Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
11.24

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

turizem Slovenija denar

Sreda, 31. 1. 2018, 11.24

6 let, 2 meseca

V Sloveniji so lani turisti ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija Bled | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Slovenijo je lani obiskalo več kot 4,7 milijona turistov, kar je 13 odstotkov več kot v predhodnem letu. Skupaj so ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev, kar v primerjavi s predhodnim letom predstavlja 11-odstotno rast. Število tujih turistov se je lani povečalo za 17 odstotkov, na 3,4 milijona, ustvarili so skoraj 8,1 milijona prenočitev.

Tuji turisti so lani predstavljali 67 odstotkov vseh turistov v Sloveniji, število njihovih prenočitev pa se je v medletni primerjavi povečalo za 17 odstotkov, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada. Domači turisti so leta 2017 ustvarili več kot 3,9 milijona prenočitev oz. štiri odstotke več kot v letu 2016 in več kot 1,3 milijona prihodov oz. šest odstotkov več kot v predhodnem letu.

Tudi december je bil dober mesec za slovenski turizem. V turističnih nastanitvenih objektih je bilo decembra več kot 280 tisoč prihodov turistov (11 odstotkov več kot decembra 2016) in skoraj 658 tisoč prenočitev (deset odstotkov več).

Bled pozimi | Foto:

Število prihodov tujih turistov se je na letni ravni povečalo za 14 odstotkov, na skoraj 184 tisoč, njihovih prenočitev pa za 15 odstotkov, na skoraj 400 tisoč. Tuji turisti so v decembru ustvarili več kot 60 odstotkov vseh prenočitev turistov. Prihodov domačih turistov je bilo skoraj 97 tisoč (šest odstotkov več), njihovih prenočitev pa skoraj 258 tisoč (tri odstotke več).

Največkrat so v Sloveniji prenočili Italijani

Decembra so največ prenočitev v Sloveniji ustvarili turisti iz Italije (34 odstotkov), Avstrije (12 odstotkov), Hrvaške (devet odstotkov), Nemčije (pet odstotkov), Srbije (pet odstotkov) in Združenega kraljestva (trije odstotki). Več turističnih prenočitev kot decembra 2016 so ustvarili turisti z vseh ključnih trgov razen iz Nemčije, ki so na letni ravni opravili za deset odstotkov manj prenočitev.

Kranjska Gora zasneževanje | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Turisti so se decembra odločali predvsem za hotele

Največ prenočitev (74 odstotkov) je bilo decembra ustvarjenih v hotelih, sledila so apartmajska in počitniška naselja (šest odstotkov). Največ prenočitev turistov so našteli v zdraviliških občinah (36 odstotkov), nato v gorskih občinah (21 odstotkov), v občini Ljubljana (15 odstotkov) in v obmorskih občinah (13 odstotkov).

Število prenočitev se je povečalo v vseh tipih občin, in sicer v gorskih občinah za 17 odstotkov, v občini Ljubljana za 13 odstotkov, v zdraviliških občinah za šest odstotkov in v obmorskih občinah za en odstotek.

Ne spreglejte