Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
14.26

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

denar preživnina

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 14.26

6 let, 5 mesecev

Prvi nadzornik Luke Koper zaradi preživnine tožil Slovenijo v Strasbourgu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič kljub pravnomočnim odločitvam slovenskih sodišč več let ni plačeval preživnine za svojo mladoletno pastorko.

Potem ko je država od Antolovića hotela izterjati skupno višino vseh preživnin, ki jih je preživninski sklad namesto njega nakazal za njegovo pastorko, se je gospodarstvenik odločil, da bo zaradi 2.800 evrov dolga pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP) tožil Slovenijo. Sodišče ga je zavrnilo, saj v Sloveniji ni izkoristil vseh pravnih sredstev.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV

Prvi nadzornik Luke Koper Rado Antolovič z vsebino razsodbe ESČP ni seznanjen, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. "Nimam informacij o tem, da je sodba razrešena. O tem nisem dobil nobenih dokumentov," se je na razplet sodbe pred ESČP odzval Antolovič.

Slovenija je denar od prvega nadzornika Luke Koper Rada Antoloviča terjala, ker gospodarstvenik več let ni plačeval preživnine za svojo pastorko. Antoloviču je plačevanje preživnine za pastorko leta 1988 naložilo koprsko sodišče, ki je odločilo, da mora strokovnjak za logistiko pastorkini materi vsak mesec nakazati znesek pol milijona dinarjev.

Namesto Antoloviča preživnino plačeval preživninski sklad

Leta 2001 je preživnino namesto Antoloviča, ki je leta 1989 zapustil Slovenijo in kljub pravnomočnim sodbam slovenskih sodišč ni plačeval mesečnega zneska za pastorko, začel plačevati preživninski sklad. Njeni materi so iz sklada tako vsak mesec do hčerkine polnoletnosti nakazali 62 evrov.

Država je od Antoloviča, ki bi moral plačevati preživnino, nato hotela izterjati končni znesek vseh preživnin v vrednosti 2.800 evrov, ki jih je nakazal sklad. Gospodarstvenik naj bi za postopke, ki jih država vodi proti njemu, izvedel šele leta 2010.

Dolgov do omenjenega sklada ni želel poravnati, saj naj bi preživnino poravnal na pastorkin račun. Višje sodišče je njegov ugovor zavrnilo, ustavno sodišče pa se za obravnavo njegovega primera ni odločilo.

ESČP: Antolovič v Sloveniji ni izkoristil vseh pravnih sredstev

Antolovič se je po pravico nato odpravil na ESČP, kjer pa so ga sodniki junija letos zavrnili z obrazložitvijo, da v Sloveniji ni izkoristil vseh pravnih sredstev, kar je predpogoj za začetek postopka v Strasbourgu.

Antolovič, o katerem so se pred leti v javnosti pojavile informacije, da njegova letna plača znaša 360 tisoč evrov, trdi, da je bil prepričan, da je njegov odvetnik leta 2013 tožbo pred ESČP ustavil. Takrat naj bi se namreč gospodarstvenik s svojo pastorko poravnal v ločenem postopku.

"To je moja osebna zadeva. Takrat sem verjel, da je bilo to nepravilno, in sem želel etično ter po svojih načelih rešiti zadevo," je za Planet Danes še povedal Antolovič in dodal, da sta s pastorko v dobrih odnosih.

Ne spreglejte