Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2024,
20.14

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

referendum o rabi konoplje referendum o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja referendum Peter Štumpf škofje

Ponedeljek, 27. 5. 2024, 20.14

2 tedna, 5 dni

Škof Štumpf vernikom pred dvema referendumoma postavil ultimat: Ali si za eno ali drugo ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Peter Štumpf, škof | "Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane je nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti," je zapisal soboški škof Štumpf, ob tem pa državi očital, da "dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo". | Foto Nebojša Tejić/STA

"Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane je nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti," je zapisal soboški škof Štumpf, ob tem pa državi očital, da "dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo".

Foto: Nebojša Tejić/STA

Soboški škof Peter Štumpf v ostrem pismu ob referendumih o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabi konoplje meni, da je pri teh vprašanjih nemogoče ostati nevtralen. "Ali si za eno ali za drugo ekipo," je zapisal, ob tem pa tistim, ki bi glasovali za, sporoča, da v cerkvi nimajo kaj iskati. Na SŠK pravijo, da ne gre za njihovo izjavo.

"Kdor bo dal svoj glas življenju, ima v cerkvi kaj iskati; kdor pa bo glasoval za smrt, pa naj v prihodnje ostane kar doma," je Štumpf zapisal v pismu, ki so ga objavili na spletni strani Katoliške cerkve.

"Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane je nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti," je zapisal, ob tem pa državi očital, da "dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo".

Štumpf: Nemogoče je ostati nevtralen

"Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov. Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt. Če nam je vseeno, ali bo zmagalo življenje ali smrt, pomeni, da nas preprosto ni," je dodal.

Po njegovih besedah "država v boj proti življenju pošilja zdravnike", sama pa se spreminja v "poligon smrti".

SŠK zapisala, da ne gre za njihovo izjavo

V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so za STA zapisali, da je izjava škofa Štumpfa na njihovi spletni strani poobjavljena, kar je redna praksa, in da ne gre za izjavo SŠK. Slovenski škofje bodo izjavo podali v prihodnjih dneh.

Volivci bodo 9. junija na posvetovalnih referendumih odločali tudi o tem, ali naj se v zakonodaji uredi pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ter o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Marihuana Marš
Novice Ustavno sodišče ni ugotovilo neustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje
Ustavno sodišče
Novice Ustavno sodišče zavrnilo zadržanje izvedbe referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
Ne spreglejte