Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Natisni članek

Peter Štumpf

Petek, 12. 6. 2020, 12.08

3 leta, 10 mesecev

Sodišče je odločilo, da škof ni razžalil vernice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Peter Štumpf | Soboški škof Peter Štumpf je po razglasitvi sodbe dejal, da je zelo žalosten, saj procesa sploh ne bi smelo biti. | Foto STA

Soboški škof Peter Štumpf je po razglasitvi sodbe dejal, da je zelo žalosten, saj procesa sploh ne bi smelo biti.

Foto: STA

Sodišče je odločilo, da soboški škof Peter Štumpf z besedami, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo, ni razžalil vernice, ki ga je zasebno tožila. Primer je povezan z domnevno afero med 68-letno vernico Lidijo Turk Klemenčič in 38-letnim soboškim župnikom Goranom Kuharjem. Sodba ni pravnomočna, tožnica je napovedala pritožbo.

Sodnik Stanislav Jug je ob razglasitvi sodbe pojasnil, da je upošteval vse okoliščine, ob katerih je nastala sporna izjava za Slovenske novice. Ob kaznivem dejanju razžalitve gre na eni strani za pravico do varstva osebnega dostojanstva, na drugi pa za pravico do svobode izražanja, tako naša kot evropska sodna praksa gre v smer, da svobodo izražanja čim manj omejujemo, je po pisanju STA povedal Jug.

Severna Makedonija
Novice Balkanska država, ki jo je zajel drugi val okužb

Čeprav sta država in cerkev ločeni, je vodenje škofije vendarle dejavnost, ki ima pomen v družbenem življenju, zato ne moremo z gotovostjo sklepati, da je imel škof namen zaničevati tožnico, je dodal sodnik.

Škof je zelo žalosten, saj "procesa sploh ne bi smelo biti"

Štumpf je po razglasitvi dejal, da je zelo žalosten, saj procesa sploh ne bi smelo biti, "ker je gospa sredstvo v rokah nekoga, ki hoče temeljito omajati ugled Katoliške cerkve oziroma onemogočati njeno delovanje". Po njegovih besedah je zalezovanje trajalo že pet let in so razmere postale nevzdržne, zato je moral ukrepati. "Upam, da bo tudi gospe, ki ji nisem zameril, nasprotno, se mi smili, poskušala pomagati medicinska stroka, da bo lahko zaživela neko normalno življenje," je po pisanju STA še povedal Štumpf.

Tožnica je napovedala pritožbo

Pooblaščenec Turk Klemenčičeve Dean Bačič je bil nad odločitvijo zelo razočaran in se bo pritožil. "Skrb vzbujajoče je, da se javne osebe, kar škof kot cerkveni dostojanstvenik je, na takšen način izražajo do preprostih, navadnih ljudi in da to ni sankcionirano. Smo pa na neki način to pričakovali, predvsem glede na to, da smo v zadnjem času imeli podobne sodbe, kjer so javne osebe lahko marsikaj povedale, pa niso bile sankcionirane," je dodal, še poroča STA.

Škof je julija lani v župnijskem listu javnost in vernike obvestil o domnevnem zalezovanju in nadlegovanju vernice. "Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo," je dodal ob opisu dogajanja za Slovenske novice.

Kuhar je na sojenju povedal, da je vernico opozarjal, naj preneha to početi, tudi on je njena dejanja označil za nenormalna in opozoril, da se nadaljujejo, saj naj bi se pred kratkim želela preseliti k njemu.

V župnijskem listu je julija lani zapisal, da z gospo nima nobenih odnosov, da zaradi nje ne bo nikoli zapustil duhovništva, še manj pa, da bi z njo živel. "Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate," je še zapisal Kuhar.

Tožnica je med drugim povedala, da je morebitno razmerje z župnikom njuna zasebna stvar in da bosta to rešila brez vmešavanja toženega. (STA)

Ne spreglejte