Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
20. 10. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

kriptovalute bitcoin NetPRO

Petek, 20. 10. 2017, 15.38

6 let, 6 mesecev

To je tehnologija, ki bo spremenila svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Blockchain oziroma veriga podatkovnih blokov je tehnologija prihodnosti, so se strinjali udeleženci tretje poslovne konference NetPRO. Čeprav blockchain trenutno poznamo kot temelj digitalnih valut, kot je bitcoin, ima tehnologija potencial za uporabo na ogromno različnih področjih, kjer lahko ob pravilni implementaciji povzroči pravo revolucijo. 

Na okrogli mizi o blockchainu na konferenci NetPRO so sodelovali Peter Merc (drugi z leve) iz Blockchain Think Tank Slovenija, Denis Petrovčič (drugi z desne) iz podjetja Blocksquare, Domen Božeglav (prvi z leve) z Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije in trgovec z digitalnimi valutami Tilen Šarlah (prvi z desne). | Foto: Ana Kovač Na okrogli mizi o blockchainu na konferenci NetPRO so sodelovali Peter Merc (drugi z leve) iz Blockchain Think Tank Slovenija, Denis Petrovčič (drugi z desne) iz podjetja Blocksquare, Domen Božeglav (prvi z leve) z Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije in trgovec z digitalnimi valutami Tilen Šarlah (prvi z desne). Foto: Ana Kovač

Kaj je blockchain?

Blockchain oziroma veriga podatkovnih blokov (tudi tehnologija veriženja blokov) je tehnološka rešitev, ki omogoča pregleden prenos in vpogled v podatke, ki pa jih hkrati ni mogoče kopirati ali pa spreminjati za nazaj.

Prednost verige podatkovnih blokov je, da lahko podatke v njej vidi vsak, spreminjati pa jih ne more nihče.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Prednost verige podatkovnih blokov je, da lahko podatke v njej vidi vsak, spreminjati pa jih ne more nihče.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons
V konkekstu digitalnih valut, kot je bitcoin, ki temeljijo na omenjeni tehnologiji in so bile ena prvih implementacij blockchaina v praksi, veriga podatkovnih blokov deluje kot javni arhiv podatkov o preteklih prenosih lastništva posameznih enot digitalne valute (primer: bitcoinov blockchain).

Od sklepanja pogodb do izvrševanja oporok

Domen Božeglav z Ministrstva za javno upravo RS je poudaril, da zelo velik potencial za praktično uporabo tehnologije blockchain vidi v implementaciji pametnih pogodb, ki bi močno skrčile administrativne procese.

Sklepanje in izvrševanje pogodb, ki danes traja več mesecev, bi bilo lahko z uporabo tehnologije blockchain končano v nekaj minutah. 

Denis Petrovčič, soustanovitelj podjetja Blocksquare, je pojasnil, da bomo v bližnji prihodnosti z verigo podatkovnih blokov prek interneta lahko prenašali lastništvo konkretnih stvari, ki imajo vrednost, kot so nepremičnine ali avtomobili, na primer.

Blockchain bi lahko uporabili tudi za izvrševanje oporok, saj omogoča deljenje lastništva v določeni vrednosti med stotine deležnikov oziroma prejemnikov, je dodal moderator debate Peter Merc, ki sicer vodi Blockchain Think Tank Slovenije.  | Foto: Ana Kovač Blockchain bi lahko uporabili tudi za izvrševanje oporok, saj omogoča deljenje lastništva v določeni vrednosti med stotine deležnikov oziroma prejemnikov, je dodal moderator debate Peter Merc, ki sicer vodi Blockchain Think Tank Slovenije.  Foto: Ana Kovač

Preberite tudi

S kom ohranjati stike? S tistimi, ki vam lahko naredijo uslugo.

Ena najtežjih stvari na svetu? Nekomu reči "Ne!"

Kako iz muhe narediti slona?

Bodo revizorji ostali brez dela, nič več potrebe po voliščih?

Peter Merc je še poudaril, da v prihodnosti po raziskavi medija Economist morda ne bo več potrebe po delovnem mestu revizorja.

Če bodo vsi podatki podjetja vnešeni v verigo podatkovnih blokov, bodo namreč dostopni takoj in povsem pregledni, saj bo blockchain zagotavljal, da jih ni nihče spreminjal. 

Če bi na blockchainu zasnovali volitve, se zagotovo ne bi izgubil niti en glas

Eden od načinov implementacije tehnologije blockchain je njena uporaba v volilnih procesih. | Foto: Thinkstock Eden od načinov implementacije tehnologije blockchain je njena uporaba v volilnih procesih. Foto: Thinkstock

Vlada bi lahko vsakemu državljanu izdala denarnico in en žeton oziroma digitalni kovanec, ki bi ga državljan med volitvami nato prenesel v posebno denarnico, namenjeno kandidatu oziroma volilni izbiri, je še dodal Peter Merc.

Blockchain je priložnost za diverzifikacijo portfelja, a previdno

Trgovec z digitalnimi valutami Tilen Šarlah je medtem opozoril na že znani potencial tehnologije blockchain na finančnem področju.

Različne digitalne valute, ki temeljijo na verigi podatkovnih blokov, so po njegovem mnenju trenutno zelo dobra priložnost za diverzifikacijo vlagateljevega portfelja, saj se vrednost vsega trga kriptovalut počasi približuje 200 milijardam evrov.

Cena vodilne digitalne valute bitcoin nezadržno raste. Preberite, kakšen rekord je dosegla pred kratkim.  | Foto: Reuters Cena vodilne digitalne valute bitcoin nezadržno raste. Preberite, kakšen rekord je dosegla pred kratkim.  Foto: Reuters

Šarlah je sicer opozoril na volatilnost trga digitalnih valut in na dejstvo, da so bitcoin in druge valute precej podvržene velikim nihanjem cen.

Ne spreglejte