SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister napovedal kazen zaradi neosveževanja podatkov na lokalnih volitvah

0,35

termometer

Rudi Medved
Foto: STA

Zaradi neosveževanja podatkov v spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo ob lokalnih volitvah bodo od podjetja SRC uveljavljali odškodninsko kazen po pogodbi, je povedal minister za javno upravo Rudi Medved. Je pa po njegovih besedah predvidena kazen zelo nizka, do 400 evrov. A kot je dodal, pogodbe ni podpisal on.

Zvečer na dan drugega kroga županskih volitev, ki je potekal v začetku decembra lani, je zaradi neosveževanja spletne aplikacije ministrstva za javno upravo nastala zmeda pri ugotavljanju volilnega izida v Kopru.

Ob 22. uri presodili, da ne bo presenečenj

Medved je znova poudaril, da tega ni zakrivilo ministrstvo. Pojasnil je, da so za osveževanje podatkov pogodbeno angažirali podjetje, ki naj bi zagotavljalo navzočnost delavcev na sedežu ministrstva do enih ponoči. A so ti "ob 22. uri presodili, da pa bi morda prizorišče zapustili, ker se po njihovem mnenju ne bo zgodilo nič več presenetljivega". Telefonsko številko so res pustili, a se nanjo niso odzivali, je minister dejal na novinarski konferenci, na kateri so sicer govorili o novem razpisu za gradnjo širokopasovnih omrežij.

Možna tudi tožba zaradi okrnitve ugleda države

Poleg odškodninske kazni po pogodbi je minister danes kot možnost omenil tudi tožbo zaradi okrnitve ugleda države. Podjetja si namreč po njegovih besedah takšnega domačijskega odnosa ne bi smela privoščiti in bi morala tudi v odnosu z državo ravnati visoko profesionalno, je dejal.

Volitve. Lokalne volitve. Župan. Foto: Thinkstock

Če se bo podjetje, ki po njegovih besedah krivdo zavrača z najrazličnejšimi razlagami, pisno opravičilo, morda v takšno tožbo ne bodo šli. Za zdaj pa velja, da se z državnim odvetništvom dogovarjajo o tožbi. Kot je pojasnil, ne gre toliko za to, da bi od podjetja izterjali visoko vsoto, ampak je namen bolj simbolne narave, da pokažejo, da od postavljenih standardov ne bodo odstopali.

STA pojasnila podjetja SRC še čaka.

Država mora imeti lasten informacijski sistem za podporo vsem volitvam

Minister je še dodal, da omenjeni dogodek ni bil neposredni povod, je pa tudi malo pripomogel k temu, da so okrepili pogovore z Državno volilno komisijo. Prepričani so namreč, da mora imeti država lasten informacijski sistem za podporo vsem volitvam, da ga upravlja sama in ni odvisna od množice najrazličnejših zunanjih izvajalcev.

Predvidevajo, da bodo v letošnjem letu pripravili vse ustrezne podlage in proti koncu leta objavili razpis za izdelavo te informacijske podpore ter bo ob vseh naslednjih volitvah država sama upravljala to informacijsko podporo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin