SiolNET. Novice Slovenija
1,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrtovec po tretjem porazu desnice: Potrebna je katarza

1,64

termometer

Jernej Vrtovec | Poslancu NSi Jerneju Vrtovcu je žal za volivke in volivce desne sredine, ker doživljajo poraz za porazom. | Foto: NSi
Poslancu NSi Jerneju Vrtovcu je žal za volivke in volivce desne sredine, ker doživljajo poraz za porazom. Foto: NSi

Poslanec NSi Jernej Vrtovec meni, da je po nedeljskem že tretjem zaporednem porazu desnice na referendumih potrebna vsebinska, vrednostna in kadrovska katarza. Potreben je temeljit pogovor, kakšna bi lahko bila nova paradigma med desno sredino in narodom, meni. Ugotavlja, da desna sredina nagovarja zgolj podeželje, v mestih pa izgublja podporo.

Vedno manj odstotkov desnica pridobiva v mestih, ugotavlja Vrtovec. Podeželju je sicer treba pomagati, a potrebna je samorefleksija, na kakšen način je desna sredina lahko konkurenčna na parlamentarnih volitvah čez štiri leta. "Jaz trdim, da je treba dati desni sredini upanje, drugačno, kot je zdaj," je dejal v izjavi za medije ob robu seje DZ.

Referendum Novice Golob: Sporočilo je bilo jasno in glasno #video

Težava nastane, ko se na volitvah in referendumih glasuje proti vrednostni komponenti in kadrovski selekciji ter ne glede na vsebino, opozarja. Krivce za to bi bilo malenkostno iskati, meni. Treba je iskati recepte za to, da se desna sredina okrepi. "Na način, kot ga poznamo zdaj, se žal ne bo okrepila," opozarja.

Žal mu je za volivce desne sredine

Dejal je, da mu je žal za volivke in volivce desne sredine, ker doživljajo poraz za porazom. Njihov glas ne pride do izraza, da bi lahko vodili državo, čeprav si to zaslužijo, ker jih ni malo, meni. "Programi, ki jih imamo, so zelo dobri," je poudaril. To se je po njegovem mnenju pokazalo v dveh letih, ko so sodelovali v vladi Janeza Janše. "Vladali smo zelo dobro, delali ogromno stvari na zelo dober način," je dejal.

Zato je potrebna samorefleksija, kot je včeraj dejal tudi predsednik NSi Matej Tonin. Da položaj ocenijo, pogledajo, kakšen je, in potem desnico na novo zastavijo - vsebinsko, vrednostno in kadrovsko. "Prav je, da si nalijemo čistega vina in povemo, da na tak način ne gre več," je prepričan.

Janez Janša, Matej Tonin Novice Tonin po novem porazu desnice pozval k samorefleksiji. Kaj na to pravi Janša?

Na Toninovo mnenje se je v nedeljo na Twitterju ostro odzval predsednik Janša. Vrtovec meni, da so ti dueli brezplodni. Toninov zapis je tehten, deloma samokritičen, meni. "Postavil pa je tudi neki nov standard," je dejal, da ugotovijo, da morajo marsikaj spremeniti v tem načinu igranja.

Desna sredina ima tako po njegovem mnenju štiri leta časa, da se reorganizira, naredi neke nove platforme, ki bi lahko dajale upanje, da bo čez štiri leta konkurenčna, je še dejal.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač. Novice Alenka Jeraj: Dobivamo politično Golobovo televizijo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin