Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2022,
8.55

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

7

Natisni članek

Energetika 2.0 Energetika 2.0 Gremo na sonce Gremo na sonce Citroen Enertec NLB EKOSEN NGEN Trajnost hranilniki električne energije električna energija sončna elektrarna obnovljivi viri energije IR panel

Torek, 14. 6. 2022, 8.55

1 mesec, 1 teden

Kdaj bo račune za elektriko družine Bitenc začelo plačevati sonce? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

7

Po šestih tednih, odkar spremljamo Anteo in Uroša Bitenca, ki sta se odločila za samooskrbo z električno energijo, je čas, da preverimo, ali je bila zamisel o izkoriščanju sončne energije sploh dobra. Je sončna elektrarna samo modna muha ali je to nekaj, kar bo dolgoročno spremenilo naš način izkoriščanja energetskih virov.

Uroš Bitenc Gremo na sonce | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Obnovljivi viri energije (vetrna, sončna in hidroenergija, energija oceanov, geotermalna energija, biomasa in biogoriva) so alternativa fosilnim gorivom in pomagajo nižati izpuste toplogrednih plinov, prestrukturirati oskrbo z energijo in zmanjšati odvisnost od trgov z nafto in plinom. Kot je zapisano v Direktivi o energiji iz obnovljivih virov, bo morala EU do leta 2030 32 odstotkov energije pridobiti iz obnovljivih virov. Cilj je, da bi Evropa do leta 2050 postala podnebno nevtralna celina z zagotavljanjem oskrbe s čisto in varno energijo po dostopnih cenah.

V prvi epizodi oddaje Gremo na sonce smo predstavili, kako se lotiti vlog za pridobitev soglasja, kako izračunati moč sončne elektrarne in kakšna streha je primerna za sončno elektrarno.

Novice Gremo na sonce: Kako priti do lastnega vira električne energije?

V drugi epizodi smo se seznanili s potekom namestitve sončnih panelov.

Novice Sončna elektrarna: kako zajeti moč sonca v enem dnevu?

V tretji epizodi smo se poglobili v hranilnike električne energije, ki nam lahko močno znižajo račun za elektriko.

Novice Gremo na sonce: Kako ponoči do elektrike, ki se je "pridelala" čez dan?

V četrti oddaji smo si lahko ogledali, kako poteka pametno ogrevanje z IR-paneli.

Novice Gremo na sonce: Kako Antea in Uroš skrbita za udobje bivanja z IR-paneli? #video

V peti oddaji nas je Uroš z ë-Berlingom odpeljala na izlet v podjetje BISOL Group in nam zaupal tedensko porabo električne energije.

Novice Priložnost za vse, ki želijo znižati račun za elektriko #video

Ko se krog pridobivanja zelene energije sklene

Gremo na sonce oddaja 2 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Uroš, ki je pri NLB za investicijo najel Zeleni stanovanjski kredit, se skoraj v vsaki oddaji vpraša, kdaj se naložba povrne. Čas je, da se danes zares poglobi v svoje finance in preveri, čez koliko let bo lahko rekel, da sonce plačuje njegove račune za električno energijo.

Sonce v treh urah na Zemljo pošlje tolikšno količino energije, kot jo človeštvo potrebuje za obdobje enega leta, in zakaj ne bi tega izkoristili? Tudi z vidika varstva okolja, o katerem moramo resno razmisliti, veljajo sončne elektrarne za čiste in prijazne do okolja, saj ne povzročajo nobenih izpustov toplogrednih in drugih plinov.

Stroški vzdrževanja vsega sistema so nizki, mogoče ga je širiti in dograjevati, življenjska doba pa je več kot 30 let. Ko elektrarna na strehi opravi svoje, gredo fotonapetostni moduli v reciklažo in iz njih, poenostavljeno povedano, nastanejo nove sončne celice. Krog se tako sklene in vsaj iz tega vidika je Uroš lahko pomirjen: da, izplačalo se je.

Posojilo za oskrbo z električno energijo, prijazno do okolja

NLB | Foto:

Razlika v stroških za električno energijo je tako velika, da ni nobenega dvoma. Vsekakor se je izplačalo tudi z vidika stroškov. Pred naložbo so stroški znašali približno 100 evrov na mesec, zdaj je treba plačevati samo približno 10 evrov, kolikor znaša omrežnina. Pozimi se bodo ti zneski verjetno malce spremenili, a dejstvo je, da je prihranek ogromen. Z njim lahko zdaj odplačuje Zeleni stanovanjski kredit, ki ga je najel pri NLB.

NLB Zeleni stanovanjski kredit z ročnostjo do 30 let ima vsaj pol odstotka nižjo obrestno mero od izhodiščne in 100 evrov nižje stroške odobritve. Na voljo so tudi informativni izračuni za različne vrste kreditov. Hitri kredit do 35 tisoč evrov lahko pridobite v le nekaj minutah, brez obiska poslovalnice, kar prek mobilne banke Klikin.

Finančna konstrukcija prehoda na zeleno energijo

Gremo na sonce tesla | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Vložek v sistem sončne elektrarne je bil precej velik. Sončna elektrarna je stala približno 10 tisoč evrov, hranilnik električne energije Tesla Powerwall približno devet tisoč evrov, IR-panel pa 600 evrov. Ker sta z Anteo imela nekaj privarčevanega denarja, sta pri NLB najela posojilo v vrednosti 15 tisoč evrov z dobo odplačevanja pet let in z obrestno mero 1,7 odstotka.

Doba povrnitve naložbe je odvisna od števila sončnih dni v letu in cen električne energije, a se v Sloveniji v povprečju giblje okoli osem let. Skupaj s strokovnjaki podjetja NGEN so izračunali, da se bo Uroševa naložba poplačala po sedmih letih. Cene energentov se višajo in koristi domače proizvodnje električne energije bodo vedno večje.

BISOL
Novice Ali prednosti sončne elektrarne odtehtajo njene stroške?

Koliko strešne površine potrebujem za sončno elektrarno?

Gremo na sonce oddaja 2 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Vsako gospodinjstvo ima drugačno porabo električne energije, vsaka stavba drugačne možnosti izgradnje sončne elektrarne in glede na te dejavnike si lahko vsak sam izračuna, kakšna bi morala biti njegova naložba v samooskrbo.

Če letno porabite 7.000 kW električne energije, potrebujete sončno elektrarno nazivne moči 7 kW. Za takšno sončno elektrarno potrebujete približno 50 kvadratnih metrov strešne površine. Pri Bitenčevih se napajajo z 18 fotovoltaičnimi moduli podjetja Enertec, ki so jih postavili na 30 kvadratnih metrov površine. Moč generatorja je 6,57 vršnega kilovata (to je najvišja moč, ki jo lahko proizvede fotovoltaični sistem).

Z aplikacijo za izračun in simulacijo sončne elektrarne Moja elektrarna lahko izračunate, kakšno sončno elektrarno potrebujete. Aplikacija je na voljo za uporabnike AndroidiOS in Huawei.

Hranilnik električne energije je namenjen shranjevanju viškov električne energije za obdobja, ko je proizvodnja ustavljena zaradi vremena, ali ponoči. Hranilnik električne energije Tesla Powerwall podjetja NGEN ima uporabno zmogljivost 13,5 kilovatne ure in pet kilovatov obratovalne moči.

IR-panel za nižje stroške električne energije

Ekosen | Foto:

Zgoraj omenjeni stroški za električno energijo so verjetno nižji tudi zaradi vgrajenega IR-panela v kopalnici, ki jo še vedno dogrevata. IR-paneli so primerni tudi za ogrevanje vse hiše, še posebej tako majhne, kot je pri Bitenčevih. IR-ogrevanje velja za ogrevanje prihodnosti, saj skoraj sto odstotkov električne energije pretvorijo v toploto in tako na naraven in zdrav način enakomerno segrejejo prostor in zrak v njem. Z IR-paneli podjetja Ekosen zmanjšamo porabo energije za do 25 odstotkov v primerjavi s klasičnimi IR-paneli in termostati.

Porabo energije IR-panela lahko spremljate na mobilni aplikaciji, kjer je na voljo tudi urnik delovanja oziroma možnost vklopa na daljavo. Za stanovanje v velikosti 60 m2 potrebujete za ogrevanje z IR-paneli Ekosen približno 4 kW. Naložba v grelni sistem na ključ Ekosen znaša med 25 in 55 evrov na kvadratni meter. Strošek je odvisen od velikosti prostorov, toplotnih izgub, števila IR-panelov in regulatorjev ter cenovnega razreda IR-panelov.


Preberite še:

Več o Zelenih stanovanjskih kreditih banke NLB:

gradnja
Novice Ali bo treba omejiti gradnjo stavb?

Več o Enertecovi Moji elektrarni:

enertec
Novice S sončno elektrarno do samooskrbe z električno energijo

Več o Ekosenovih IR-panelih:

Ekosen, april 2022
Trendi Ogrevanje prihodnosti: vedno več Slovencev prisega na ta način ogrevanja
Ekosen
Trendi Toplotna črpalka ali IR-paneli?

Več o NGEN-ovih hranilnikih električne energije:

NGEN Žirovnica.
Trendi V prihodnosti bo sončna elektrarna smiselna le v kombinaciji s hranilnikom
NGEN Žirovnica.
Trendi Kako že danes do poceni elektrike?

Več o oddaji Gremo na sonce:

Gremo na sonce
Novice Spletna oddaja Gremo na sonce: Se lastna elektrarna izplača?
Ne spreglejte