Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2022,
12.17

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Matjaž Rakovec Lokalne volitve 2022 župan Kranj

Ponedeljek, 5. 12. 2022, 12.17

1 leto, 4 mesece

Rakovec ob ponovni izvolitvi: Ožja ekipa se ne spreminja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Matjaž Rakovec | V tem mandatu bo, kot je napovedal, potrebna tudi reorganizacija vodenja, da bo občina sledila misiji stotih podnebno nevtralnih in pametnih mest EU do leta 2030. "V vsak projekt moramo vdelati komponento, ki nas bo pripeljala do podnebne nevtralnosti," je izpostavil Rakovec. | Foto STA

V tem mandatu bo, kot je napovedal, potrebna tudi reorganizacija vodenja, da bo občina sledila misiji stotih podnebno nevtralnih in pametnih mest EU do leta 2030. "V vsak projekt moramo vdelati komponento, ki nas bo pripeljala do podnebne nevtralnosti," je izpostavil Rakovec.

Foto: STA

Kranjski župan Matjaž Rakovec, ki so mu volivci v nedeljo zaupali drugi mandat na čelu občine, namerava delo nadaljevati tako kot doslej. Kot je povedal v pogovoru za STA, svoje ožje ekipe ne bo spreminjal, bo pa morda občina dobila novega podžupana. Želi si, da bi z novim mestnim svetom sodeloval tako dobro kot z dosedanjim.

Kot dejal Rakovec, sta bila dva tedna med obema krogoma volitev namenjena volilni kampanji, zato mu še ni uspelo začeti pogovorov s predstavniki list in strank, izvoljenih v mestni svet. Do 21. decembra, ko bo ustanovna seja novega mestnega sveta, pa bo, kot je napovedal, že opravil kar nekaj sestankov, tudi kar zadeva sestave posameznih komisij in odborov.

"Zdaj nas čaka kakšen mesec dela, da uskladimo vse želje in upanja o tem, kako bo naprej," je poudaril.

Matjaž Rakovec
Novice To so župani treh velikih slovenskih mestnih občin

"Delali smo dobro, želim si, da bi bilo zdaj enako"

Rakovec bo imel v mestnem svetu več svojih svetnikov z liste SD, ki je bila s sedmimi svetniškimi mesti zmagovalka volitev. Vendar glede na sestavo 33-članskega mestnega sveta težko reče, ali bo z novim svetom lahko delal lažje, enako dobro ali težje kot z dosedanjim. "V tem mandatu smo res delali dobro in želim si, da bi bilo zdaj enako," je dejal.

Poudaril je, da je sicer proti koncu mandata predvolilni čas imel pomembno vlogo pri tem, da se je pojavilo nekaj nesoglasij oziroma da nekateri predlogi na zadnji seji mestnega sveta niso bili potrjeni. "Zdaj pa mislim, da bomo nadaljevali v dobro Kranja," je dejal in dodal, da je treba izpeljati ogromno projektov.

Igor Zorčič, Gašpar Gašpar Mišič
Novice Udarec za Igorja Zorčiča in Gašparja Gašparja Mišiča #video

Ožje ekipe ne namerava spreminjati

V kratkem namerava ponovno v obravnavo mestnemu svetu dati odlok o ustanovitvi občinskega stanovanjskega sklada in predlog za ureditev urbanih vrtov. Enako velja tudi za nekaj že pripravljenih naložb, v začetku marca pa računa tudi na rebalans letošnjega proračuna.

O oblikovanju koalicije ne razmišlja. "Najprej se je treba pogovoriti, videti kakšne so želje posameznih skupin, potem pa potegniti potezo, za katero sem prepričan, da bo dobra za naslednja štiri leta," je dejal župan.

Svoje ožje ekipe ne namerava spreminjati. Zadovoljen je tako z delom podžupana Janeza Černeta kot z delom direktorja mestne uprave Bojana Veselinoviča. "Videli pa bomo, kako se bomo odločili glede novega podžupana, če bomo ugotovili, da ga sploh potrebujemo," je povedal Rakovec. V iztekajočem se mandatu sicer funkcijo drugega podžupana opravlja Robert Nograšek.

Bojan Šrot, Matija Kovač
Novice Novi župan Celja pojasnjuje, kaj je prineslo odločilno razliko

Meni, da bi bilo dobro imeti podžupana

Rakovec meni, da bi bilo zelo dobro, da bi imeli podžupana, ki bi se intenzivno ukvarjal s krajevnimi skupnostmi. "Zelo sem zadovoljen s participativnim proračunom, s katerim smo dali veljavo krajevnim skupnostim. Vendar moramo to še nadgraditi in tudi v mestni upravi imeti ljudi, ki se bodo s tem intenzivno ukvarjali," je dejal župan.

V tem mandatu bo, kot je napovedal, potrebna tudi reorganizacija vodenja, da bo občina sledila misiji stotih podnebno nevtralnih in pametnih mest EU do leta 2030. "V vsak projekt moramo vdelati komponento, ki nas bo pripeljala do podnebne nevtralnosti," je poudaril Rakovec in pojasnil, da bo podobno, kot so zdaj finance tiste, ki na koncu prižgejo zeleno luč za posamezen projekt, odslej tudi podnebna nevtralnost projekta zelo vplivala na to, ali ga bodo izpeljali.

Janez Janša
Novice Janša: V tej občini bi veljalo glasove prešteti še enkrat

Občino čako vrsta projektov

Občino v prihodnjih letih sicer čaka vrsta projektov. Med njimi je ureditev poslovne cone Hrastje, za katero je Rakovec v petek podpisal pogodbo z ministrom za gospodarstvo o sofinanciranju ureditve infrastrukture v coni v višini 1,3 milijona evrov. "S tem projektom hitimo, da čim prej vložimo dokumentacijo za gradbeno dovoljenje," je povedal Rakovec.

Med prioritetami je navedel tudi satelitski urgentni center, projekt Severna vrata, nov dom upokojencev in borbo za gorenjsko bolnišnico. Velika težava so tudi parkirišča in kot je napovedal Rakovec, se bodo te problematike prav tako lotili zelo hitro.

Premiki se dogajajo tudi pri dogovorih za nov potniški terminal na železniški postaji. Poleg tega za štiri projekte računa na sofinanciranje iz 150 milijonov evrov vrednega petletnega razpisa za športno infrastrukturo. V tem mandatu bi lahko pripravili tudi potrebno dokumentacijo za gradnjo koncertne dvorane, ki bi v osmih letih lahko postala resničnost, je še povedal kranjski župan.

Saša Arsenovič
Novice Arsenovič: Tu imamo neki dolg
Ne spreglejte