Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
9.41

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

Natisni članek

poplave neurje nevihta napoved vreme

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 9.41

1 teden

Hladna fronta nas je že dosegla: lokalno močna neurja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14
nevihtna fronta | Od četrtka naprej se bo vreme ustalilo, spet bo topleje in bolj poletno.  | Foto Meteoinfo Slovenija

Od četrtka naprej se bo vreme ustalilo, spet bo topleje in bolj poletno.

Foto: Meteoinfo Slovenija

Z zahodne in jugozahodne smeri je Slovenijo zajelo več nevihtnih pasov, ob katerih nastajajo močna neurja. V noči na torek lahko ob krajevnih plohah in nevihtah hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki, ki lahko poplavijo, poplavi pa lahko tudi padavinska voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v zahodni in osrednji Sloveniji. Na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota je močno deževje že zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda pa se je sprožilo več zemeljskih plazov, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu so posredovali gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so črpali vodo in zaščitili več plazov, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Iz Centra za obveščanje (CORS) Kranj so okoli 22. ure sporočili, da se je iznad Furlanije nad Goriško, Vipavsko dolino in Kras pomaknil nevihtni sistem, ki ga spremljajo močni nalivi in močnejši sunki vetra, hkrati pa ni izključena tudi manjša toča.

Med 21. uro in 21.30 so na samodejni postaji Vedrijan zabeležili 26,22 litrov, v Novi Gorici pa 21,61 litrov padavin. Nevihtni sistem se pomika proti vzhodu. Ponoči bodo nevihte z močnimi nalivi nastajale v večjem delu Slovenije.

Na Agenciji RS za okolje so zapisali, da bo proženje neviht odvisno od hladne fronte, ki se bo počasi pomikala proti jugu. "Vseeno pa je največja verjetnost močnih nalivov na Primorskem, predvsem na Goriškem, v Vipavski dolini in na Krasu. Padavine bodo proti osrednji Sloveniji in vzhodu nekoliko oslabele," napovedujejo.

V torek bo oblačno s pogostimi padavinami, precej – za okoli deset stopinj Celzija – se bo tudi ohladilo. Tako dnevne temperature v torek in sredo ponekod naj ne bi presegle niti 20 stopinj, ob dežju še manj, okoli 15 stopinj Celzija.

Geologi: Pozor, nevarnost zemeljskih plazov!

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je za nocoj in za torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal, povečana nevarnost za nastanek in reaktivacijo zemeljskih plazov, predvsem za severozahodno in severno Slovenijo.

Nevarnost za nastanek zemeljskih plazov bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, so na zavodu zapisali v sporočilu za javnost.

Od danes zvečer do torka sredi dneva bodo po Sloveniji še naprej nastajali močni krajevni nalivi. Ob tem je mogoč porast hudourniških vodotokov, obstaja pa tudi nevarnost nastanka zemeljskih plazov. Agencija RS za okolje (Arso) je v tem času za celotno državo izdala oranžno opozorilo.

Priporočili so pozorno spremljanje plazovitih območij, sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Lastnikom objektov na nestabilnih tleh so priporočili, da preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu. Svetovali so redno pregledovanje strešnih odtokov, žlebov in odtočnih jarkov, prav tako pregledovanje in morebitno popravljanje bazenov in ribnikov, ter pozornost na območjih povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču. "Če se pojavijo razpoke, posedanje ali zdrsi zemljine, se posvetujte s strokovnjakom in obvestite pristojne lokalne oblasti," so navedli.

Prebivalcem so svetovali, da ne zasuvajo ali spreminjajo smeri jarkov in odtočnih poti, ne preoblikujejo pobočij brez obvestila oz. dovoljenja pristojnih lokalnih oblasti (občin) in ne odstranjujejo vegetacije s pobočij, ne da bi jo nadomestili s ponovno zasaditvijo. Priporočili so tudi redno pregledovanje strmih pobočij in pozornost na pojave odlomov kamninskih blokov.

Olajšanje šele v četrtek

Najburnejše dogajanje nas čaka v ponedeljek zvečer in v noči na torek, ko se bo čez naše kraje pomaknila hladna fronta. Po njenem prehodu se bo dogajanje počasi umirjalo, a bo občasno še deževalo.

V četrtek čez dan se bodo padavine verjetno za nekaj časa poslovile. Sledili bodo bolj sončni in toplejši dnevi, ob koncu tedna spet lahko pričakujemo do 30 stopinj Celzija.

Ob nevihtah bo v ponedeljek in torek padla večja količina dežja, kar lahko povzroči razlivanja posameznih manjših rek in hudournikov. Ta pojav bo v ponedeljek čez dan najverjetnejši v severni polovici Slovenije, v noči na torek in v torek čez dan pa bo naraščanje vodotokov mogoče tudi v južnem delu države.

Danes in jutri lahko ob nevihtah pričakujemo obilne padavine, reke in hudourniki bi lahko tudi poplavljali. | Foto: Arso Danes in jutri lahko ob nevihtah pričakujemo obilne padavine, reke in hudourniki bi lahko tudi poplavljali. Foto: Arso

Nevihten tip začetka meteorološkega poletja

O ugodni kombinaciji za nastanek neurij je za Siol.net že konec prejšnjega tedna govoril vremenski prognostik Brane Gregorčič iz Agencije za okolje (Arso). Njegova napoved o začetku nevihtnega tipa poletja, podobnega lanskemu, se žal uresničuje.
Gregorčič je svojo napoved utemeljeval z nestabilnim ozračjem, visokimi temperaturami in izrazitim segrevanjem tal zaradi močnega junijskega sonca. Tip vremena bo podoben lanskemu v tem obdobju. 
Saharski pesek
Novice Zakaj je sneg na Kredarici obarvan rjavo?
Nevihtna celica nad Dravskim poljem
Novice Lokalne nevihte in neurja povzročili nemalo težav
neurje s točo
Novice To je vzrok za včerajšnja uničujoča neurja z veliko točo #video
Dež, neurje, naliv
Novice V začetku tedna mogoča neurja z močnim vetrom in nalivi
poškodovano letalo Austria Airilnes
Novice Nevihta s točo poškodovala letalo pred pristankom na Dunaju
Ne spreglejte