Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
20.48

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

sindikati pogodba zaposlitev prekarni delavci Luka Koper

Torek, 5. 12. 2017, 20.48

6 let, 4 mesece

V senci političnih igric prekarci v Luki Koper delajo brez pogodb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Svoje mnenje o aferah, ki se pojavijo pred vsakim poskusom menjave uprave Luke Koper, imajo tudi predstavniki sindikatov na Obali. Luka Koper ima 1.071 redno zaposlenih delavcev, 1.237 pa je pogodbenikov, ki v pristanišču delajo prek IPS-podjetij. Gre za prekarno obliko zaposlitve, ki ji sindikati želijo napovedati konec.

Novinarka: Sanja Hrgota/Video: Planet TV


Pogodbeniki prek tako imenovanih podjetij izvajalcev pristaniških storitev (IPS) Luko Koper stanejo več kot polovico manj, kot bi luka morala plačati, če bi jih zaposlili. Strošek za njihovo delo trenutno znaša 20,7 milijona evrov, če bi jih redno zaposlili, pa bi družbo stali 44,3 milijona, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Usoda prekarnih delavcev v rokah dnevnih političnih igric

Čeprav je uprava Luke Koper z Dragomirjem Matićem na čelu v poslovni načrt za leto 2018 vključila zaposlitve prekarnih delavcev, se obalni sindikati bojijo, da je trenutno ukvarjanje z delavci IPS zgolj trenutna politična igra. "Ta igrica služi v primeru zamenjave uprave, pozneje pa se bo vse skupaj pometlo pod preprogo," je dejal predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen.

Tega sindikati ne bodo dovolili in napovedujejo, da bodo, če bo to potrebno, uporabili vsa razpoložljiva sredstva. "Zadeva se mora rešiti enkrat za vselej in postati vzorčni primer za vso Slovenijo, ki ima vse več prekariata," je pojasnil Majcen.

Drobtinice sindikatov ne bodo zadovoljile

Po besedah sindikatov se tudi v Luki Koper zavedajo, da so tako imenovanemu poslovnemu modelu zaposlovanja prek IPS-podjetij šteti dnevi. Na straneh zavoda za zaposlovanje je namreč mogoče zaslediti objavo za štiri prosta delovna mesta luškotranspornih delavcev.

"Ta oglas razumemo kot začetek, ne kot konec. Ne bomo se ustavili pri številki štiri in ne pri pogojih zaposlitve za določen čas. Vemo, kakšne so stalne potrebe po delu v Luki Koper," je pojasnil Goran Lukić z Društva delavska svetovalnica.

Tovrstnih napovedi sindikalistov se najbolj veselijo delavci IPS-podjetij, med njimi tudi 52-letni Gianluca Buljevič, ki je oče petih otrok. "Sem pod zelo velikim stresom, podobno to doživljajo vsi moji sodelavci. Gre mi na jok," je priznal Buljevič.

Prekarni delavci v Luki Koper delajo brez pogodb

Trenutna delovna razmerja in pogodbe so protizakonite, je opozoril Buljevičev pooblaščenec Nejc Končan Verstovšek, ki je absurd opisal na primeru svojega varovanca, ki že več kot mesec dni dela brez pogodbe: "Že več kot en mesec dela brez pogodbe. V Luki Koper, ki je v večinski državni lasti ,dela brez pogodbe in brez vsake podlage."

Buljeviču je zato prekipelo. Odločen je, da bo poiskal pravico, če bo potrebno, tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice. "Zaposlitev delavcev IPS ni stvar želje, ampak stvar nuje in pravne države," je poudaril Pavel Lokovšek iz Sindikata pristaniških delavcev Slovenije.

Uprava družbe naj bi že pripravila strategijo reševanja zaposlitev prek IPS, a mora načrt odobriti še nadzorni svet. Interesi delavcev pa so medtem jasni. Ne zanimajo jih politične igrice, temveč njihove pravice, tudi ustrezni delovni pogoji in pošteno plačilo.

Ne spreglejte