SiolNET. Novice Slovenija
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Da čebelam zagotovijo hrano, jih prevažajo iz kraja v kraj #video

0,88

termometer

Slabo in nestanovitno vreme letos ponovno preglavice povzroča tudi čebelarjem. Že maja so opozarjali na 30-odstoten izpad medu, a kaže, da bo ta še precej večji, po zadnji oceni celo več kot 60-odstoten. Pašna sezona se sicer konča avgusta, a izpada ne bo več mogoče nadomestiti. Čebelarji težave rešujejo tudi tako, da čebelje družine prevažajo naokoli in lovijo dobro pašo, kot to počne Mitja Šibila iz Haloz.

Urbani čebelar Posel danes Čebelarska kriza v Sloveniji: domačega medu bo veliko manj

Ponekod morajo čebelarji sami hraniti čebele. Med njimi je tudi čebelar Mitja Šibila iz Haloz s 350 čebeljimi družinami. Od teh ima 72 družin v prenosnem zabojniku, ki ga prevaža s pašnika na pašnik.

S čebelarstvom se ukvarja skorajda že od rojstva, leta 1949 se je s tem začel ukvarjati že njegov dedek. Tradicija se iz roda v rod nadaljuje, danes se s čebelarjenjem ukvarja vsa njegova družina.

Letošnja sezona je zelo slaba, pravi čebelar Mitja Šibila. | Foto: Planet TV Letošnja sezona je zelo slaba, pravi čebelar Mitja Šibila. Foto: Planet TV

Zadnja dobra letina je bila leta 2010

Zadnje dobra letina je bila leta 2010, se spominja Šibila. Težava so tudi necvetoči travniki, ki jih je pred tednom dni dodatno uničila toča. S prevozi po različnih lokacijah čebelam omogoča boljšo pašo, sicer jim je treba dodajati sladkor.

"Na žalost je to edino, kar jim lahko ponudimo, narave jim, na žalost, ne moremo nadomestiti," je dejal Šibila.

Čebele so povsem odvisne od narave, zato želi število zabojnikov za prevoz družin še povečati. Zaradi vse slabših vremenskih razmer morajo pašo loviti na različnih krajih, ne samo na enem stojišču.

Herman Kisilak Čebelji gradič med čebele kmetija turizem Prekmurje Rogašovci Novice Po nesreči tovornjaka v ZDA pobegnilo 133 milijonov čebel

S prevozom v zabojnikih čebelam ponudi boljšo pašo, zato jih želi narediti še več. | Foto: Planet TV S prevozom v zabojnikih čebelam ponudi boljšo pašo, zato jih želi narediti še več. Foto: Planet TV

Država je čebelarjem obljubila pomoč po koncu sezone

V Sloveniji je enajst tisoč čebelarjev lani pridelalo 1.746 ton medu, kar je bila solidna letina. Rekord so dosegli leta 2001, ko so pridelali 2.550 ton medu, najmanj pa so ga pridelali leta 2014, in sicer le 471 ton.

Država je čebelarjem, ki jih je v Sloveniji kar enajst tisoč, obljubila pomoč do 25 tisoč evrov, a kot je dejala Darja Majkovič, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo, je treba najprej počakati na konec čebelarske sezone in nato sprejeti nadaljnje ukrepe. Celotno sliko bodo dobili šele po 15. avgustu, je dejala.

Prazne police Novice Kupce pričakale prazne police, takšen bi bil svet brez čebel #video

Darja Majkovič | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

V studiu oddaje Danes na Planetu je bil gost Aleš Bozovičar iz Čebelarske zveze Slovenije. Spregovoril je o napovedih za letošnje leto ter o tem, kaj je na letino najbolj vplivalo in katere vrste medu bo letos največ.

Herman Kisilak Čebelji gradič med čebele kmetija turizem Prekmurje Rogašovci Novice Kmetija Čebelji gradič, dom ene od najštevilčnejših družin v Prekmurju #video čebele Novice Avstrijcu zapor zaradi uporabe insekticida, ki je pobil čebele Novice Spet napadli čebele v Tivoliju, tokrat s strupom osa ose osje gnezdo Novice Zakaj nas ose ne pustijo pri miru, čebele pa? #video

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin