Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
16.47

Osveženo pred

2 dneva, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Rudi Medved Damir Črnčec Boštjan Močnik Robert Glavaš Marjan Šarec Slovenska vojska Gregor Vodep

Sreda, 3. 7. 2024, 16.47

2 dneva, 12 ur

Ministrstvo za obrambo predstavilo nacionalne razvojne projekte slovenskih podjetij #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

Ministrstvo za obrambo je v vojašnici Edvarda Peperka predstavilo 19 projektov na področju obrambe, ki jih razvija devet visokotehnoloških slovenskih podjetij. Pristojni minister Marjan Šarec je izpostavil, da je Slovenska vojska v fazi nujne modernizacije. Poudaril je pomen vlaganja v raziskave in razvoj, še posebej v lastno obrambno industrijo.

Šarec je v nagovoru ocenil, da je Slovenija v svetlem obdobju zavedanja o pomenu vlaganja v raziskave in razvoj na področju obrambe. "Nikoli ne bomo največji in ne bomo si mogli privoščiti veliko serijskih proizvodenj, kot si jih drugi, lahko pa smo tehnološko med najrazvitejšimi. In tudi smo," je poudaril.

Meni, da raziskave in razvoj ter lastna oprema, oborožitev in tehnologija niso le vprašanje denarja, ampak vprašanje neodvisnosti, domoljubja in lastne samozadostnosti v "krutem svetu, ki smo mu danes priča". Poudaril je, da morata tako Slovenija kot Evropa nujno razvijati lastno industrijo kljub nekoliko višjim stroškom, saj "pridejo nevihte, ko je še kako pomembno, da imamo svojo opremo".

Na dogodku je sicer devet podjetij predstavilo 19 raziskovalno-razvojnih in inovacijskih projektov na področju obrambe. Kot je za STA pojasnil generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu Željko Kralj, je ključno, da gre za slovenska podjetja z velikimi uspehi pri razvoju oborožitvenih sistemov in daljinsko vodenih oborožitvenih postaj, predvsem za nemško obrambno industrijo. | Foto: Bojan Puhek Na dogodku je sicer devet podjetij predstavilo 19 raziskovalno-razvojnih in inovacijskih projektov na področju obrambe. Kot je za STA pojasnil generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu Željko Kralj, je ključno, da gre za slovenska podjetja z velikimi uspehi pri razvoju oborožitvenih sistemov in daljinsko vodenih oborožitvenih postaj, predvsem za nemško obrambno industrijo. Foto: Bojan Puhek

Letos 23 milijonov evrov

Ministrstvo od leta 2022 sicer znatno povečuje sredstva za raziskave in razvoj. Po navedbah Šarca so leta 2022 za to področje namenili dva milijona evrov, lani skoraj 12 milijonov, letos 23 milijonov, za naslednje leto pa je za to področje načrtovanih 23,5 milijona. "Dodana vrednost, ki je v tej industriji izjemno visoka, mnogo višja kot v drugih panogah, je tisto, k čemur Slovenija stremi," je dejal minister.

Poveljnik Prve brigade polkovnik Gregor Vodep je v nagovoru izrazil zadovoljstvo nad dogodkom v vojašnici, kjer so že zgradili nove prostore za oborožitvene sisteme in vozila. Veseli ga tudi, da je ministrstvo na enem dogodku združilo vojaške in industrijske predstavnike. "Menim, da lahko dogodek pospeši naše sodelovanje, da bodo raziskovalno-razvojni projekti še uspešnejši in da bodo dosegli cilj. To sta domače znanje in domača proizvodnja, vgrajena v sodobne oborožitvene sisteme, ki jih Slovenska vojska nujno potrebuje za uresničevanje poslanstva," je dejal.

Ministrstvo od leta 2022 sicer znatno povečuje sredstva za raziskave in razvoj. Po navedbah Šarca so leta 2022 za to področje namenili dva milijona evrov, lani skoraj 12 milijonov, letos 23 milijonov, za naslednje leto pa je za to področje načrtovanih 23,5 milijona. "Dodana vrednost, ki je v tej industriji izjemno visoka, mnogo višja kot v drugih panogah, je tisto, k čemur Slovenija stremi," je dejal minister Marjan Šarec. | Foto: Bojan Puhek Ministrstvo od leta 2022 sicer znatno povečuje sredstva za raziskave in razvoj. Po navedbah Šarca so leta 2022 za to področje namenili dva milijona evrov, lani skoraj 12 milijonov, letos 23 milijonov, za naslednje leto pa je za to področje načrtovanih 23,5 milijona. "Dodana vrednost, ki je v tej industriji izjemno visoka, mnogo višja kot v drugih panogah, je tisto, k čemur Slovenija stremi," je dejal minister Marjan Šarec. Foto: Bojan Puhek

Predvsem za nemško obrambno industrijo

Na dogodku je sicer devet podjetij predstavilo 19 raziskovalno-razvojnih in inovacijskih projektov na področju obrambe. Kot je za STA pojasnil generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu Željko Kralj, je ključno, da gre za slovenska podjetja z velikimi uspehi pri razvoju oborožitvenih sistemov in daljinsko vodenih oborožitvenih postaj, predvsem za nemško obrambno industrijo.

Kralj je med številnimi projekti izpostavil oborožitveno postajo v okviru projekta zračne obrambe Mangart 25, ki ga je Slovenska vojska že preizkušala. "Gre za protiletalsko zaščito in takega sistema trenutno na svetu ni," je poudaril Kralj.

Poleg predstavnikov podjetij s področja obrambne industrije so bili na dogodku tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Boštjan Močnik, državna sekretarja na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in Rudi Medved, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije Boštjan Skalar ter člani in predsednik odbora za obrambo DZ Martin Premk.

Poleg predstavnikov podjetij s področja obrambne industrije so bili na dogodku tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Boštjan Močnik, državna sekretarja na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in Rudi Medved, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije Boštjan Skalar ter člani in predsednik odbora za obrambo DZ Martin Premk. | Foto: Bojan Puhek Poleg predstavnikov podjetij s področja obrambne industrije so bili na dogodku tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Boštjan Močnik, državna sekretarja na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in Rudi Medved, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije Boštjan Skalar ter člani in predsednik odbora za obrambo DZ Martin Premk. Foto: Bojan Puhek

Napad z droni na Dnipro, Ukrajina
Novice Ruske sile znova silovito napadle Ukrajino
Kim Jong Un
Novice Severna Koreja z novim preizkusom taktične balistične rakete s 4,5-tonsko bojno glavo
ameriška vojska
Novice Ameriškim oporiščem v Evropi grozi napad? Dvignili so stopnjo pripravljenosti.
Ne spreglejte