Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
16.15

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

Natisni članek

pomlad dež padavine neurje toča Slovenija nevihta

Torek, 28. 5. 2024, 16.15

3 tedne, 1 dan

Po Sloveniji se že pojavljajo nevihte in nalivi, ponekod že padala sodra #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71
neurje, sodra | Fotografija je nastala v Slovenj Gradcu. | Foto Neurje.si/Nataša Kussmann

Fotografija je nastala v Slovenj Gradcu.

Foto: Neurje.si/Nataša Kussmann

Popoldne se je predvsem v osrednji in v vzhodni Sloveniji razvilo pestro vremensko dogajanje, kar je razvidno tudi na radarski sliki padavin. V Slovenj Gradcu je padala tudi sodra oz. manjša toča. Največ udarov strel trenutno beležijo na vzhodu države, so zapisali na neurje.si.

Zaradi neurja z obilnimi padavinami, ki je v popoldanskih urah zajelo večji del države, so na območjih Regijskih centrov Celje, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec zabeležili 81 dogodkov. Meteorna voda je poplavljala bivalne prostore, kletne in garažne prostore objektov, zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov je ogrožalo objekte ter poplavljalo cestišča.

Sprožili so se trije plazovi v občinah Škofljica, Hoče-Slivnica in Zreče. Posredovali so gasilci iz 32 gasilskih enot, ki so prečrpavali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte ter s folijo prekrili plazišča, so sporočili z Uprave RS za reševanje.

Na Lavrici je padavinska voda že povzročila nevšečnosti. V eni izmed garaž v stanovanjskem objektu je zalila garažo, trenutno pa padavinska voda po celotni garaži v višino sega 1,2 metra.

Na Lavrici je voda zalila garažo. | Foto: Bralka Na Lavrici je voda zalila garažo. Foto: Bralka

 

Pri Idriji in Grosuplju sta se razvili dve nekoliko močnejši nevihti, kjer je možna toča. Nevihta je prav tako vidna preko spletnih kamer državne agencije za okolje (ARSO).

"Današnji dan je nekoliko bolj spremenljiv, ker gre čez naše kraje oslabljena vremenska motnja. Več dogajanja bo sredi popoldneva, na manjših območjih so možni stacionarni nalivi. Padavine se bodo nadaljevale v noči na sredo, a bodo do jutra večinoma ponehale, razen na jugovzhodu države lahko pade še kakšna kaplja dežja," je za Siol.net pojasnila meteorologinja Agencije za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Kot je že poročalo Neurje.si, se bodo popoldne začele pojavljati nevihte, ki bodo zaradi šibkih višinskih vetrov precej stacionarne narave, zato lahko ob nastanku neviht pričakujemo močnejše nalive, prav tako nista izključeni sodra oziroma manjša toča.

Krajevne padavine se bodo nadaljevale v noč

Krajevne padavine se bodo nadaljevale v noč in do jutra od severozahoda postopno slabele. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od sedem do 14, ob morju okoli 16 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V sredo zjutraj bo dež ponehal tudi v jugovzhodni Sloveniji, čez dan se bo jasnilo. Burja bo dopoldne ponehala. Popoldne na zahodu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija.

V četrtek se bo od zahoda znova pooblačilo, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte. Tudi v petek bo spremenljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami.

Oglejte si še:

Dež Ljubljana
Novice Zaradi nevihte v Ljubljani zaliti nekateri podvozi #video
Dež. Deževje. Padavine. Slabo vreme.
Novice Vremenska napoved: naslednji teden bo padavin manj, a brez ne bo šlo
toča, ZDA
Novice Toča v velikosti tenis žogic opustošila dele ZDA #video
Ne spreglejte