Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
6.34

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

toča vremenska napoved Slovenija napoved vreme

Petek, 7. 6. 2024, 6.34

1 teden, 5 dni

Lokalne nevihte in neurja povzročili nemalo težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Nevihtna celica nad Dravskim poljem | Nevihtna celica nad Dravskim poljem. | Foto Siol.net

Nevihtna celica nad Dravskim poljem.

Foto: Siol.net

 Ponekod po Sloveniji so lokalne nevihte povzročile precej težav. Iz severovzhoda države poročajo o toči, močnih sunkih vetra in nalivih, ki so odkrivali strehe, zalitih je bilo nekaj kleti, težave so bile tudi v prometu. Agencija RS za okolje (Arso) je sicer zaradi neviht za severovzhod, severozahod in jugovzhod izdala oranžno opozorilo.

O nevihtah in toči med drugim poročajo iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju, so objavili uporabniki Facebook strani Neurje.si.

Poškodovano drevje, objekti in avtomobili v Kidričevem, kjer je klestila debela toča:

Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, močni sunki vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Intervencije so še v teku, so zapisali.

Toča, ki je padala na območju Hoč:

V regijskem centru za obveščanje Maribor so v času neurja na območju Občine Hoče-Slivnica prejeli več kot 100 klicev na pomoč. Gasilci Gasilske brigade Maribor, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hotinja vas in Hoče so nudili pomoč pri sanaciji večje količine odkritih in poškodovanih streh, črpali meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih in drugih objektov, s tehničnimi posegi preusmerjali toke meteorne vode od objektov in dvorišč, čistili nanose gramoza ter blata s cestišč in začasno pokrivali odkrite strehe s folijo ter ponjavami, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Poplavljene kleti in objekte so že sanirali, trenutno se ukvarjajo s posledicami, ki jo je toča pustila na strehah, je za POP TV dejal poveljnik Gasilske zveze Maribor Dušan Mikl.

Neurje.si poroča, da se je na Štajerskem skoraj razvil tornado:

V Občini Rače-Fram je uprava za zaščito in reševanje zabeležila 12 klicev na pomoč. Gasilci so nudili pomoč pri sanaciji večjega števila odkritih streh zaradi neurja in odstranili padlo drevo na električne vodnike. Vodo so gasilci iz poplavljenih kleti črpali tudi na območju Mestne občine Maribor, kjer so s tehničnimi posegi spremenili tok meteorne vode, ki je ogrožala objekt in zavarovali ter delno sanirali plaz, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Neurje z močnim nalivom, točo in vetrom je sicer sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica.

V zadnjih dneh k nam priteka zelo topel zrak iznad Sredozemlja in severne Afrike, kar prinaša vse višje temperature.

Toča na območju Maribora:

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila "precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive".

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro.

Tudi nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. "Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah," je dejal Šter.

Včeraj je na jugovzhodu Slovenije v najtoplejših krajih le nekaj desetink stopinje zmanjkalo do 30 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh se lahko ogreje vse do 32 stopinj Celzija.

V krajih severno pričakujemo nastanek močnejših neviht in neurij z močnimi sunki vetra, nalivi in lokalno tudi precej debelo točo. Precej verjetno je, da bo v poznih popoldanskih in večernih urah kakšno neurje doseglo tudi naše kraje. | Foto: Meteoinfo V krajih severno pričakujemo nastanek močnejših neviht in neurij z močnimi sunki vetra, nalivi in lokalno tudi precej debelo točo. Precej verjetno je, da bo v poznih popoldanskih in večernih urah kakšno neurje doseglo tudi naše kraje. Foto: Meteoinfo

Medtem kraji severno ostajajo pod vplivom občutno bolj sveže atlantske zračne mase. Na meji med zračnima masama, ki je danes nad Alpami, je veliko energije za nastanek močnejših neviht in neurij z močnimi sunki vetra, nalivi in lokalno tudi precej debelo točo. Te nevihte bodo danes popoldne nastajale nedaleč stran od nas, v Avstriji, Švici in severni Italiji.

Dogajanje se bo ponoči umirilo, v soboto pa je spet možen nastanek močnejših neviht v popoldanskem in večernem času, je Šter še dejal za STA.

Vreme še vedno povzroča težave tudi v prometu. Cesta Apače-Kidričevo je zaradi poplavljenega cestišča zaprta v Kidričevem pri železniškem podvozu. Na cesti Litija-Zagorje pa je oviran promet zaradi podrtega drevja pri Renkah. Prometno-informacijski center za državne ceste voznike opozarja, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti, v primeru slabše vidljivosti pa ročno prižgejo luči. Voznike opozarjajo tudi, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Ob napovedanih nevihtah ali odhodu na dopust izklopite elektronske naprave iz električnega in komunikacijskega omrežja

V Sloveniji letno zabeležimo kar okoli 60 tisoč udarov strel, kar je posledica mešanja celinskega, mediteranskega in gorskega podnebja. Zaradi visokih temperatur in večje vlažnosti zraka se možnost močnejših neviht z udari strel v poletnem času še poveča. Udari strel lahko povzročijo resno škodo tudi na elektronskih napravah, kot so televizorji, računalniki, modemi, igralne konzole ... Telekom Slovenije zato ob napovedanih nevihtah ali ob odhodu na dopust priporoča izklop elektronskih naprav tako iz električnega kot komunikacijskega omrežja.

Naročnikom Telekoma Slovenije pa je na voljo tudi brezplačna storitev Strela Alarm, ki jih s SMS sporočilom opozori na možnost udara strele v bližini njihovega fiksnega priključka. Opozorilo o možnosti udara strele se prikaže tudi na zaslonu prižganega televizorja.

S tem ko uporabniki elektronske naprave izklopijo iz omrežja, se izognejo uničenju televizorjev, računalnikov, modemov … V Telekomu Slovenije ocenjujejo, da so v zadnjih letih s tovrstnim osveščanjem pred uničenjem zavarovali vsaj 60 tisoč kosov telekomunikacijske opreme.

Brezplačna storitev Strela alarm

Naročnikom, ki imajo mobilne in fiksne storitve Telekoma Slovenije, je na voljo brezplačna storitev Strela Alarm. Storitev temelji na sistemu Scalar, ki ga je razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

Za aktivacijo storitve pošljite SMS sporočilo na številko 041 145 000, in sicer tako, da napišete STRELA, naredite presledek in vpišete vaše uporabniško imen za fiksne storitve Telekoma Slovenije (npr. STRELA novak).

Če vas strela prehiti

Če je ob udaru strele prišlo do okvare telekomunikacijske opreme v lasti Telekoma Slovenije (modem, najemni TV-komunikator), to sporočite na brezplačno številko 080 1000, na e-naslov tehnicna.pomoc@telekom.si, prek Mojega Telekoma ali digitalnemu svetovalcu Maksu (https://ts.si/maks-kontakt).

Še več priporočil, kako ravnati ob nevihtah, je na voljo na http://ts.si/bliskoviti-obisk.

Saharski pesek
Novice Zakaj je sneg na Kredarici obarvan rjavo?
vremenska karta
Novice Vremenska napoved: Pred nami prvi vroči dnevi meteorološkega poletja
Brane Gregorčič
Novice So neurja res pogostejša in nevarnejša kot nekoč? #video
Južna Afrika
Novice V poplavah v Južni Afriki najmanj 22 mrtvih #video
Ne spreglejte