Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2024,
10.26

Osveženo pred

4 ure, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Natisni članek

SDS NSi Urška Klakočar Zupančič

Četrtek, 12. 9. 2024, 10.26

4 ure, 13 minut

Urška Klakočar Zupančič: Zdrsnili so na najnižjo mogočo raven #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,88

"Včeraj so vložili kazensko ovadbo. Glede tega naj poudarim, da so vlagatelji zdrsnili na najnižjo mogočo raven politične kulture oziroma o tej sploh ne moremo več govoriti," je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič povedala v odzivu na kazensko ovadbo, ki sta jo zoper njo vložili opozicijski stranki NSi in SDS. Klakočar Zupančič so kazensko ovadili, ker menijo, da je s tem, ko ni upoštevala zahteve poslancev za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preiskovala delovanje podjetij v slovenski energetiki, kršila zakon.

Opozicijski SDS in NSi sta policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani v sredo naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic je v izjavi za medije včeraj dejal, da koalicija enotno stoji za predsednico DZ. Po njegovi oceni Klakočar Zupančič, ki prihaja iz Svobode, svoje delo opravlja vestno, skrbno in predano. 

Klakočar Zupančič: Očitke, da koga osebno ščitim, ostro zavračam

Dan po vložitvi kazenske ovadbe se je na aktualno dogajanje odzvala tudi Klakočar Zupančič. "Včeraj so vložili kazensko ovadbo. Glede tega naj poudarim, da so vlagatelji zdrsnili na najnižjo mogočo raven politične kulture oziroma o tej sploh ne moremo več govoriti. To njihovo ravnanje ni nekaj posebnega. Vlaganje kazenskih ovadb zoper politične nasprotnike, takrat ko se počutijo popolnoma nemočne, je nekaj, kar redno počnejo. Torej po mojem mnenju ne moremo govoriti o politični kulturi, to se v tujini ne dogaja. Menim, da so zdrsnili v protipravno stanje," je v uvodu povedala Klakočar Zupančič. 

Znova je obrazložila svoje delovanje glede zahteve ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala delovanje podjetij v slovenski energetiki. "Za sklic seje DZ, redne ali izredne, je potrebna vsebina, ki jo je dopustno obravnavati. Nedopustnih vsebin na sejah ne smemo obravnavati. Zahteva opozicije ni vsebovala dopustnosti. Zahteva za odreditev parlamentarne preiskave je obremenjena z več nepravilnostmi. Najhujša je, da se vsebina delno prekriva z že ustanovljeno parlamentarno komisijo, ki že deluje," je pojasnila. 

"Podtikanja, da jaz s tem, ko ščitim temeljna pravna načela in pravno državo, ščitim koga osebno, ostro zavračam," je še dodala predsednica DZ. 

Predstavila je tudi dve hitri rešitvi za nastale razmere. Ena je, da opozicija popravi svojo zahtevo v skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe, da odpravi prekrivanje z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo. Druga je, da se opozicija dogovori s koalicijo, da vsebino že delujoče parlamentarne komisije razširimo. 

"Ustanovitve preiskovalne komisije, ki bi revidirala zadevo Patria, ne bi dovolila"

Delovanje DZ je ponazorila tudi s primerom. "Tudi če bi kdo zahteval ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi revidirala zadevo Patria, v kateri je bil obdolženec Janez Janša, tega ne bi dovolila, ker je to nedopusten poseg v sodno vejo oblasti. Toliko za primerjavo, zakaj ni mogoče ugoditi nedopustnim zahtevam za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije," je orisala Klakočar Zupančič in znova poudarila, da ima opozicija pravico, da zahteva sklic izredne seje, a morajo na njej obravnavati dopustno vsebino in ne česarkoli.

"Izredno sejo bomo sklicali, takoj ko bo zahteva za odreditev parlamentarne preiskave ustrezno popravljena," je dejala predsednica DZ. 

Predsednica DZ o imenovanju komisarske kandidatke: Upam, da ne bomo v zadregi pred mednarodno skupnostjo

Spregovorila je tudi o komisarski kandidatki Marti Kos. Kot je pojasnila, je predsednika odbora Franca Breznika (SDS) sama prosila, da skliče sejo odbora o kandidatki za evropsko komisarko.

"Gospe Marti Kos želim srečo in verjamem, da je izredno dobra kandidatka z mnogo izkušnjami, da bo Slovenijo zastopala najbolje, kot bo lahko, in da bomo na svojo komisarko ponosni. Upam, da bo tukaj opozicija premogla politično modrost, da bo Slovenija pridobila komisarsko mesto in ne bomo v zadregi pred mednarodno skupnostjo," je sklenila Klakočar Zupančič. 

Poslanec SDS: Možnost o dogovoru s koalicijo ne pride v poštev

Medtem je poslanec SDS Rado Gladek v izjavi za medije vztrajal pri očitkih, da predsednica DZ "evidentno krši tako ustavo kot poslovnik državnega zbora, ki bi za njo moral biti Sveto pismo". Ocenil je, da če bi bile "stvari čiste", v koaliciji zagotovo ne bi toliko energije vlagali v to, da "na vsak način zavrejo preiskavo".

Možnost, ki jo je omenila predsednica DZ, da se opozicija s koalicijo dogovori o razširitvi že obstoječe preiskave, po Gladkovih besedah za njih pride v poštev pod pogojem, da oni vodijo preiskovalno komisijo. "Krovni problem pri prvi preiskovalki je to, da je predsednik, v rokah katerega je praktično kompletno delo preiskovalke, član Gibanja Svoboda," je izpostavil. Obenem je zavrnil tudi možnost popravkov zahteve za preiskovalno komisijo. "Ne pripravljamo popravkov, ker smo prepričani, da karkoli bomo popravili, bo vedno razlog za zavrnitev," je pojasnil.

Urška Klakočar Zupančič
Novice NSi in SDS kazensko ovadili Urško Klakočar Zupančič #video
Ne spreglejte