Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

#PanamaPapers računalnik

Sreda, 6. 4. 2016, 10.34

8 let

Mossack Fonseca trdi, da so ga napadli hekerji iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
heker | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Eden od soustanoviteljev panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, Ramon Fonseca, je dejal, da so njihovo družbo napadli hekerji s strežnikov iz tujine in da so pri panamskih tožilcih v ponedeljek vložili kazensko ovadbo.

Fonseca je za francosko tiskovno agencijo AFP potožil, da nihče ne poroča o tem, da so bili žrtev hekerjev, ki pa je "edini zločin, ki se je zgodil". Ni pojasnil, iz katerih držav so izvedli napad.

Zgrožen je bil tudi nad dejstvom, da so se med 11,5 milijona dokumentov, ki so jih vzeli iz računalniškega sistema družbe, osredotočili na najbolj znane kliente, ki so preko odvetniške družbe ustanavljali offshore podjetja, da bi ohranili svoje bogastvo. S tem po njegovem niso spoštovali njihove pravice do zasebnosti. "Ne razumemo. Svet je že sprejel, da zasebnost ni človekova pravica," je dejal.

V aferi Panamski dokumenti skupina novinarjev z vsega sveta te dni razgrinja nove razsežnosti korupcije globalne elite na temelju notranjih podatkov panamske družbe Mossack Fonseca, ki izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij.

Ogorčeni odzivi Paname

Iz Paname, ki jo je po izbruhu afere Panamski dokumenti generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria označil za zadnjo med velikimi davčnimi oazami, so se že zvrstili ogorčeni odzivi. Po mnenju namestnika zunanjega ministra Luisa Miguela Hincapia se panamska zakonodaja "ne razlikuje bistveno od katerekoli druge relevantne države". Ob tem je dodal, da je polovica spornih podjetij, ki so jih razkrili v aferi, registriranih na Britanskih deviških otokih, "ki spadajo pod britansko zakonodajo". Spomnil je še na ameriško zvezno državo Delaware, ki lastnikom podjetij prav tako omogoča precejšno tajnost. "Ignoriranje nekaterih jurisdikcij in osredotočanje zgolj na Panamo je nepravično in diskriminatorno," je zapisal v pismu Gurrii.

 

Panam na črnem seznamu?

Francija je medtem pozvala OECD, naj uvrsti Panamo na črno listo davčnih oaz. "Želim srečanje OECD, da lahko enako odločitev sprejmejo vse države, ki se jih to dotika," je francoski finančni minister Michel Sapin dejal za radio Europe 1.

 

Ne spreglejte