Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
9.56

Osveženo pred

9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

Danijel Krivec Jernej Vrtovec SDS NSi Urška Klakočar Zupančič

Sreda, 11. 9. 2024, 9.56

9 minut

V NSi in SDS kazensko ovadili Urško Klakočar Zupančič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Urška Klakočar Zupančič | V SDS in NSi predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič očitajo onemogočenje dela opozicije, kršenje poslovnika DZ in ustave ter zlorabo položaja.  | Foto STA

V SDS in NSi predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič očitajo onemogočenje dela opozicije, kršenje poslovnika DZ in ustave ter zlorabo položaja. 

Foto: STA

V opozicijskih SDS in NSi so policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, je v današnji izjavi za javnost pojasnil poslanec SDS Danijel Krivec. Medtem je vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic v izjavi za medije dejal, da koalicija enotno stoji za predsednico DZ. 

Kot je dejal, so naznanilo pravkar oddali na pošto. "Ugotavljamo, da neke možnosti normalne razprave in dogovora glede pravil, ki veljajo že praktično trideset let, niso več možne, in pričakujemo, da bo nek neodvisni organ tudi o tem odločal," je pojasnil poslanec SDS Danijel Krivec.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je dodal, da dve leti opazujejo, kako je "zakonodajni proces dobesedno ugrabljen" in predsednica DZ s podporo koalicije krši poslovnik, zakonodajo in ustavo. Zagotovo pa je sodu izbilo dno, da predsednica DZ ni sklicala izredne seje, ki jo je zahteval del poslank in poslancev.

Julija letos so namreč poslanci NSi in SDS vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki. Zahteve poslancev predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič še vedno ni dala na dnevni red seje državnega zbora in tako onemogoča, da bi se omenjena parlamentarna preiskovalna komisija sploh ustanovila, opozarjajo v opoziciji.

Sajovic: Koalicija stoji za predsednico DZ

"Žalosten, zaskrbljen in razočaran sem, ker v dveh opozicijskih strankah ne zaupajo slovenskim državljankam in državljanom in delajo vse, da bi prišlo do predčasnih volitev. In zato je dovoljeno rušit, požigat slovenske interese, tako na bruseljskem parketu kot doma. Ovadba proti predsednici DZ, izvoljeni, imenovani na demokratičen način, je napad na institucijo. Izveden je na način osebnega napada in diskreditacije," je v izjavi za javnost povedal vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic.

Poudaril je, da koalicija in poslanska skupina Gibanje Svoboda enotno stoji za predsednico DZ osebno in kot institucijo. 

Klakočar Zupančič se sklicuje na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ 

Predsednica DZ se je pri svoji odločitvi sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Zakonodajno-pravno služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. 

Urška Klakočar Zupančič
Novice DZ tudi v drugo prepričljivo podprl novelo zakona o parlamentarni preiskavi

 

Ne spreglejte