Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
15.54

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

ustavno sodišče referendum konoplja marihuana

Petek, 24. 5. 2024, 15.54

3 tedne, 2 dneva

Ustavno sodišče ni ugotovilo neustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Marihuana Marš | Ustavni sodniki so zapisali, da prepletanje volilne in referendumske kampanje o rabi konoplje v ničemer ne ogroža volilne pravice. | Foto Peter Susič

Ustavni sodniki so zapisali, da prepletanje volilne in referendumske kampanje o rabi konoplje v ničemer ne ogroža volilne pravice.

Foto: Peter Susič

Ustavno sodišče je ugotovilo, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo. Odločilo je, da hkratna izvedba posvetovalnega referenduma z evropskimi volitvami ne more pomeniti zlorabe posvetovalnega referenduma. Menijo tudi, da odlok ne krši volilne pravice in da so poslanci odlok sprejeli skladno z ustavo.

Ustavno sodišče je v odločitvi zapisalo, da hkratna izvedba posvetovalnega referenduma z volitvami v Evropski parlament ne more pomeniti zlorabe posvetovalnega referenduma, saj volivci lahko na isti dan odgovorno glasujejo na volitvah in referendumu. Zapisali so, da prepletanje volilne in referendumske kampanje v ničemer ne ogroža volilne pravice. Morebitno povečanje volilne udeležbe pa samo po sebi ne more pomeniti protiustavnih posledic razpisa referenduma.

Sodišče je tudi odločilo, da odlok ne krši volilne pravice, saj iz pregledanega gradiva ne izhaja, da bi bila poslancem "kakorkoli otežena ali preprečena udeležba" na seji državnega zbora oziroma glasovanju o odloku na tej seji, pa tudi ne na seji mandatno-volilne komisije, na kateri so poslanci odločali o odloku.

Ustavno sodišče je prav tako zapisalo, da iz ustave ne izhaja obveznost DZ, da bi moral pred sprejetjem odloka, s katerim se razpiše posvetovalni referendum, pridobiti mnenje vlade ali ministrstva za zdravje, kot so zatrdili predlagatelji.

Opozicijski SDS in NSi sta aprila vložili zahtevo za ustavno presojo odlokov o posvetovalnem referendumu o rabi konoplje. Menita, da je odlok o razpisu referenduma, ki so ga poslanci potrdili na seji, v neskladju z več členi ustave. Med drugim sta opozorili na procesne nepravilnosti sprejemanja odloka in nasprotovali izvedbi referendumov hkrati z junijskimi evropskimi volitvami.

križ
Mnenja Boštjan Udovič: Evtanazija? Ne, hvala!
Ustavno sodišče
Novice Ustavno sodišče zavrnilo začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o rabi konoplje
Ne spreglejte