Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
15.53

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

neurje dež vremenska napoved vreme

Nedelja, 9. 6. 2024, 15.53

1 teden, 1 dan

V začetku tedna mogoča neurja z močnim vetrom in nalivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Dež, neurje, naliv | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Po vremensko umirjeni nedelji bo v prihodnjih dneh vremensko dogajanje spet bolj pestro in lahko tudi nevarno. Od zahoda in jugozahoda nas bo namreč prešlo več nevihtnih pasov, ob katerih je mogoč nastanek lokalnih neurij. Največ težav pričakujemo v ponedeljek zvečer in v noči na torek. Glavno nevarnost bodo predstavljali močni nalivi in sunki vetra, na manjših območjih pa se lahko pojavi tudi toča.

Najnevarnejše vreme bo v ponedeljek zvečer in v noči na torek

Kot kažejo izračuni meteoroloških modelov, bodo prve nevihte nastale že v noči na ponedeljek. Najburnejše dogajanje nas čaka v ponedeljek zvečer in v noči na torek, ko se bo čez naše kraje pomaknila hladna fronta. Po njenem prehodu se bo dogajanje počasi umirjalo, a bo občasno še deževalo. V četrtek čez dan se bodo padavine verjetno za nekaj časa poslovile.

Lokalno lahko pade tudi več kot sto litrov padavin na kvadratni meter

Ob nevihtah bo v ponedeljek in torek padla večja količina dežja, kar lahko povzroči razlivanja posameznih manjših rek in hudournikov. Ta pojav bo v ponedeljek čez dan najverjetnejši v severni polovici Slovenije, v noči na torek in v torek čez dan pa bo naraščanje vodotokov mogoče tudi v južnem delu države.

Spodnja karta prikazuje krajevno razporeditev količine padavin v ponedeljek in torek po enem izmed meteoroloških modelov.

Karta prikazuje krajevno razporeditev količine padavin po enem izmed meteoroloških modelov. Mogoče je, da bo dejanska razporeditev padavin drugačna, izračuni v prihodnjih urah bodo pokazali še točnejše rezultate. | Foto: meteologix.com Karta prikazuje krajevno razporeditev količine padavin po enem izmed meteoroloških modelov. Mogoče je, da bo dejanska razporeditev padavin drugačna, izračuni v prihodnjih urah bodo pokazali še točnejše rezultate. Foto: meteologix.com

V prvem delu tedna ohladitev, ob koncu tedna termometri spet do tridesetice

Po prehodu hladne fronte se bo k nam razširil za okoli deset stopinj hladnejši zrak. To pomeni, da bodo temperature v torek in sredo marsikje le s težavo presegle 20 stopinj, ob dežju pa bodo termometri pokazali le okoli 15 stopinj Celzija.

neurje s točo
Novice To je vzrok za včerajšnja uničujoča neurja z veliko točo #video

Sledili bodo bolj sončni in toplejši dnevi. Ob koncu tedna bomo verjetno spet lahko izmerili 30 stopinj Celzija.

Nevihten tip začetka meteorološkega poletja

O ugodni kombinaciji za nastanek neurij je za Siol.net že konec prejšnjega tedna govoril vremenski prognostik Brane Gregorčič iz Agencije za okolje (Arso). Njegova napoved o začetku nevihtnega tipa poletja, podobnega lanskemu, se žal uresničuje.

Gregorčič je svojo napoved utemeljeval z nestabilnim ozračjem, visokimi temperaturami in izrazitim segrevanjem tal zaradi močnega junijskega sonca.

"Začel se bo tak tip vremena, kot smo ga imeli lansko poletje. Kakšnega resnega vročinskega vala z bolj suho in dolgotrajno vročino pa za zdaj še ni na vidiku," je prejšnji teden napovedal Gregorčič.

Ne spreglejte