Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
13. 10. 2017,
11.46

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

4

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta Digitalni denar valutna tveganja JP Morgan Kitajska Vladimir Putin Jamie Dimon

Petek, 13. 10. 2017, 11.46

6 let, 5 mesecev

Bitcoin dosega in presega vedno višje rekorde

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

4

Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od začetka leta do danes je vrednost kriptovalute bitcoin narasla za kar petkrat in dosegla nov rekord vseh časov – 5.243 ameriških dolarjev (dobrih 4.400 evrov).

Bitcoin je zdaj vreden že več kot štiri unče (113,4 grama) zlata, a ta strma rast njegove vrednosti ima tudi vmesne strme padce. Leta 2013 je vrednost bitcoina zgolj v štirih mesecih narasla 12-krat (!), a je v naslednjih štirih mesecih po doseženem vrhuncu izgubil kar 60 odstotkov svoje vrednosti.

Kitajski poseg

Sredi septembra letos je bitcoin padel krepko pod tri tisoč ameriških dolarjev (2.500 evrov). Takrat so kitajske oblasti napovedale oster boj proti bitcoinu.

Kitajskim menjalnicam kriptovalut so ukazali prekinitev poslovanja z bitcoini, saj so se pekinške oblasti zbale, da bi vedno več trgovanja s to kriptovaluto lahko sprožilo finančne težave velikih razsežnosti.

Po nekaterih ocenah se je pred septembrsko prepovedjo na Kitajskem (najmanj) desetina svetovne trgovine s to kriptovaluto opravila prav v tej državi.

Uporabniki očitno eno od prednosti bitcoina vidijo v anonimnosti, toda ali je to tudi pot za pranje denarja, davčne utaje in financiranje terorizma? | Foto: Reuters Uporabniki očitno eno od prednosti bitcoina vidijo v anonimnosti, toda ali je to tudi pot za pranje denarja, davčne utaje in financiranje terorizma? Foto: Reuters

Putinu ni všeč, a ne bi preveč omejeval

Ruski predsednik Vladimir Putin razmišlja podobno kot kitajske oblasti. Te dni je (ponovno) izrazil potrebo po regulaciji kriptovalut, ki po njegovem mnenju "nosijo resna tveganja", kot so pranje denarja, izogibanje davkom in financiranje terorizma.

Po drugi strani je najmočnejši mož Ruske federacije opozoril, da bitcoinu ne bi smeli vsiljevati preveč omejitev.

Med državami, ki si prizadevajo za urejanje bitcoina kot plačilnega sredstva, je tudi Japonska. V začetku meseca so sprejeli pravila, ki to omogočajo, je med drugim poročal britanski časnik The Guardian.

Anonimnost je mnogim tako privlačna, da odtehta (veliko) tveganje

Čeprav tako hitra rast močno diši po tveganju, da bi počil balon ter da bi cena sunkovito in nepovratno padla, je videti, da javnosti to za zdaj še ne skrbi. Razširjenost bitcoina se namreč še vedno veča, kar krepi tudi njegovo ceno.

Z uporabo bitcoina se uporabniki pri plačevanju blaga in storitev izognejo bankam in tradicionalnim plačilnim metodam. Prav ta anonimnost, ki po mnenju finančnih ustanov utira pot tudi pranju denarja in spletnemu kriminalu, je poglavitni razlog, da ne kažejo navdušenja, seveda poleg strahu pred manjšanjem njihove vloge in zaslužkov.

O bitcoinu noče več govoriti v javnosti. Prvi mož investicijske banke JP Morgan bo odpustil vsakega uslužbenca, ki investira v bitcoin, a svoje hčerke o tem ni prepričal. | Foto: Reuters O bitcoinu noče več govoriti v javnosti. Prvi mož investicijske banke JP Morgan bo odpustil vsakega uslužbenca, ki investira v bitcoin, a svoje hčerke o tem ni prepričal. Foto: Reuters

V službi odločno proti, doma pa mu tega ne uspe izpeljati

Med najglasnejšimi nasprotniki bitcoina je gotovo prvi mož investicijske banke JP Morgan Jamie Dimon. "Bitcoin je prevara, ki bo nekoč eksplodirala," je povedal. Po njegovem mnenju je za digitalne valute trg omejen, saj so te "primerne le za razpečevalce mamil, morilce in tiste, ki živijo v državah, kot je Severna Koreja".

Dimon se je zavezal, da bo iz banke, ki jo vodi, odpustil vsakogar, ki usmerja denar v bitcoin, a v lastnem domu mu to ni uspelo, še poroča The Guardian. Svoje hčerke mu namreč ni uspelo prepričati, naj ne investirala v bitcoin. Zaradi tega ali česa drugega Dimon v javnosti sploh noče več govoriti o bitcoinu.

 

Ne spreglejte