Sreda,
11. 9. 2024,
9.56

Osveženo pred

1 ura, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Natisni članek

Danijel Krivec Jernej Vrtovec SDS NSi Urška Klakočar Zupančič

Sreda, 11. 9. 2024, 9.56

1 ura, 20 minut

NSi in SDS kazensko ovadili Urško Klakočar Zupančič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Opozicijski SDS in NSi sta policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, je v današnji izjavi za javnost pojasnil poslanec SDS Danijel Krivec. Medtem je vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic v izjavi za medije dejal, da koalicija enotno stoji za njo. 

Kot je dejal poslanec SDS Dejanj Krivec, so naznanilo pravkar oddali na pošto. "Ugotavljamo, da možnosti normalne razprave in dogovora glede pravil, ki veljajo že praktično trideset let, ni več, in pričakujemo, da bo neodvisni organ tudi o tem odločal," je pojasnil.

"V dosedanjem delu smo večkrat opozarjali na določene kršitve poslovnika, tudi drugih pravil, ki veljajo v tem državnem zboru. Vendar se je predsednica državnega zbora vedno postavila na stališče, da kot pravnica in nekdanja sodnica vse najbolje ve, ter ni dopuščala praktično nobene razprave o tem, kar se nam zdi v parlamentarizmu nedopustno," je opisal Krivec. Ker so izčrpali vse druge možnosti, so se odločili za naznanilo suma storitve kaznivega dejanja.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je dodal, da dve leti opazujejo, kako je bil zakonodajni proces dobesedno ugrabljen in je predsednica DZ s podporo koalicije kršila poslovnik, zakonodajo in ustavo. Zagotovo je sodu izbilo dno, da ni sklicala izredne seje, ki jo je zahtevalo 23 poslank in poslancev.

Vrtovec: S kolegi iz SDS smo v tem primeru strnili vrste, da zaščitimo to institucijo

Vrtovec je prepričan, da predsednica DZ nima za kaj takega podlage ne v poslovniku ne v ustavi, niti ne v zakonodajno-pravni službi državnega zbora. "Če kdo misli, da je nad zakoni, ni primeren za ta položaj," je še dodal in ocenil: "Prav je, da smo s kolegi SDS strnili vrste, da zaščitimo to institucijo."

Julija letos so namreč poslanci NSi in SDS vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki. Zahteve poslancev predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič še vedno ni dala na dnevni red seje državnega zbora in tako onemogoča, da bi omenjeno parlamentarno preiskovalno komisijo sploh ustanovili, opozarjajo v opoziciji.

Na vprašanja o napovedi Klakočar Zupančič, da bi lahko vrnila z nasprotno ovadbo zaradi krive ovadbe, je Krivec odgovoril, da to prepušča pristojnim organom.

Krivec je sicer spomnil, da ne bi prvič ovadili predsednika DZ, saj je bil tega deležen že Milan Brglez.

Na vprašanje o tem, ali ni ustavno sodišče ravno v primeru Brgleza ugotovilo, da ima predsednik DZ nekaj več manevrskega prostora pri odločanju, Krivec odgovarja: "Takrat ni šlo za tako jasno kršitev poslovnika kot v tem primeru, tudi ne za kršitev ustavnih določb, ki so tukaj jasno zapisane, tako da v tem primeru vseeno pričakujemo pozitiven izid."

Sajovic: Koalicija stoji za predsednico DZ

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic naznanilo suma kaznivega dejanja predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič razume kot poskus diskreditacije in osebnega napada, je povedal v izjavi za medije. Po njegovi oceni Klakočar Zupančič, ki prihaja iz Svobode, svoje delo opravlja vestno, skrbno in predano.

"Koalicija in poslanska skupina Gibanja Svoboda enotno stojita za predsednico in želita, da se na področju preiskovalnih komisij, ki je, roko na srce, že 30 let nek peskovnik, politična igrača, naredi nek red, predvidljivost in se v odločanje vključi tudi Ustavno sodišče, " je povedal Sajovic.

Poudaril je, da predsednica DZ brani zakon, ustavo in parlamentarno prakso. "Zdaj je že 14 dni drame na temo preiskovalne komisije. Žrtev te drame pa je predsednica DZ," je prepričan.

Vodja poslancev Svobode je ob tem spomnil še, da je opozicija, ki očita Klakočar Zupančič onemogočanje ustanovitve preiskovalnih komisij, dejansko uspela z novo preiskavo. "Kakšna je? Točno taka, kot so si jo želeli, po poti, kot so si jo izbrali," je dejal.

Klakočar Zupančič se sklicuje na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ 

Predsednica DZ se je pri svoji odločitvi sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Zakonodajno-pravno služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb GEN-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. 

Urška Klakočar Zupančič
Novice DZ tudi v drugo prepričljivo podprl novelo zakona o parlamentarni preiskavi