Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
10.04

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

obletnica humanitarna pomoč invalidi pomoč Fundacija FIHO

Torek, 10. 10. 2023, 10.04

8 mesecev, 3 tedne

25 let Fiha: Slovenija je v tem nedvomno zgled Evropi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
FIHO | Čeprav pot Fiha ni bila lahka, se po besedah direktorja Boruta Severja nadaljuje tudi danes. | Foto Zveza delovnih invalidov Slovenije (ZDIS)

Čeprav pot Fiha ni bila lahka, se po besedah direktorja Boruta Severja nadaljuje tudi danes.

Foto: Zveza delovnih invalidov Slovenije (ZDIS)

Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) praznuje 25 let delovanja. Fundacija ima pomembno poslanstvo – je vezni člen med invalidskimi in humanitarnimi organizacijami, ki pomagajo najbolj ranljivim v družbi. "Lani smo s programi, ki jih je sofinancirala Fundacija, pomagali več kot 400 tisoč Slovenkam in Slovencem. Govorimo o res veliko ljudeh, ki dnevno delajo dobro in pomagajo tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč," je ob tem dogodku dejal direktor Fundacije Borut Sever.

"Pot ni bila lahka, a smo jo z vztrajnostjo in trdim delom uspešno tlakovali. Izoblikovala se je pot v predanost, solidarnost in sočutje do najranljivejših med nami," je poudaril Sever. 

Letos je Fiho sofinancirala več kot 118 različnih organizacij, ki izvajajo 709 različnih programov. "Mnogim posameznikom smo omogočili bolj kakovostno življenje, pogosto pa tudi osnovno preživetje," je dodal in se zahvalil vsem partnerjem Fundacije, prostovoljcem in zaposlenim. "Iskrena hvala za vašo predanost in srčnost," je dejal.

Fiho je evropski zgled dobrega sistema

Poslanstvo Fiha je mnogo širše kot zgolj finančna podpora, pa je povedala predsednica sveta Fiho Nataša Sorko.

"Seveda je pomembna, a zelo pomembni so vsi programi, ki jih izvajajo invalidske in humanitarne organizacije v dobro ljudi – da jim omogočijo boljše, človeku dostojnejše življenje, omogočijo dostop do hrane, morda celo do zdravil, drugih materialnih in nematerialnih dobrin, do katerih sami ne bi mogli." Prepričana je, da bo Fiho svoje poslanstvo nadaljeval z enako predanostjo in strastjo še naprej. 

"Na nas se obrača vsa Evropa in sprašuje, kako imamo v Sloveniji urejen sistem invalidskega in humanitarnega varstva in podsisteme, katerega del je tudi Fiho," pa je v govoru dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in povedal, da je bilo pred nedavnim to glavno vprašanje češkega in islandskega ministra za delo.

"Čestitam vam ob 25-letnici, ker ste sestavni del tega sistema vi," je dejal partnerjem Fundacije, ki so nesebično pomagali tudi vsem pomoči potrebnim ob nedavnih poplavah, in izrazil želje za uspešno delo še naprej. "Tako bomo lahko vsej Evropi pokazali, kako se spoštuje načelo nič o invalidih brez invalidov," je dejal Mesec.  

Globoko spoštovanje do predanega dela je v videoposlanici vsem izrazila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar

"Ste luč upanja in podpora za tiste, ki se soočajo z najtežjimi preizkušnjami. Vaša predanost, odločenost in srčnost so tiste lastnosti, ki nas navdihujejo k boljšemu. Pomembno je, da kot družba ostajamo osredotočeni na naše skupno poslanstvo: izboljšati življenja tistih, ki potrebujejo našo pomoč," je med drugim dejala Pirc Musarjeva.  

Ambasadorka Fiha Marija Vegelj Pirc, pionirka psihoonkologije v Sloveniji, je ob tej slovesnosti izpostavila, da je prepričana, da ima vsak od nas v sebi nekaj dobrega, kar se je pokazalo med poplavami. "Ljudje smo rojeni za skupnost, odgovorni zase in za druge," je dejala.

Nataša Sorko FIHO
Novice "Po epidemiji se je pokazala prava slika. Pomoč potrebuje na sto tisoče Slovencev."
Minka Skaberne
Novice Izjemna ženska, ki je očarala tudi Ivana Cankarja
Marija Vegelj Pirc
Novice Nešteto razlogov za življenje ali zakaj se izplača delati dobro
Društvo distrofikov Slovenije
Novice Distrofikom je treba utreti pot v aktivno življenje
znakovni jezik - rad te imam
Novice Gluhi so jezikovna in kulturna manjšina s svojim lastnim jezikom
pretep nasilje ženska
Novice Kam se lahko zatečejo ženske in otroci pred nasiljem?
Ne spreglejte