Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
26. 9. 2018,
14.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

položnica stroški plačevanje denar

Sreda, 26. 9. 2018, 14.00

5 let, 7 mesecev

Kako redno Slovenci plačujejo položnice?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Plačevanje položnic | Fizične osebe v Sloveniji s plačili v povprečju zamujajo 18 dni. Še lani so zamujale 35 dni. | Foto STA

Fizične osebe v Sloveniji s plačili v povprečju zamujajo 18 dni. Še lani so zamujale 35 dni.

Foto: STA

Plačilna disciplina slovenskih gospodinjstev je za razliko od poslovnega sveta v samem evropskem vrhu. Fizične osebe le 13 odstotkov računov ne poravnajo pravočasno. Kljub temu se vsako leto najde več tisoč grešnikov, ki jim zaradi neplačil izklopijo elektriko.

Fizične osebe v Sloveniji v roku poravnajo 87 odstotkov računov, kaže najnovejša raziskava o plačilnih navadah, ki jo je izvedla mednarodna skupina za upravljanje terjatev EOS. Slovenija se tako v primerjavi s preostalimi evropskimi državami uvršča v vrh lestvice finančno najbolj discipliniranih gospodinjstev.

voda
Novice Živijo v Sloveniji, a nimajo dostopa do pitne vode in električnega omrežja

Enajst odstotkov računov posamezniki plačajo z zamudo, dva odstotka računov pa ostane neporavnanih. Fizične osebe imajo v povprečju na voljo 17 dni za poravnavo obveznosti do podjetij, s plačili pa v povprečju zamujajo 18 dni. Še lani so zamujale 35 dni, še odkriva raziskava z naslovom Plačilne navade.

Nekateri dobavitelji energije podatkov ne razkrivajo

Na večje dobavitelje energentov v Sloveniji smo se obrnili z vprašanji, kako vestno njihovi odjemalci poravnavajo obveznosti za njihove storitve.

Števec za elektriko | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Na vprašanja, koliko znaša povprečna zamuda neplačnikov, koliko znaša povprečen znesek neporavnanih obveznosti, koliko dolguje največji dolžnik in koliko izterjav imajo v teku, nam v podjetjih Gen-I in Elektro Energija niso želeli odgovoriti. Ker gre po njihovih navedbah za poslovno skrivnost teh podatkov ne morejo razkriti.

So pa oboji razkrili, da ima težave s plačevanjem v predpisanem roku približno en odstotek njihovih odjemalcev.

Štajerski ponudnik, ki številk ne skriva, ima več nediscipliniranih odjemalcev

Omenjenih podatkov pa ne skrivajo v podjetju Energija plus, hčerinski družbi Elektra Maribor. S plačili svojih obveznosti v povprečju mesečno zamuja 25 odstotkov njihovih odjemalcev.

poli, Perutnina Ptuj
Novice Perutnina Ptuj prodana, kupec je z Vzhoda

Razkrivajo, da povprečna zamuda neplačnikov znaša okoli 30 dni, povprečni znesek neporavnanih obveznosti pri gospodinjskih kupcih pa se vrti okoli 80 evrov. Razkrivajo tudi znesek največjega posameznega dolžnika, ki podjetju dolguje nekaj več kot dva tisoč evrov.

Trije dobavitelji elektriko izklopili tri tisoč odjemalcem

Lani so v Elektru energija predlog za sodno izterjavo podali zoper tisoč fizičnih oseb, predlog za odklop električne energije pa zoper 600 neplačnikov. Ob tem opozarjajo, da slednji pogosto tik pred izklopom poravnajo svoje obveznosti, zato je število dejansko odklopljenih odjemalcev nižje.

denarnica evri denar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock V podjetju Gen-I zatrjujejo, da s strankami v težavah aktivno sodelujejo in skupaj večinoma tudi najdejo rešitev za poplačilo odprtih obveznosti.

"Ne beležimo bistvenega porasta neplačnikov. Verjetno tudi zaradi tega, ker je elektrika zadnja stvar, ki jo ljudje prenehajo plačevati. V primerih, ko stranka ne plača dobavljene električne energije, vzpostavimo proces opominjanja. Stranke v veliki večini dolg tudi poravnajo," pojasnjujejo v Gen-I. Zaradi neporavnanih obveznosti so lani okoli 700 odjemalcem prekinili dobavo električne energije.

Porasta neplačnikov ne zaznavajo

Podobno ravnajo tudi v podjetju Elektro energija. Zaradi učinkovitega procesa opominjanja večina odjemalcev obveznosti pravočasno poravna. "Vendar so odjemalci soočeni z različnimi, tudi zelo težkimi življenjskimi situacijami, zato jim pri poravnavanju mesečnih obveznosti poskušamo pomagati in skupaj z njimi najti ustrezen način za poplačilo nastalega dolga," poudarjajo. Večjega porasta števila neplačnikov ne zaznavajo.

Lani so zaradi neporavnanih obveznosti okoli tisoč odjemalcem prekinili dobavo električne energije.

Jure Leben in Peter Gašperšič
Novice Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.
Ne spreglejte