Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
12.01

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

1

Natisni članek

Severna Makedonija Koronavirus

Petek, 12. 6. 2020, 12.01

3 leta, 10 mesecev

Balkanska država, ki jo je zajel drugi val okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

1

Severna Makedonija | V Severni Makedoniji so do zdaj zabeležili okoli 3.600 okužb, umrlo pa je 169 ljudi. | Foto Reuters

V Severni Makedoniji so do zdaj zabeležili okoli 3.600 okužb, umrlo pa je 169 ljudi.

Foto: Reuters

V Severni Makedoniji se v zadnjih dneh spopadajo z velikim porastom novih okužb, največ primerov beležijo v Skopju. Od tega pa je tudi odvisno, kdaj bodo v državi, ki ima že od januarja tehnično vlado, izvedli nove volitve. 

V večini evropskih držav se širjenje novega koronavirusa umirja. Na interaktivnem zemljevidu, ki ga je objavil ameriški New York Times, je mogoče videti, da je Slovenija v skupini držav, kjer je epidemiološka slika ugodna, saj smo v zadnjih dveh tednih zabeležili nekaj ali nič novih okužb.

V treh državah se stanje še ne umirja

So pa v Evropi tudi tri države, ki se v zadnjih 14 dneh spopadajo s porastom novih okužb. To so Bolgarija, Kosovo in Severna Makedonija. Nekoliko slabša je slika še v Grčiji, kjer so v zadnjih dneh zabeležili nekaj več odkritih primerov, ter še v nekaterih drugih državah.

Zemljevid NYT | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Najbolj skrb vzbujajoče so razmere v Severni Makedoniji, od koder so včeraj poročali o 175 novih primerih okužbe, večina jih je v prestolnici Skopje. V državi, ki ima nekaj manj kot dva milijona prebivalcev, so do zdaj potrdili malo manj kot 3.600 okužb, umrlo pa je 169 ljudi. 

srbija koronavirus bolnišnica Beograd
Novice Kaj se s koronavirusom dogaja na Balkanu?

Porast okužb po praznikih

O razmerah v nekaterih balkanskih državah se je pred dnevi razpisala tudi ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP). Kot so poročali, so zdravstvene ustanove v državi sporočile, da je ponovno rast okužb mogoče povezati z množičnimi zbiranji pred tremi tedni, ko so v Severni Makedoniji praznovali konec muslimanskega postnega meseca ramazana. Vlada je zato pretekli konec tedna ponovno uvedla policijsko uro za štiri regije, tudi Skopje, kjer je bilo okužb največ.

Ob vstopu v Slovenijo morajo v karanteno

Ker se je situacija v državi poslabšala, je Severna Makedonija tudi na slovenskem seznamu "nevarnih držav". Državljani Makedonije morajo tako ob vstopu v Slovenijo v obvezno 14-dnevno karanteno, enako pa velja tudi za slovenske državljane, ki pridejo od tam. 

Severna Makedonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kljub slabi epidemiološki sliki pa se v Severni Makedoniji pripravljajo tudi na nove volitve. Te bi morali izvesti že 12. aprila, a so bile zaradi razmer prestavljene, politične stranke pa se zdaj prepirajo glede novega datuma. 

Alojz Ihan
Novice "Drugi val virusa morda ne bo tako hud, ker smo nanj bolje pripravljeni"

Že pol leta tehnična vlada

Državo že šest mesecev vodi tehnična vlada, potem ko je januarja, ko je dobil rdečo luč Bruslja glede začetka pristopnih pogajanj za vstop v EU, odstopil premier Zoran Zaev. Socialdemokratska stranka SDSM, ki ji pripada tudi Zaev, želi volitve čim prej, desnosredinska stranka VMRO-DPMNE pa temu nasprotuje in vlado poziva, naj se raje posveti epidemiji novega koronavirusa. 

Severna Makedonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je v današnjem nagovoru narodu sporočil, da ne bo znova podaljšal izrednih razmer, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa, in se bodo iztekle v soboto. 

Ne spreglejte