Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
6.06

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

vremenski pojavi Kredarica napoved saharski pesek vreme

Petek, 7. 6. 2024, 6.06

1 mesec, 1 teden

Zakaj je sneg na Kredarici obarvan rjavo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,83
Saharski pesek | Rjavkasta barva snega na Kredarici je posledica puščavskega prahu iz Sahare. | Foto Arso

Rjavkasta barva snega na Kredarici je posledica puščavskega prahu iz Sahare.

Foto: Arso

Temperature v dolini se bodo te dni povzpele tudi čez 30 stopinj Celzija. Povsem drugačne razmere pa so na našem najvišjem vrhu, ki ga še vedno prekriva sneg. Vremenska kamera razkriva, da je sneg na Kredarici obarvan v rjavo barvo. Zakaj?

Rjavkasta barva snega na Kredarici je posledica puščavskega prahu iz Sahare. Spomladi smo poročali o prihodu več valov afriškega prahu nad naše kraje. Takrat smo pogosto naleteli na prizore s prahom umazanih avtomobilov.

Preberite še: 

Sonce, megla, pomlad
Novice Najtoplejši dan letošnjega leta, v zraku pa puščavski pesek

Spomladi je v naše kraje v več valovih prišlo veliko afriškega prahu, ki je takole umazal avtomobile. | Foto: Matic Tomšič Spomladi je v naše kraje v več valovih prišlo veliko afriškega prahu, ki je takole umazal avtomobile. Foto: Matic Tomšič

Sneg na Kredarici je obarval v rjavo tiste plasti snega, ki so nastale v času prehoda afriškega prahu. Te plasti so bile do zdaj skrite pod zgornjimi, neobarvanimi. Zaradi hitrega taljenja v zadnjih dneh se je zdaj pokazala rjava barva.

Podoben pojav se zgodi pri taljenju kupov snega v večjih mestih, ko se pokaže črna barva zaradi smoga.

Zakaj pride puščavski prah v naše kraje

Občasno se zgodi, da vetrovi prinesejo drobne delce puščavskega peska v višje plasti atmosfere. Delci, ki prepotujejo na tisoče kilometrov, so mikroskopsko majhni. Zato jih lahko natančneje opišemo kar kot prah. Ko padavine prašne delce sperejo iz ozračja, opazimo umazan dež. Vsi ga zaznamo, ko umaže naše avtomobile.

Na satelitski sliki, narejeni 28. februarja 2024, se jasno vidi sled puščavskega prahu, ki prihaja proti našim krajem. | Foto: NASA Na satelitski sliki, narejeni 28. februarja 2024, se jasno vidi sled puščavskega prahu, ki prihaja proti našim krajem. Foto: NASA

Ali je puščavski prah nevaren za zdravje?

Zdravju škodljivo je vdihavanje zraka s prevelikimi koncentracijami puščavskega prahu. Ko ga padavine sperejo iz ozračja, ni več škodljiv za zdravje. Delci saharskega prahu so sestavljeni predvsem iz kremna, železovih oksidov in hidroksidov ter soli.

Rjavo obarvani sneg je posledica saharskega prahu. | Foto: Arso Rjavo obarvani sneg je posledica saharskega prahu. Foto: Arso

vremenska karta
Novice Vremenska napoved: Pred nami prvi vroči dnevi meteorološkega poletja
Južna Afrika
Novice V poplavah v Južni Afriki najmanj 22 mrtvih #video
poplavljen Passau, Bavarska
Novice Poplave prizadele jug Poljske, dele Bavarske in Avstrije

 

Ne spreglejte