SiolNET. Novice Lokalne volitve
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi lahko ukinili občino, če nihče ne bi želel biti župan?

1,18

termometer

Radlje ob Dravi
V občini Radlje ob Dravi je zdajšnji župan ostal brez konkurence, saj občinska volilna komisija ni potrdila prijave njegovega protikandidata. Foto: STA

V Sloveniji je po do zdaj dostopnih podatkih Državne volilne komisije sedmina občin, v katerih se za mesto župana poteguje le en kandidat. Med njimi je zdaj tudi občina Radlje ob Dravi, kjer sta se prijavila dva kandidata, a en ni bil potrjen. Kaj pa bi se zgodilo, če bi občinska volilna komisija zavrnila kandidaturo edinega kandidata?

Če bi občina na lokalnih volitvah ostala brez kandidata za župana oziroma se nihče ne bi niti prijavil, bi po zakonu o lokalni samoupravi moral trenutni župan ali podžupan opravljati svojo funkcijo do izvolitve novega župana, pojasnjuje pravnik Boštjan Brezovnik z Inštituta za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo Maribor.

Bi lahko ukinili občino?

"Sistem je trenutno tako vzpostavljen, da ni možno, da bi občina ostala brez vodstva," pojasnjuje pravnik Boštjan Brezovnik. "Sistem je trenutno tako vzpostavljen, da ni možno, da bi občina ostala brez vodstva," pojasnjuje pravnik Boštjan Brezovnik. Foto: STA Če ne bi bilo kandidatov, bi dejansko morali ponovno pozvati in začeti vsa volilna opravila. Če pa tudi to ne bi bilo možno, je ena izmed možnosti postaviti upravljavca, pravi Brezovnik.

Da bi zaradi tega ukinili občino, ni mogoče, predvsem zato, ker je ukinitev občine možna samo na podlagi zakona o predhodno ugotovljeni volji občanov. "Zato tu ni te možnosti, kar praktično pomeni, da je treba postopke voditi toliko časa, dokler se nekdo ne javi kot kandidat," še dodaja Brezovnik. "Sistem je trenutno tako vzpostavljen, da ni možno, da bi občina ostala brez vodstva."

Ptuj Novice SNS in SDS v mestni svet predlagali isto kandidatko

V tujini že bili primeri, ko ni bilo zanimanja za funkcijo

V Sloveniji sicer takega primera še ni bilo, so se pa s tem že spoprijeli v tujini. Brezovnik omenja primera iz Češke, kjer so zadevo reševali na enak način, kot bi jo, če bi do tega prišlo v Sloveniji.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin