Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
17.52

Osveženo pred

1 ura, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Palestina Izrael Blejski strateški forum Bsf Nataša Pirc Musar Tanja Fajon Cipi Livni

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 17.52

1 ura, 39 minut

Blejski strateški forum

Cipi Livni: Palestinska država je del rešitve konflikta, toda …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Cipi Livni | Cipi Livni je dolgoletna politična nasprotnica zdajšnjega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.  | Foto STA

Cipi Livni je dolgoletna politična nasprotnica zdajšnjega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Foto: STA

"Sem zagovornica rešitve dveh držav, kajti palestinska država je del rešitve konflikta, toda nihče noče, da bi neodvisna palestinska država postala Hamasastan," je na Blejskem strateškem forumu povedala nekdanja podpredsednica izraelske vlade in nekdanja zunanja ministrica Cipi Livni.

Povabilo Cipi Livni na letošnji Blejski strateški forum je v Sloveniji dvignilo veliko političnega prahu. Proti povabilu so bile nekatere civilnodružbene organizacije, ki zagovarjajo pravice Palestincev. Tem civilnodružbenim organizacijam so pritrdili tudi v Levici, danes je pred forumom povabilo pograjala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Na drugi strani je slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon že pred dnevi dejala, da je BSF vključujoča platforma, ki sooča različne poglede.

Najprej pogovor s palestinsko diplomatko, nato s Cipi Livni

V prvotnem programu bi Cipi Livni morala sodelovati v panelu z več gosti, kjer bi soočili različne poglede, a se je program do danes spreminjal in na koncu je potekal samo pogovor z njo. Pred njenim nastopom je bil prek video povezave pogovor s palestinsko diplomatko Amal Džadu.

Blejski strateški forum - protest
Novice Nekaj metrov stran od rdeče preproge otroški jok, zvoki bomb in reševalnih vozil #foto #video

Nekdanja izraelska zunanja ministrica je v pogovoru poudarila, da je dolgoletna zagovornica rešitve dveh držav, torej obstoja tako države Izrael kot neodvisne palestinske države. A je dodala, da nihče noče, da bi neodvisna Palestina postal Hamasastan, torej država, ki bi jo vodil Hamas.

Proti Velikemu Izraelu in Palestini od reke do morja

Cipi Livni nasprotuje tako idejam članov zdajšnje izraelske vlade, ki zagovarjajo versko ideologijo in Veliki Izrael, kot tistim Palestincem, ki zagovarjajo Palestino od reke do morja, tj. od reke Jordan do Sredozemskega morja. Zagovarja Izrael kot liberalno judovsko državo, ki obenem tudi zagotavlja pravice manjšinam.

Pred pogovorom s Cipi Livni je bil prek video povezave pogovor s palestinsko diplomatko z Zahodnega brega Amal Džadu.  | Foto: STA Pred pogovorom s Cipi Livni je bil prek video povezave pogovor s palestinsko diplomatko z Zahodnega brega Amal Džadu. Foto: STA

Po njenem mnenju s Hamasom, ki zatrjuje, da bi spet ponovil napad na Izrael, kot ga je izvedel 7. oktobra lani, ne more biti miru. Če bi Hamas ostal na oblasti, bi spet želel ponoviti grozote, kot jih je storil 7. oktobra lani, je prepričana.

"Ne gre za povračilo, ampak za izkoreninjenje Hamasa"

Na vprašanja glede velikega števila žrtev med civilisti in zlasti med otroki v Gazi, je odgovorila, da pri izraelskih vojaških akcijah v Gazi ne gre za maščevalno povračilo, ampak za izkoreninjene Hamasa. Dodala je, da ji je žal za civilne žrtve in da se na izraelski strani skušajo izogniti civilnim žrtvam, a da pač civilisti plačujejo ceno. 

Cipi Livni je kritična tudi do judovskih naseljencev, ki napadajo palestinske civiliste na Zahodnem bregu. Je pa spomnila, da se je Izrael pred leti umaknil iz Gaze, da je od tam umaknil tudi judovske naseljence, a to Hamasa lani ni odvrnilo od tega, da bi 7. oktobra napadel Izrael. 

napad na Izrael, Hezbolah, Libanon, dim, ogenj
Novice Velika Britanija zaustavlja prodajo določenih vrst orožja Izraelu
Bled
Novice Svet vzporednih realnosti na Bledu
BSF
Novice Kdo vse bo prišel na Bled?
Cipi Livni
Novice Levica zaradi udeležbe Cipi Livni grozi z bojkotom Blejskega strateškega foruma
Cipi Livni, nekdanja zunanja ministrica Izraela
Novice Civilnodružbeni gibanji zahtevata umik vabila Cipi Livni na Blejski strateški forum
Ne spreglejte