Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
7.45

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

Natisni članek

nevihta vreme toča neurje

Sobota, 8. 6. 2024, 7.45

1 teden, 5 dni

To je vzrok za včerajšnja uničujoča neurja z veliko točo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

Napovedi so se žal uresničile. Močna neurja so iz Avstrije včeraj dosegla tudi naše kraje. Najhuje je bilo na Štajerskem, kjer je padala tudi do pet centimetrov debela toča. Alpe so na meji med zelo toplo afriško zračno maso in hladnejšo atlantsko zračno maso. Temperaturna razlika med njima je čez dan kar okoli deset stopinj Celzija. Ta razlika predstavlja veliko razpoložljive energije za nastanek neurij. Tudi danes so razmere v ozračju podobne včerajšnjim. To pomeni, da so tudi danes popoldne možna nova neurja.

Prvi razlog za močna neurja: zelo nestabilno ozračje

Ozračje postane nestabilno, ko se med nižjimi in višjimi plastmi ozračja ustvari velika temperaturna razlika. Topel zrak pri tleh ima manjšo gostoto kot hladen zrak v višinah. Zato se topel zrak s tal dviguje k hladnejšemu.

Ko se topel in vlažen zrak dviga, se ohlaja. Ko doseže temperaturo rosišča, se vodna para kondenzira v drobne kapljice. To vodi do nastanka kopastih oblakov. Te oblake lahko na nebu opazimo skoraj vsak poletni dan. Če je ozračje pri tleh dovolj ogreto, se bo rast oblaka nadaljevala vse do višine okoli 12 kilometrov nad tlemi. Oblak se lahko razleze v obliko nakovala, s tem pa nastane nevihta.

Zaradi udara strele v petkovem neurju zagorelo v dveh hišah, pri Trbovljah poškodovan gasilec

V neurju, ki se je v petek popoldne in proti večeru razbesnelo v osrednji in vzhodni Sloveniji, sta bili zaradi udara strele na območju Trbovelj in Laškega poškodovani dve hiši. Ostrešje hiše na območju Trbovelj je uničeno, med intervencijo pa se je poškodoval gasilec, so danes sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

V občini Trbovlje je ob približno 19. uri zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše na Ostenku. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Troblje - mesto in Čeče so odstranili kritino, pogasil požar in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Prav tako je strela udarila v streho v občini Laško. Gasilci so pregledali objekt s termovizijsko kamero in streho prekrili s folijo.

Neurje z močnim nalivom, točo in vetrom je sicer že ob približno 17. uri zajelo občine na območju Maribora in se nato razširilo po osrednjem in vzhodnem delu države. Tako so na območjih Celje, Ptuj, Maribor, Murska Sobota, Ljubljana, Trbovlje, Novo mesto in Brežice zabeležili 265 dogodkov, od tega kar 112 na območju občine Hoče-Slivnica.

Meteorna voda je poplavljala prostore objektov in ceste, toča pa je poškodovala ostrešja objektov. Zaradi močnega vetra so se podirala drevesa in drogovi komunikacijske in elektroenergetske distribucije. Poleg tega se je zaradi močnega deževja sprožilo več plazov. Aktivirani so bili gasilci iz 66 gasilskih enot, so dogajanje povzeli v centru za obveščanje.
Nevihtna celica nad Dravskim poljem
Novice Lokalne nevihte in neurja povzročili nemalo težav

Večja kot je temperaturna razlika med nižjimi in višjimi plastmi ozračja, bolj nestabilno je ozračje in burnejše vremensko dogajanje lahko pričakujemo. Nestabilnost ozračja je včeraj še dodatno povečala bližina vremenske fronte, ki je v teh dneh nad Alpami. Vremenska fronta je meja med dvema različnima zračnima masama. Fronta nad Alpami razmejuje zelo toplo afriško zračno maso od bolj sveže atlantske zračne mase. Med njima je podnevi tudi več kot deset stopinj Celzija temperaturne razlike. Na tej temperaturni meji je v teh dneh veliko energije za nastanek krajevnih neviht in neurij.

toča | Foto: Ana Partlič/Meteoinfo Foto: Ana Partlič/Meteoinfo toča | Foto: Ana Partlič/Meteoinfo Foto: Ana Partlič/Meteoinfo Drugi razlog: vetrovno striženje

Ob veliki nestabilnosti ozračja je bilo včeraj prisotno tudi vetrovno striženje. To je pojav, ko imajo vetrovi v različnih plasteh ozračja različne smeri in hitrosti. Včeraj se je po nižinah ob šibkem vzhodniku zadrževal zelo topel in vlažen zrak, v višinah pa se je čez dan krepil zahodni do severozahodni veter.

Vetrovno striženje še dodatno okrepi nevihte. Toča, ki je včeraj nastajala v nevihtnih oblakih, zaradi vetrovnega striženja ni takoj padla iz nevihtnega oblaka proti tlom. Vetrovi so namreč točo večkrat zanesli gor in dol po nevihtnem oblaku. Pri tem so se ledena zrna združevala, lepila so se med sabo. Ko so zlepljena zrna toče končno postala pretežka, je velika toča začela padati iz nevihtnega oblaka proti tlom.

Že danes popoldne možnost novih neurij

Žal lahko tudi danes popoldne pričakujemo nevihte, ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Ta so znova verjetnejša v severni polovici Slovenije. Nedelja bo večinoma suha z dnevnimi temperaturami do okoli 30 stopinj Celzija. V prihodnjem tednu bo na vreme pri nas vplivala hladna fronta. Ozračje bo zato spet nestabilnejše. Pogostejše bodo padavine in tudi nevihte, ki se bodo pojavljale v večjem delu države.

Brane Gregorčič
Novice So neurja res pogostejša in nevarnejša kot nekoč? #video
Dež Ljubljana
Novice Zaradi nevihte v Ljubljani zaliti nekateri podvozi #video
neurje, sodra
Novice Po Sloveniji se že pojavljajo nevihte in nalivi, ponekod že padala sodra #foto

 

Ne spreglejte