Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
12.48

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Bernardka Krnc Ustavno sodišče lokalne volitve 2018

Torek, 23. 6. 2020, 12.48

3 leta, 10 mesecev

Ustavno sodišče: Del zakona o lokalnih volitvah neustaven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
ustavno sodišče | Foto STA

Foto: STA

Ustavno sodišče, ki je ugotovilo neustavnost treh členov zakona o lokalnih volitvah, je v odločbi pristojnost za odločanje o pritožbi zoper odločitev volilne komisije, ki lahko vpliva na potrditev mandatov, do spremembe zakona podelilo upravnemu sodišču. DZ mora po odločbi ustavnega sodišča ugotovljene protiustavnosti odpraviti v roku enega leta.

Trgovine
Novice Nedeljsko delo: trgovci so se obrnili na ustavno sodišče

Sporni členi urejajo postopek pravnega varstva volilne pravice pri lokalnih volitvah. Presojo ustavnosti je sodišče začelo v postopku odločanja o ustavni pritožbi Bernardke Krnc, ki je na zadnjih volitvah leta 2018 tesno izgubila tekmo za župansko mesto v občini Šmarješke Toplice. Hkrati je razveljavilo odločitev upravnega sodišča in šmarješke volilne komisije ter zadevo vrnilo v vnovično odločanje.

Izid volitev bodo morali vnovič preveriti

Po tolmačenju odvetnika Damijana Gregorca, ki zastopa Krnčevo, to pomeni, da bodo morali izid volitev vnovič preveriti. Če to z vnovično presojo odločilnih izločenih oddanih glasovnic ne bo možno, bodo morali v Občini Šmarješke Toplice županske volitve ponoviti.

Po ugotovitvi ustavnega sodišča so v neskladju z ustavo 100., 101. in 102. člen zakona o lokalnih volitvah, ki določajo pravno varstvo kandidatov in predstavnikov kandidature. Ti lahko po teh zakonskih določbah zoper odločitev občinske volilne komisije, ki lahko vpliva na potrditev mandatov, vložijo pritožbo na občinski svet. Ta nato odloči o pritožbi. Če pritožbi ne ugodi, lahko pritožnik pritožbo vloži na sodišče, pristojno za upravne spore. Sodišče o pritožbi odloči v 30 dneh in ob primerni uporabi določb zakona o upravnih sporih, poroča STA.

Državni zbor mora ugotovljene protiustavnosti odpraviti v roku enega leta po objavi odločbe ustavnega sodišča v uradnem listu. Do drugačne ureditve v zakonu o lokalnih volitvah pa je ustavno sodišče določilo, da je za odločanje o pritožbi zoper odločitev občinske volilne komisije, ki lahko vpliva na potrditev mandatov, pristojno upravno sodišče.

Peter Štumpf
Novice Sodišče je odločilo, da škof ni razžalil vernice

Zoper odločitev upravnega sodišča nista dovoljeni pritožba in revizija na vrhovno sodišče

Pritožba se lahko vloži v 15 dneh od konstitutivne seje občinskega sveta, na kateri občinski svet potrdi mandate članov občinskega sveta in ugotovi izvolitev župana. Če upravno sodišče ne ugotovi nepravilnosti oziroma če ugotovi take, ki niso ali ne bi mogle vplivati na izid volitev, upravno sodišče pritožbo zavrne. Če ugotovi nepravilnosti, ki so vplivale ali bi lahko vplivale na izid volitev, pritožbi ugodi, razveljavi volitve in odredi razpis ponovnih volitev. Če pa ugotovi nepravilnosti, katerih narava omogoča z gotovostjo ugotoviti volilni izid, pa upravno sodišče poleg razveljavitve izida volitev samo ugotovi nov izid volitev, je po navedbah STA določilo ustavno sodišče.

V odločbi ustavnega sodišča je navedeno še, da zoper odločitev upravnega sodišča nista dovoljeni pritožba in revizija na vrhovno sodišče. V primeru odreditve razpisa ponovnih volitev pa mora občinska volilna komisija v dveh dneh po vročitvi sodbe razpisati ponovne volitve.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v izjavi za medije ob robu delovnega srečanja s predstavniki poslanskih skupin o novostih aplikacije za oblikovanje predlogov novih volilnih okrajev za parlamentarne volitve pojasnil, da je z omenjeno odločbo ustavnega sodišča seznanjen, ampak da zaenkrat še nimajo rešitve. Po njegovih navedbah je zdaj ključna volilna zakonodaja za parlamentarne volitve, se bodo pa lotili vseh odprtih vprašanj, še navaja STA.

volk
Novice Sodišče EU: Volkovi zaščiteni tudi v naseljih
Ne spreglejte