Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
6. 11. 2018,
13.31

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

4

Natisni članek

lokalne volitve 2018 Ljubljana Anže Logar Zoran Janković Franc Kangler

Torek, 6. 11. 2018, 13.31

5 let, 5 mesecev

Koliko bodo kandidati za župane zapravili za volitve?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

4

Župani denar | Foto STA

Foto: STA

Kampanje kandidatov pred novembrskimi lokalnimi volitvami so po slovenskih mestih v polnem teku. Plakati na večjih ulicah, stojnice v središčih mest in letaki v poštnih nabiralnikih. Koliko pa bodo za prepričevanje volivcev odšteli kandidati za župane?

Malo več kot dva tedna je še do volilne nedelje, ko bomo v 212 občinah izbirali nove župane in mestne svetnike. V enajstih mestnih občinah se bo za županske stolčke pomerilo 87 kandidatov, skupno pa za župane kandidira kar 688 kandidatov.

Župani so pri zapravljanju omejeni, saj je višina dovoljene porabe denarja odvisna od velikosti občine oziroma števila volilnih upravičencev.

Največ lahko zapravijo ljubljanski kandidati

V Sloveniji je bilo ob razpisu lokalnih volitev 1.703.712 volilnih upravičencev. Največ lahko zakonsko porabijo kandidati v Ljubljani, in sicer 56.904 evre, kar je nekoliko manj kot pred štirimi leti, ko je bila meja 400 evrov višja.

V Mariboru lahko župani porabijo do 22.643 evrov, v Kopru pa 10.600 evrov.  

Zoran Janković in Anže Logar
Novice Lahko Logar Jankovića odpelje v drugi krog?

Janković in Logar sta se izognila natančnemu odgovoru

Aktualni ljubljanski župan Zoran Janković je pred štirimi leti porabil 22.540 evrov. Največ, več kot sedem tisoč evrov, za oblikovanje in objavljanje predvolilnih oglaševalskih vsebin v medijih. Koliko bo zapravil v boju za svoj četrti mandat, za zdaj še ne ve.

V Ljubljani od leta 2006 na županskem stolčku sedi Zoran Janković. | Foto: STA , V Ljubljani od leta 2006 na županskem stolčku sedi Zoran Janković. Foto: STA , "Vsekakor pa ne bomo presegli zakonsko določenih zneskov," so zapisali v odgovoru. Če je bil na zadnjih volitvah Janković bolj varčen, je pred osmimi leti zapravil nekaj manj kot 49 tisoč evrov.

Tudi njegov najresnejši tekmec, Anže Logar iz SDS, ni bil konkreten.

"Koliko sredstev bomo v SDS porabili za kampanjo, vam bomo lahko povedali po koncu lokalnih volitev, saj lokalni odbori SDS sami določajo finančne okvire njihove kampanje," so sporočili iz SDS. 

Pred štirimi leti se je Jankoviću najbolj približal takratni direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, ki je bil prav tako kandidat SDS. Za svojo kampanjo je porabil 20.235 evrov.

Novice Kdo so kandidati, ki kandidirajo za župane #seznam

Kangler okrog 18 tisoč, Šrot od 15 do 20 tisoč evrov

V Mariboru za zdaj predvolilne ankete najbolje kažejo nekdanjemu županu Francu Kanglerju. Ta predpostavlja, da bo porabil okrog 18 tisoč evrov. Leta 2010, ko je zmagal v prvem krogu, je zapravil nekaj več kot 20 tisoč evrov.

Njegov najresnejši kandidat, štajerski poslovnež Saša Arsenović, na naša vprašanja ni odgovoril.

Podoben znesek kot Kangler bo za ohranitev županskega stolčka v Celju porabil Bojan Šrot. Za ohranitev in podaljšanje še v šesti mandat namerava nameniti od 15 do 20 tisoč evrov.

Podobno kot Janković in Logar se je natančnemu odgovoru izognil tudi aktualni župan Kopra Boris Popovič.

Franc Kangler se po premoru želi znova povzpeti na vrh Maribora. | Foto: STA , Franc Kangler se po premoru želi znova povzpeti na vrh Maribora. Foto: STA ,

Višje omejitve veljajo za volitve v mestne svete, kjer je omejitev 0,4 evra na posameznega upravičenca v lokalni skupnosti, medtem ko je za župana meja postavljena pri 0,25 evra, še 0,15 evra pa lahko porabijo, če je potreben drugi krog volitev.

Najmanj volilnih upravičencev v Hodošu

Najmanj volilnih upravičencev je v Hodošu, in sicer 266, vseeno pa zakon predvideva, da lahko županski kandidati porabijo znesek v višini minimalne plače. Tega zneska trenutnemu županu Ludviku Orbanu sicer ne po treba zbrati, saj je edini kandidat. Brez izzivalca je bil tudi na prejšnjih volitvah. 

Preberite še:

Bled, Blejsko jezero, jesen
Novice Kritični do župana, a protikandidata niso predlagali
Rogaška Slatina
Novice Enajst županov, ki že četrt stoletja nimajo prave konkurence
Radlje ob Dravi
Novice Bi lahko ukinili občino, če nihče ne bi želel biti župan?
Franc Pukšič
Novice Štajerski politik s sočnimi izjavami bi spet rad postal župan #video
Ne spreglejte