Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
8.10

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,72

Natisni članek

S.Nepremičnine Ljubljana nepremičninski trg nepremičnine luksuzne nepremičnine Kolizej Jože Anderlič Schellenburg

Petek, 10. 11. 2023, 8.10

3 tedne

Kdo je elita, ki si je privoščila stanovanja v Schellenburgu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,72
Otvoritev palače Schellenburg | V vili Schellenburg je 15 stanovanj. Le dve sta bili kupljeni s posojilom. | Foto Bojan Puhek

V vili Schellenburg je 15 stanovanj. Le dve sta bili kupljeni s posojilom.

Foto: Bojan Puhek

Slovenski kriptomilijonar, nekdanji olimpijec in premožni podjetniki so med kupci pregrešno dragih stanovanj v luksuzni vili Schellenburg v središču Ljubljane, razkriva spletni portal Necenzurirano. Le dve od 15 stanovanj sta bili kupljeni s posojilom.

Jože Anderlič, investitor ter snovalec vile in palače Schellenburg, je pred uradnim odprtjem 120 milijonov evrov vrednega stanovanjskega kompleksa v intervjuju za Siol.net poudaril, da ne gradi stanovanj za tiste z minimalno plačo. Imen kupcev ni razkril, poudaril pa je, da je povprečen kupec njegovih stanovanj uspešen poslovnež.

"Niso vsi ljudje na minimalni ali povprečni plači, temveč gre za premožnejše kupce, elito. Prava elita nima le politične ali katerekoli druge moči, temveč ima predvsem denar, ki ga je zaslužila. Brez elite ni naroda, elita je jedro naroda. Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi, ki ne ve, kam in kako," je dejal.

Jože Anderlič
Novice Jože Anderlič: Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi

Zdaj portal Necenzurirano razkriva, da je lastnik najdražjega stanovanja v vili Schellenburg fundacija Nolimit Foundation iz Liechtensteina, o kateri iz javno dostopnih virov ni mogoče izvedeti ničesar. Gre za penthouse s 330 kvadratnimi metri bivalne površine in dobrimi 130 kvadratnimi metri terase. Za tega bi moral kupec po javno znanih tržnih cenah stanovanj v Schellenburgu plačati najmanj štiri milijone evrov. A ker je bil med prvimi kupci stanovanj v letu 2022, naj bi za stanovanje odštel dobre tri milijone evrov. Pri tem naj bi zahteval, da ostane anonimen.

Otvoritev palače Schellenburg | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Po informacijah portala ima fundacija slovensko davčno številko, v Sloveniji naj bi imela v lasti še nekaj nepremičnin. Več virov iz ljubljanskih nepremičninskih krogov je zatrdilo, da je dejanski lastnik najdražjega stanovanja slovenski državljan. Šlo naj bi za širši javnosti neznano osebo, ki je obogatela s kriptovalutami, živela pa naj bi med Slovenijo in Dubajem.

Le eno ime z lestvice najbogatejših Slovencev

Necenzurirano še razkriva, da je med kupci preostalih stanovanj v vili mogoče najti le eno ime s seznama najbogatejših Slovencev. Pri večini preostalih gre za uveljavljene in premožne gospodarstvenike.

Otvoritev palače Schellenburg
Novice To so nova luksuzna stanovanja v središču Ljubljane #foto #video

Dve stanovanji je kupil Rok Drašler, nekdanji olimpijec, ki zdaj vodi družinsko podjetje MDM. Ta v zadnjih letih dosega rekordne rezultate. Revija Manager je letos premoženje njegove družine ocenila na slabih 75 milijonov evrov in jo uvrstila na 27. mesto lestvice. Drašler je kupil 200 kvadratnih metrov veliko stanovanje, malo manjše pa še njegovo podjetje MDM.

Fotogalerija
1 / 52

Med bolj znanimi kupci stanovanj Necenzurirano razkriva še poslovneža Juliena Coustaryja, ki je nekoč vzpostavljal mobilnega operaterja pod imenom Vega, in upokojenega poslovneža Antona Glavana, ki je nekoč vodil Rotary klub Ljubljana. Med lastniki stanovanj najdemo še Stjepana Oreškovića, večinskega lastnika hrvaške skupine Mplus, ki deluje tudi v Sloveniji. Pred kratkim je prevzela kadrovsko agencijo Manpower. Orešković je tudi predsednik nadzornega sveta IEDC - Poslovne šole Bled, še piše Necenzurirano.

Med kupci tudi Luka Dončić in Dino Merlin?

Stanovanje v prestižnem kompleksu naj bi po poročanju revije Lady kupila tudi slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić in balkanski glasbenik Dino Merlin.

Luka Dončić
Trendi Luka Dončić novi sosed Dina Merlina v luksuznem kompleksu?
Ne spreglejte