Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
23.06

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

S.Nepremičnine najem nepremičnine stanovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 12. 10. 2023, 23.06

4 tedne

Pravni nasvet

Lastnik starega stanovanja bi rad obnovo naprtil najemnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Ljubljana stanovanja stanovanje naselje trnovo drama šumi mesto nepremičnine | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Stanovanje kjer smo v najemu je nujno potrebno prenove. Lastnik je to prelagal več kot pol leta, ko pa smo se soočili z njim, nam je dal izredno odpoved pogodbe in trdi da smo povzročitelji škode in obrabe v stanovanju. Sicer je res da smo za določeno obrabo krivi mi, npr. popustil je tečaj na kuhinjskem elementu, ampak ti elementi so predpotopni in brez vrednosti, poleg tega pa je v stanovanju resen problem s plesnijo in druge težave, ki so bile tu že prej. Ali je možno da bi nas okrivili za situacijo in nam naprtil stroške?

Lastnik se od soočenja konec avgusta tudi obnaša zelo sovražno, naše stvari je vrgel iz garaže in zamenjal ključavnico, poskusil je nezakonito dvigniti najemnino, trikrat spremenil kdaj naj bi šli ven, itd. tukaj so tudi nerealne obtožbe in grožnje s sodiščem.

Plačala sva vse stanarine do sedaj, razen zadnje, za katero bo polovico šla varščina (v velikosti enega obroka najemnine), saj gremo 15.9. ven, poplačala bova tudi vse položnice ki so še odprte, a drugega ne misliva plačevati, razen dejstva da se zavedava da bo lastnik obdržal celotno varščino, se pravi bo imel še 250 evrov dobička. Ima lastnik glede na situacijo dobre možnosti da izsili še kakšne dodatne stroške? Rok B.

Pravnik na dlani odgovarja:

Najem nepremičnin ureja Stanovanjski zakon, pravice lastnika pa so določeni od 84. člena naprej. Vaše vprašanje sicer vsebuje še nekaj podvprašanj in se bomo odgovora lotili z več vidikov.

Vsekakor ima lastnik najemnega stanovanja pravico najemno pogodbo odpovedati. Kot razumemo, ste prejeli odpoved iz krivdnega razloga, ki pa v vašem primeru ni upravičen oziroma ne spada med razloge, ki jih določa 103. člen stanovanjskega zakona, glede na to da zatrjujete, da ste izpolnjevali vsa določila najemne pogodbe.

pravni nasvet
Novice Hčeri je podaril stanovanje. Zdaj ga hoče nazaj.

Lastnik vam lahko odpove najem tudi po 106. členu v povezavi s 112. členom stanovanjskega zakona, vendar bi vam v takem primeru moral priskrbeti drugo primerno stanovanje in upoštevati odpovedni rok, ki ne sme biti krajši od 60 dni.

Napisali ste, da boste najemno stanovanje zapustili s 15. septembrom, torej že pred našim odgovorom. Prav tako ste povedali, da imate poravnane vse najemnine in stroške do vašega odhoda.

Vsekakor menimo, da najemodajalec nima zakonske osnove za dodatne zahtevke. Ker je bilo stanovanje oddano opremljeno je bila vaša dolžnost le vzdrževati nivo opreme, kakršna je bila ob vselitvi. Če je bila oprema dotrajana in se je med najemom kaj pokvarilo, to ni vaša skrb, če je bila oprema uporabljana v okviru normalne dnevne uporabe.

dogovor
Novice Po plačilu are je ugotovil, da kupuje ponaredek. Prodajalec pa se izmika.

Glede na to, da ste napisali, da bo varščina presegla višino najemnine, imate pravico varščino zahtevati nazaj v višini zneska, ki je presežek – torej lahko zahtevate vrnitev 250 evrov.

Najemnik je dolžan najeto stanovanje vrniti skladno z določili najemne pogodbe. Navadno se v najemno pogodbo napiše, da je treba najeto stanovanje vrniti opleskano in pospravljeno. Ker nimamo vpogleda v vašo najemno pogodbo, ne vemo, kakšna je bila.

Če v najemni pogodbi ni bilo posebnih določil, menimo, da najemodajalec v vašem primeru nima velikih možnosti izsiliti dodatnih plačil. Vsaka tožba je povezana s pravdnimi stroški, iz vašega vprašanja pa izhaja, da ste poravnali vse najemnine ter stroške.

delavci
Novice Dobili stoodstotni avans, nato pa bi še dvigovali ceno
kajenje, cigarete
Novice Sosedov cigaretni dim zasmraja stanovanje. Je treba to kar trpeti?!

Ne spreglejte