SiolNET. Novice Svet
1,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijcu zapor zaradi uporabe insekticida, ki je pobil čebele

1,04

termometer

čebele
Foto: STA

Zaradi namernega škodovanja okolju je bil danes na deželnem sodišču v Celovcu sadjar obsojen na 12 mesecev zapora, od katerih jih bo moral obvezno za zapahi preživeti štiri mesece. Lani je moški svoja drevesa kljub prepovedi zaščitil s sredstvi, ki so škodljiva za čebele, zaradi česar so številne bližnje čebele poginile.

V bližini nasada sadnih dreves 47-letnika sta lani 1. maja dvema čebelarjema poginile številne čebele. "Pred panji je bilo vse črno od številnih poginulih čebel," je dejal eden od čebelarjev na zaslišanju pred sodnikom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ker so pri živalih odkrili znake zastrupitve, so jih preiskali in ugotovili, da so poginile zaradi učinkovine klorpirifos, ki se med drugim nahaja v insekticidu dursban 480.

š Novice Spet napadli čebele v Tivoliju, tokrat s strupom

Sadjar krivde ni priznal

Sadjar je pred sodiščem priznal, da je tisti dan uporabil omenjeni insekticid, a le zjutraj, ko v bližini še ni bilo čebel in to na drevesih, ki so že odcvetela. Krivde zaradi pogina čebel ni priznal.

Med sojenjem je tožilstvo dokazovalo, da omenjeni insekticid vsebuje zelo škodljive snovi za čebele in da so verjetno tudi v jutranjih urah preletavale območje nasada. Dokazovali so tudi, da čeprav se čebele niso ustavljale pri drevesih, ki so že odcvetela, so nabirale cvetni prah na rožah, ki so cvetele pod njimi.

Plačevanje položnic Posel danes Kako redno Slovenci plačujejo položnice?

Sodnica je sadjarja spoznala za krivega

Strokovnjaki so ocenili, da se lahko po takšni izgubi sicer še do neke mere reši čebelje družine, a da se lahko čebelarja poslovita od letine medu, manj verjetna pa je tudi možnost prezimitve čebeljih družin.

Sodnica Michaela Sanin je spoznala sadjarja za krivega, saj je po njeni oceni vedel, kakšen vpliv bo imela uporaba insekticida in da krši pravilnik. Oba čebelarja sta skupaj izgubila več kot 50 čebeljih družin, tako da je sodnica naložila še plačilo odškodnine v skupni višini več kot 20.000 evrov.

Sadjar je že napovedal pritožbo na odločitev sodnice. Kurilno olje Posel danes Kje lahko letos najceneje kupite kurilno olje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 129
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin