SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: Vstani in pojdi

10

termometer

Ljudmila Novak |  | Foto: Bor Slana
Foto: Bor Slana

Napoved Mateja Tonina, da NSi ne bo sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, stopnjuje napetosti na desnosredinskem političnem polu. Potem ko mu je Janša odgovoril, da smo to že nekaj let poslušali od Ljudmile Novak, se je zdaj oglasila še Novakova. Janši je namignila, naj ob očitnem majanju stolčka vstane in gre. "Slovenija ti bo iskreno hvaležna," je zapisala na Twitterju.

"Na vprašanje, ali bo NSi še sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je odgovor ne. Če pa bomo sodelovali v vladah, kjer bo zraven tudi SDS, je odgovor da," je sinoči na POP TV dejal predsednik NSi Matej Tonin. "Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak, ki potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo. Odstavili so jo namreč ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina. Ki se iz te lekcije ni nič naučil," pa se je danes na Toninove besede odzval Janez Janša.

Ljudmila Novak, nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka, Janši ni ostala dolžna. Na družbenem omrežju Twitter je Janši odgovorila z namigom. "Ob očitnem majanju tvojega stolčka vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna," je zapisala in sprožila burne odzive med uporabniki Twitterja.

Novakova je slovenskim novinarjem v Bruslju pojasnila, da je prvak SDS očitno čutil potrebo, da jo znova omenja. "Samo potrdil je, da sem imela prav, ko sem to govorila in sem sedaj vesela, da je v stranki prišlo do analize. Nisem bila prisotna, ko so o tem razpravljali, a so moja predvidevanja to potrdila. Torej. Stranka je dobro delala vladi. Trikrat smo bili v vladi, vedno smo se zelo trudili, ampak na koncu nam je takšno sodelovanje škodovalo. Ne zaradi naših slabih potez, ampak zaradi delovanja nekoga drugega," je opozorila.

Ljudmila Novak | Foto: Rebeka Krašovec Foto: Rebeka Krašovec Odločitev vrha NSi, da se oddalji od Janše, je Novakova komentirala z besedami: "Tudi sama sem vedno zastopala to stališče, da mora stranka iti po svoji poti. Da mora zagovarjati svoje vrednote, svoja stališča, predvsem pa, da se vedno mora odločiti za tisto, kar je dobro in prav. Ko bomo temu sledili bomo pridobili tudi zaupanje volivcev, še večjega števila volivcev. Zato je pomembno, da vztrajajo pri svojih vrednotah. Program imamo zelo dober, da uresničujemo tisto, kar smo si zastavili. In, da ne podpiramo slabih potez koga drugega," je poudarila.

Na vprašanje, ali je realno, da v največji opozicijski stranki pride do sprememb, je odgovorila: "Seveda, to je stvar vsake stranke posebej. Tudi oni bodo morali narediti kakšno refleksijo in se odločiti. Menim pa, da bi si Slovenija oddahnila, če bi prišlo do takšnih sprememb," je še dodala evropska poslanka.

Tonin: Na desnici je potrebna temeljita samorefleksija

Tonin je že po nedeljskem izidu referendumov dejal, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija in da je letošnje leto pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni. Zato je izvršilni odbor NSi včeraj opravil obširno razpravo, na kateri so spregovorili o seriji porazov in samorefleksiji na desnici. O tem je Tonin sinoči spregovoril tudi na POP TV.

Janez Janša in Matej Tonin Novice Tonin: NSi ne bo več sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša #video

"Morda smo predlogo vztrajali v dobrohotni veri, da je to dobro za vlado, v podpori Andreju Vizjaku. Morda smo bili premalo glasni pri STA, pri tožilcih. To so bile vse take manj pomembne teme, ki pa so povsem zasenčile vse preostalo dobro in pomembno delo vlade," je dejal.

Povedal je še, "da se vse stvari, pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, in to je za desno sredino dolgoročno škodljivo. Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je." 

Janez Janša, Matej Tonin Novice Tonin po novem porazu desnice pozval k samorefleksiji. Kaj na to pravi Janša?

H krepitvi desene sredine prispeva tudi SLS 

H krepitvi desne sredine bo z dajanjem zgleda, kakovostjo razprave in visoko politično kulturo prispevala tudi stranka SLS, je napovedal predsednik SLS Marko Balažic. Kot je dejal na TV Slovenija, je pri razpravi pogrešal ljudi, ki bi ohranjali diskusijo na ravni. Dejal je še, da si letošnjega leta ne bodo zapomnili le po volilnih porazih, ampak tudi po pozitivnih novicah, kot je na primer izbira novih obrazov na desni sredini.

Tonin je v pogovoru sogovorniku dejal, da SLS že deset let ni v parlamentu, na kar mu je Balažic odgovoril, da je SLS opravila notranjo evalvacijo, zamenjala vodstvo, postavila jasne cilje in da se že kaže napredek na številnih področjih. Ob tem je navedel županske volitve, na katerih je SLS dobila največ županov. 

Povezovanje na desni sredini 

Voditelj oddaje je sogovornika na koncu spomnil na neuspešen poskus povezovanja dveh desnih strank pred 20 leti, ko se je zapletlo pri izbiri predsednika. Tonina in Balažica je povprašal, ali bi se bila pripravljena umakniti z vodstvenih položajev, če bi to koristilo desni sredini, združiti stranki in na prvo mesto postaviti na primer Anžeta Logarja.

Jernej Vrtovec Novice Vrtovec po tretjem porazu desnice: Potrebna je katarza

Tonin je dejal, da je bila NSi vedno odprta za sodelovanje in povezovanje in da bodo tudi tokrat iskali inovativne rešitve. Zatrdil je, da je ključni cilj uspeh desne sredine, pri tem pa njegov ali Balažičev položaj ni pomemben.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin