Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Nedelja,
14. 10. 2018,
14.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

7

Natisni članek

turizem Ljubljana golf Golf Smlednik turisti

Nedelja, 14. 10. 2018, 14.15

5 let, 6 mesecev

Slovenija lahko postane svetovna golf destinacija

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

7

Golf igrišče | Po podatkih turističnih agencij golfski turisti na potovanjih porabijo štirikrat več kot običajni turisti, okoli 200 evrov na dan.  | Foto STA

Po podatkih turističnih agencij golfski turisti na potovanjih porabijo štirikrat več kot običajni turisti, okoli 200 evrov na dan.

Foto: STA

Najvidnejši predstavniki svetovne industrije golfa, ki dosegajo 80-odstotni delež prodaje vsega svetovnega golf turizma, bodo v prihodnjih dneh prečesavali turistično ponudbo Slovenije in sklepali posle za prihodnjo leto. Največja golfska borza na svetu je za Slovenijo izjemnega pomena, saj si lahko od premožnih turistov obeta bistveno večje zaslužke. Samo dogodek naj bi prinesel več kot pet milijonov evrov.

Slovenija postaja vse bolj privlačna destinacija za igralce golfa. Čeprav ima le 16 igrišč, se ta razprostirajo po vsej državi in so umeščena med bogato naravno in kulturno dediščino, med vinograde, griče, pod alpske vrhove, v idilično kraško pokrajino, panonsko ravnico … Manjka le še igrišče ob morju, za kar si že več let neuspešno prizadevajo obalni hotelirji.

Prav tako lahko tujci v treh dneh preizkusijo vrhunska igrišča v treh državah, saj jih od Ljubljane loči le ena ura vožnje. V dveh urah vožnje pa lahko igrajo na kar 50 igriščih. To je velika prednost Slovenije.

Slovenija Bled
Novice V Sloveniji so lani turisti ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev

Pred tremi leti je Slovenija prejela celo mednarodni naziv najbolj obetavne golf destinacije na svetu. Prihodnji teden pa prestolnica gosti Mednarodno borzo golfa in potovanj IGTM (International Golf Travel Market). Gre za največji poslovni dogodek v industriji golfa, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje najvplivnejših organizatorjev potovanj za golf. Udeležilo se ga bo več kot 500 ponudnikov igrišč za golf, resortov in hotelov, več kot 450 organizatorjev potovanj in okoli 100 predstavnikov specializiranih medijev s področja golfa iz 65 držav.

Skupaj torej okoli 1.300 akterjev, ki dosegajo 80-odstotni delež prodaje vsega svetovnega golfturizma. Sejma se bodo med drugimi udeležili tudi predstavniki podjetja Trump International v lasti ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Predstavili bodo pet svojih mondenih golf resortov.

Visoka rast golf turizma po svetu

Golf po vsem svetu igra 60 milijonov ljudi, povpraševanje po golfskem turizmu pa v zadnjih letih dosega 15-odstotno rast. Golfski turisti spadajo v skupino prestižnih gostov, ki se ob igranju golfa zanimajo tudi za preostale znamenitosti in ponudbo.

reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč
Novice Turisti v Sloveniji ustvarili 19 milijonov evrov visok račun

Po podatkih turističnih agencij ti turisti na potovanjih porabijo štirikrat več kot običajni turisti, okoli 200 evrov na dan. Večinoma gre za starejše in premožnejše goste, ki ustvarijo največjo dodano vrednost.

"Organizatorji golfskih potovanj so nad slovensko ponudbo igrišč, neokrnjeno naravo, ponudbo vin in kulinarike in termalno ponudbo so naravnost navdušeni. Obljubljajo intenzivno trženje slovenskih zmogljivosti, kar nas postavlja v povsem novo vlogo," je zadovoljen Aleksander Kravanja, sekretar gospodarskointeresnega združenja Golf in vodja golf igrišča v Bovcu. | Foto: Mediaspeed "Organizatorji golfskih potovanj so nad slovensko ponudbo igrišč, neokrnjeno naravo, ponudbo vin in kulinarike in termalno ponudbo so naravnost navdušeni. Obljubljajo intenzivno trženje slovenskih zmogljivosti, kar nas postavlja v povsem novo vlogo," je zadovoljen Aleksander Kravanja, sekretar gospodarskointeresnega združenja Golf in vodja golf igrišča v Bovcu. Foto: Mediaspeed "Medtem ko domači golfski trg zadnjih osem let upada, pa na drugi strani opažamo izjemen porast tujih golfistov. Z nazivom najbolj obetavne golf destinacije, trdega in sistematičnega dela zadnjih let nam je uspelo v Slovenijo privabiti edino svetovno golfsko borzo. Na njej se sklene 80 odstotkov vseh golfskih poslov za prihodnje leto," je pojasnil Aleksander Kravanja, sekretar gospodarskointeresnega združenja Golf in vodja golf igrišča v Bovcu.

Slovenija lahko pridobi segment premožnejših gostov

Glede na to, da Slovenija podira vse turistične rekorde, ki pa ne prinašajo toliko dodane vrednosti, kot bi si je turistični igralci želeli, je organizacija takšnega dogodka zanje izjemno pomembna.

"Edina stvar, ki me moti na igrišču v Smledniku, je lep razgled. Ker gledam gore, vedno zgrešim žogico," je na študijski turi dejal danski novinar. | Foto: Arhiv Cubo "Edina stvar, ki me moti na igrišču v Smledniku, je lep razgled. Ker gledam gore, vedno zgrešim žogico," je na študijski turi dejal danski novinar. Foto: Arhiv Cubo "V Slovenijo prihaja nov segment premožnejših turistov, ki bodo turistično sezono v Sloveniji precej podaljšali. Od njih bo imela koristi vsa država. Restavracije bodo polne, trgovine bodo preštevale dobičke," poudarja Sandi Kovačević, direktor Hotela Cubo in Diners Cubo golf igrišča Ljubljana/Smlednik.

Bled
Novice Slovenija znova z rekordnim številom turistov in nočitev

Njihovo igrišče je v primeru suhe zime namreč odprto vse leto. Pričakovanja so ogromna, obetajo si, da bi število tujih golfistov v prihodnjem letu lahko povečali za petkrat, v prihodnjih štirih letih pa celo podeseterili.

Na golfskem igrišču v Smledniku, ki ga vodi Sandi Kovačević, svojo infrastrukturo že prilagajajo povečanemu številu premožnejših gostov, saj na igrišču gradijo vile s petimi zvezdicami. | Foto: STA , Na golfskem igrišču v Smledniku, ki ga vodi Sandi Kovačević, svojo infrastrukturo že prilagajajo povečanemu številu premožnejših gostov, saj na igrišču gradijo vile s petimi zvezdicami. Foto: STA , Na sejmu zaprtega tipa pričakujejo rekordno število kupcev in razstavljavcev. Že nekaj dni prej pa 160 organizatorjem potovanj z vsega sveta na študijskih turah razkazujejo golf igrišča, hotele, kulinariko in druge znamenitosti Slovenije ter širše okolice.

"Edina stvar, ki me moti, je lep razgled"

"Nad slovensko ponudbo igrišč, neokrnjeno naravo, ponudbo vin in kulinarike in termalno ponudbo so naravnost navdušeni. Pozitivno so šokirani tudi nad srčnostjo Slovencev, znanjem jezikov in urejenostjo države. Obljubljajo intenzivno trženje slovenskih zmogljivosti, kar nas postavlja v povsem novo vlogo," je zadovoljen Kravanja.

turizem Ljubljana
Trendi Središče Ljubljane - le za turiste ali tudi za domačine?

Kovačević dodaja, mu je danski novinar med igro golfa v Smledniku zaupal, da gre za odlično igrišče. "Edina stvar, ki me moti, je lep razgled. Ker gledam gore, vedno zgrešim žogico," ponazori.

Pričakovanja lastnikov golf igrišča v Smledniku pri Ljubljani so ogromna. Obetajo si, da bi število tujih golfistov v prihodnjem letu lahko povečali za petkrat, v prihodnjih štirih letih pa ga celo podeseterili. | Foto: Golf Smlednik Pričakovanja lastnikov golf igrišča v Smledniku pri Ljubljani so ogromna. Obetajo si, da bi število tujih golfistov v prihodnjem letu lahko povečali za petkrat, v prihodnjih štirih letih pa ga celo podeseterili. Foto: Golf Smlednik Neposredni učinek golfskega sejma na lokalno turistično gospodarstvo Kravanja ocenjuje na več kot pet milijonov evrov, dolgoročno pa naj bi presegel celo 20 milijonov evrov.

V Smledniku že prilagajajo infrastrukturo

"Golfski gostje ustvarijo izjemno dodano vrednost, saj obožujejo vrhunske kulinarične dogodke in si ob ogledih Slovenije privoščijo bistveno več," poudarja Kovačević. Temu primerno v Smledniku prilagajajo tudi svojo infrastrukturo, saj na golf igrišču gradijo vile s petimi zvezdicami.

Na 800 kvadratnih metrih stanovanjske površine bodo petičnim gostom ponujali vse hotelsko udobje, na prostranem vrtu pa zunanji kopalni in masažni bazen. "Ko se bodo gostje prebudili, bodo lahko kar s svojega vrta naredili nekaj ogrevalnih udarcev," pove.

Načrtovano naselje Cubo Village v Smledniku | Foto: Arhiv Cubo Načrtovano naselje Cubo Village v Smledniku Foto: Arhiv Cubo Prepričan je, da so potencial golfskega turizma prepoznali tako ključni igralci v slovenskem turizmu in država kot tudi tujina.

"To nas navdaja z ogromnim optimizmom. Zdaj moramo to znati unovčiti, najbolj trdo delo za nas šele prihaja. Opravičil o neprepoznavnosti ni več," še opozarja Kravanja.

Ne spreglejte