Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2022,
7.38

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,47

72

Natisni članek

Lokalne volitve 2022 Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 5. 12. 2022, 7.38

1 leto, 5 mesecev

Janša: V tej občini bi veljalo glasove prešteti še enkrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,47

72

Janez Janša | "V Središču ob Dravi je razlika en glas v škodo našega kandidata − veljalo bi šteti še enkrat," je zapisal Janša. | Foto STA/Jure Makovec

"V Središču ob Dravi je razlika en glas v škodo našega kandidata − veljalo bi šteti še enkrat," je zapisal Janša.

Foto: STA/Jure Makovec

Na dokončno potrditev novega župana občine Središče ob Dravi Tonija Jelovice bo treba počakati vsaj do potrditve rezultatov na občinski volilni komisiji. Aktualni župan Jurij Borko, ki je bil na čelu občine vse od ustanovitve občine leta 2006, je namreč izgubil za en sam glas. Občinska volilna komisija bo zasedala v torek.

Na rezultat v Središču ob Dravi se je na Twitterju odzval predsednik stranke SDS Janez Janša. Kot je zapisal, je "razlika enega glasu v škodo našega kandidata, zato bi veljalo šteti še enkrat".

Predsednica občinske volilne komisije Klavdija Kreč je pojasnila, da danes še teče rok za ugovor, sicer pa so prešteli vse glasovnice, tudi tiste, ki so prispele po pošti, komisija pa pri njih ni odkrila kakšne posebne nejasnosti. Komisija se bo sicer znova sestala v torek in, če ne bo pritožb, podala končno poročilo, je še dodala.

Poraženec se verjetno ne bo pritožil

Borko, tokrat neodvisni kandidat, ki je v preteklosti kandidiral s podporo SDS, je povedal, da se verjetno ne bo pritožil, tako da pričakuje, da bo volilna komisija v torek najverjetneje uradno potrdila rezultat. Kot je dejal, je bila ena od glasovnic po njegovem mnenju sicer nekoliko vprašljiva, a to lahko rešuje zgolj z morebitno pritožbo na upravnem sodišču, o čemer pa za zdaj še ni sprejel odločitve.

"Najverjetneje je na rezultat vplivala želja ljudi po novih obrazih. Sami smo peljali umirjeno kampanjo in imamo mirno vest, ljudje pa so povedali svoje," je dejal Borko, ki se s tem verjetno poslavlja od lokalne politike.

Najverjetnejši novi župan Jelovica je za STA zmago pripisal svojemu volilnemu programu, občani pa so se očitno odločili za spremembe. "Moj program gre v smeri zagona industrijske cone in novih delovnih mest, tako skušamo ustaviti odseljevanje mladih," je še dodal.

Barbara Zobec
Novice Florjančič iz odločanja o primeru Janševe razžalitve novinark izločil sodnico Barbaro Zobec

Janez Magyar znova župan Občine Lendava

Župan Občine Lendava pa bo naslednja štiri leta Janez Magyar, ki je funkcijo že opravljal do aprilskih državnozborskih volitev, ko je bil izvoljen za poslanca. Volivci so mu po delnih neuradnih izidih v drugem krogu volitev namenili 55,2 odstotka glasov. Za podžupana Ivana Koncuta, ki je opravljal funkcijo župana, je glasovalo 44,8 odstotka volivcev.

Magyarja, ki se bo po izvolitvi za župana zaradi nezdružljivosti funkcij poslovil s poslanskega mesta, bo v parlamentu predvidoma nadomestil Andrej Kosi, ki je bil v ptujski volilni enoti na listi SDS uvrščen tik za Magyarjem. Kosi je sicer kandidiral v volilnem okraju Ormož in prejel 2893 glasov oz. 30,52 odstotka.

Janša je na Twitterju že čestital Magyaru, ob tem pa še zapisal, da so ga v Lendavi “hitro začeli pogrešati”.

sojenje Janša, Veselinovič, Celje
Novice Na vprašanje sodnice, ali je razumel očitke, je Janša odvrnil, da ne najbolje #foto
Janez Janša
Novice Janša: NSi je v kampanji streljala v hrbet
Ljudmila Novak
Novice Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: Vstani in pojdi
Ne spreglejte