočar Zupančič
Novice Urška Klakočar Zupančič: Zdrsnili so na najnižjo mogočo raven #video

Ne spreglejte