Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
10.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

kandidatura SNS SDS lokalne volitve 2018

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 10.39

5 let, 5 mesecev

SNS in SDS v mestni svet predlagali isto kandidatko

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Ptuj | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Stranki SNS in SDS sta na Ptuju na listo kandidatov za mestni svet uvrstili isto kandidatko. Gre za kandidatko Lidijo Herega, ki jo je občinska volilna komisija že izbrisala z liste SNS.

Lidija Herega, kandidatka z istim rojstnim datumom in naslovom, je bila na listi kandidatov SNS uvrščena na 14. mesto, na listi kandidatov SDS pa na 24. mesto.

Ostaja na seznamu SDS

To je na svoji seji v petek ugotovila tudi občinska volilna komisija in v skladu s 57. členom zakona o volitvah v državni zbor odločila, da se kandidatka potrdi na tisti listi kandidatov, za katero je najprej dala soglasje. "To je na listi SDS, na listi SNS pa se je zavrnila, ker je pozneje določila to kandidaturo," je povedal tajnik občinske volilne komisije Martin Kukovič.

Ob tem je pojasnil, da so na listi SNS zavrnili le omenjeno kandidatko, ne pa celotne liste, ker so spolne kvote še vedno izpolnjene.

SNS je pred tem imela na listi 28 imen, od tega 12 žensk. Zdaj ima tako 27 kandidatov, med njimi 11 ženk, kar je več kot 40 odstotkov. SDS ima skupno 29 kandidatov, med njimi prav tako 12 žensk.

Ni vedela, kaj točno podpisuje

Na stranki SNS so nam že potrdili, da so prejeli informacijo občinske volilne komisije, da je bila omenjena kandidatka z njihove liste izbrisana, medtem ko lista ni bila zavrnjena.

Na vprašanje, kako se je lahko zgodilo, da so na listo uvrstili kandidatko, ki jo je pred tem že predlagala druga stranka, so odvrnili, da bi to morali vprašati njo. Dodali so, da v stranki s tem prej niso bili seznanjeni, kandidatka pa naj bi mislila, da je v enem primeru "podpisovala za župana".

O zadevi so bili v petek obveščeni tudi v lokalnem odboru SDS na Ptuju, kjer so nam povedali, da so Herego tudi kontaktirali, ki pa da jim je zatrdila, da je "zagotovo dala soglasje le za kandidaturo na listi SDS".

Odziv smo želeli dobiti tudi od kandidatke Lidije Herega, vendar se na naše klice ni odzivala.

Maribor
Novice Kdo so kandidati za župane mestnih občin #seznam

Zaradi istega imena zapleti na volitvah v DZ

Milena Babič je takrat trdila, da v primeru podpisa za stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ni vedela, kaj podpisuje. | Foto: Spletna stran Socialnih demokratov Milena Babič je takrat trdila, da v primeru podpisa za stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ni vedela, kaj podpisuje. Foto: Spletna stran Socialnih demokratov Podobnemu primeru smo bili priča že na letošnjih parlamentarnih volitvah, ko je Milena Babič iz Pesnice pri Mariboru dala soglasje tako za kandidaturo na listi Zeleni Slovenije Andreja Čuša kot SD Dejana Židana. Čuš jo je uvrstil med kandidate v volilni enoti Ljubljana Center, Židan pa na Ptuju.

Državna volilna komisija je takrat sklenila, da kandidatka ostane na seznamu SD, ki je ime kandidatke prva potrdila. Čuševo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center je takrat v celoti zavrnila, in sicer zaradi neizpolnjevanja spolnih kvot.

Vrhovno sodišče je sicer kasneje ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Odločilo je, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, zavrnili so le kandidatko Mileno Babič.

Andrej Čuš
Novice Zmaga za Čuša: lista ostane, a brez Milene Babič

V Kranju zavrnili listo Bratuškove in Trilarja

Konec preteklega tedna pa je kranjska občinska volilna komisija Listi Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja zaradi kršitev zakonodaje odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah. Po pojasnilih Bratuškove je bil razlog v imenu liste, napovedala je pritožbo na upravno sodišče.

Alenka Bratušek je napovedala pritožbo na odločitev kranjske občinske volilne komisije. | Foto: STA , Alenka Bratušek je napovedala pritožbo na odločitev kranjske občinske volilne komisije. Foto: STA ,

Tako Trilar kot Bratuškova verjameta, da bo upravno sodišče odločilo njim v prid in bodo lahko nadaljevali kampanjo. Če jim upravno sodišče ne bo pritrdilo, je naslednja stopnja ustavno sodišče, a Bratuškova verjame, da ta korak ne bo potreben.

Alenka Bratušek
Novice Volilna komisija zavrnila Listo Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja
Ne spreglejte