Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2024,
22.15

Osveženo pred

1 ura, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Tanja Fajon Julija Navalna Cipi Livni Blejski strateški forum

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 22.15

1 ura, 57 minut

Kdo vse bo prišel na Bled?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
BSF | Blejski strateški forum je najpomembnejši zunanjepolitični dogodek v Sloveniji. | Foto STA

Blejski strateški forum je najpomembnejši zunanjepolitični dogodek v Sloveniji.

Foto: STA

Na Bledu se bo v ponedeljek začel že 19. Blejski strateški forum (BSF). V ponedeljek bodo glavne teme vojna žarišča, kot sta Gaza in Ukrajina, v torek pa bo med drugim tekla beseda o podnebnih spremembah, migracijah in zelenem prehodu.

Naslov letošnjega Blejskega strateškega foruma je svet vzporednih realnosti. Na Bledu letos pričakujejo 57 delegacij. Več kot 180 razpravljavcev bo sodelovalo na več kot 30 razpravah. Te se bodo med drugim dotaknile vojne v Ukrajini in Gazi, pa tudi energetske in spletne varnosti.

Nagrada za Julijo Navalni, zaplet s Cipi Livni

Na Bled bo med drugim prišla tudi ruska opozicijska političarka Julija Navalni, ki ji bo slovenski premier Robert Golob podelil nagrado ugledni partner BSF. V slovenski javnosti je zaradi vojne v Gazi največ prahu dvignilo povabilo nekdanji izraelski političarki Cipi Livni. Proti njenemu prihodu so civilnodružbene organizacije, ki zagovarjajo pravice Palestincev, pa tudi stranka Levica.

Julija Navalni, žena pokojnega ruskega opozicijskega politika, bo letošnja dobitnica nagrade ugledni partner BSF. | Foto: Guliverimage Julija Navalni, žena pokojnega ruskega opozicijskega politika, bo letošnja dobitnica nagrade ugledni partner BSF. Foto: Guliverimage

Blejski strateški forum je osrednji zunanjepolitični dogodek, ki ga gosti naša država. Kot je pred letošnjim BSF povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, forum Slovenijo odpira svetu, je del slovenske mehke moči ter priložnost za mreženje in sestanke. V povezavi s Cipi Livni je Fajonova povedala, da je BSF forum, na katerem se soočajo pogledi različno mislečih.

Med gosti napovedan tudi Gari Kasparov

Med gosti letošnjega BSF so še nekateri drugi znani predstavnike ruske protiputinovske opozicije, kot so Gari Kasparov in tesni sodelavec pokojnega Alekseja Navalnega Leonid Volkov.

Med znanimi razpravljavci na Bledu so med drugim tudi hrvaški premier Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama, srbski premier Miloš Vučević, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, generalni sekretar OECD Mathias Cormann, izvršna direktorica Evropske agencije za azil Nina Gregori in komisar za človekove pravice Sveta Evrope Michael O'Flaherty.

Cipi Livni
Novice Levica zaradi udeležbe Cipi Livni grozi z bojkotom Blejskega strateškega foruma
Svetlana Tihanovska
Novice Tihanovska: Lukašenko je pripravljen Belorusijo prodati Rusiji
Tanja Fajon
Novice Fajonova na Bledu s kolegi z Zahodnega Balkana o "blejski zavezi" Michela
Ne spreglejte