Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
15.20

Osveženo pred

20 ur, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Eles JEK2 Zeleni prehod Zeleni prehod proizvodnja elektrika

Natisni članek

Sreda, 17. 7. 2024, 15.20

20 ur, 50 minut

Eles objavlja sprotne podatke o proizvodnji elektrike iz OVE

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
elektrika daljnovod | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Družba Eles od torka javno objavlja sprotne realne podatke o proizvodnji električne energije v državi po virih, med drugim podatke o proizvodnji sončnih in vetrnih elektrarn, hidroelektrarn in malih hidroelektrarn ter delež ocenjene porabe energije iz obnovljivih virov energije (OVE).

Kot je danes sporočil sistemski operater prenosnega in distribucijskega elektroomrežja, gre za prvi spletni prikaz podatkov blizu realnega časa - podatki se osvežujejo v 15-minutnih intervalih - ki ne temelji zgolj na ocenah.

Na voljo so podatki o deležih proizvodnje po posameznih virih - največje deleže predstavljajo jedrska in hidro energija, premog in sonce, in sicer so dopoldne deleži teh znašali okoli 40, 30, 20 in 5 odstotkov -, odjemu po petih elektrodistribucijskih podjetjih, deležu OVE in nizkoogljičnih virov v bruto porabi elektrike ter številu in inštalirani moči sončnih elektrarn.

Kot pojasnjujejo v Elesu, je prikaz proizvodnje iz množice razpršenih virov energije, posejanih po celotnem območju države, rezultat zapletenega zalednega procesa, ki temelji na zajemu množice dejanskih podatkov elektrarn, ki jih vsakih 15 minut družbi Eles posredujejo elektrodistribucijska podjetja, Eles pa nato s pomočjo ekstrapolacije proizvodnje teh elektrarn na instalirano moč vseh sončnih elektrarn v Sloveniji izračuna in objavi oceno proizvodnje vseh sončnih elektrarn priključenih tako na prenosno kot na distribucijsko omrežje.

Prikazani so podatki od začetka letošnjega leta in se sproti osvežujejo. Eles bo do konca leta spletni prikaz nadgradil še s podatki za celotno lansko leto, so napovedali.

Ne spreglejte