Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
22.15

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

potrošniške pravice trgovina Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 7. 9. 2023, 22.15

2 meseca, 3 tedne

Po plačilu are je ugotovil, da kupuje ponaredek. Prodajalec pa se izmika.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39
dogovor | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Pred časom sem dal gotovinsko aro v višini cene za nakup strešnega šotora in kamping-boxa v kompletu. Prodajalec je bil fizična oseba, oglas sem našel na spletu. Ko sem želel kupiti še strešni nosilec za omenjeni šotor pri uradnem prodajalcu, se je izkazalo, da je šotor ponaredek. Od prodajalca, ki sem mu dal aro, sem želel dobiti dokazila, da je šotor originalen, saj je bila tudi cena temu primerna. Ker tega ni bil zmožen dokazati, sem odstopil od nakupa. Zahteval sem vračilo are, a se on s tem ne strinja. Zgovarja se na načelo "videno – kupljeno". Počutim se ogoljufanega – kaj lahko storim? Rado L.

Pravnik na dlani odgovarja:

Kadar se kupuje rabljeno stvar, klavzula "videno – kupljeno" prodajalca ne razbremeni odgovornosti v vsakem primeru. Načeloma bi morala biti taka klavzula v primeru dogovora o njeni veljavnosti napisana ali v kupoprodajni pogodbi ali v vašem primeru v pogodbi o ari.

Ker niste napisali, da je bila narejena posebna pogodba, menimo, da ste aro dali brez pogodbe kot zavarovanje nakupa. Morda je bilo načelo "videno – kupljeno" napisano v oglasu, toda četudi je bilo tako, je prodajalec oglaševal nekaj, kar ni odgovarjalo dejanskemu stanju, saj je šlo za ponaredek. To pa pomeni, da blago sploh ni imelo lastnosti, ki ste jih vi želel kupiti.

Pravni nasvet_3
Novice Kako uveljavljati garancijo za skrite napake pri nakupu rabljenega avtomobila?

Poleg tega po našem mnenju prodajalec načela "videno – kupljeno" sploh ne more uveljavljati, saj pravzaprav do nakupa sploh ni prišlo, saj ste od nakupa odstopil takoj, ko ste ugotovili, da ne gre za originalno blago.

Menimo, da vam je prodajalec dolžan vrniti aro oziroma celo dvojno aro, saj je prodajal blago, ki ni imelo lastnosti, ki so bile navedene v oglasu. V vašem primeru gre za neizpolnitev pogodbe, ki ga ureja 65. člen obligacijskega zakonika. V drugem odstavku tega člena jasno piše, da je v primeru, ko je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je aro prejela, nasprotna stranka upravičena zahtevati vrnitev dvojne are. V vašem primeru izpolnitev pogodbe sploh ni možna.

Predlagamo vam, da najprej prodajalcu pošljete pisni opomin za vračilo plačila in navedete tudi rok za vračilo. V opominu mu lahko napišete tudi posledice, kaj boste storil, če vam delnega plačila oz. are ne bo povrnil v danem roku.

V primeru negativnega odziva se lahko obrnete na organe pregona zaradi poizkusa goljufije in neupravičene obogatitve prodajalca, ki vam ne želi vrniti denarja. Druga možnost pa je tožba na vračilo plačila.

Vsekakor menimo, da ste do vračila plačila upravičeni.

prodaja avtomobilov
Novice Po nakupu sta ugotovila, da je prodajalec prevrtel kilometre. Kaj lahko storita?
Dostava paketa
Novice Prejeli ste okvarjen izdelek, trgovec vam zavrača vračilo denarja. Kaj storiti?

 

Ne spreglejte