Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
11.20

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

vojska izstrelitev rakete raketa Severna Koreja

Torek, 2. 7. 2024, 11.20

2 dneva, 1 ura

Severna Koreja z novim preizkusom taktične balistične rakete s 4,5-tonsko bojno glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Kim Jong Un | Severnokorejski mediji so v ponedeljek poročali, da je bila izstrelitev odgovor na vojaške vaje, ki so jih minuli teden južno od otoka Jeju izvedle južnokorejska, ameriška in japonska vojska. | Foto Reuters

Severnokorejski mediji so v ponedeljek poročali, da je bila izstrelitev odgovor na vojaške vaje, ki so jih minuli teden južno od otoka Jeju izvedle južnokorejska, ameriška in japonska vojska.

Foto: Reuters

Severna Koreja je v ponedeljek po lastnih navedbah uspešno preizkusila taktično balistično raketo, ki je lahko opremljena s 4,5-tonsko bojno glavo in ima doseg med 90 in 500 kilometri. Generalštab južnokorejske vojske je navedbo o uspešnem preizkusu označil za verjetno laž, saj naj bi eno od raket razneslo v zraku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Severnokorejski mediji so poročali o uspešni izstrelitvi rakete tipa hwasongpho-11da-4,5, ki je po njihovih navedbah lahko opremljena s 4,5-tonsko bojno glavo. Raketo je po oceni analitikov mogoče opremiti tudi z jedrsko konico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oznaka "da" v tipu rakete nakazuje, da gre za tretjo različico rakete kratkega dosega hwasong-11, ki jo je Pjongjang predstavil leta 2019 in razvil na podlagi ruskih balističnih raket iskander, navaja španska tiskovna agencija Efe.

"Preizkusna izstrelitev je bila izvedena z raketo s simulirano težko bojno glavo, da smo preizkusili stabilnost leta in natančnost ciljanja z minimalnim dosegom 90 kilometrov in maksimalnim dosegom 500 kilometrov," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Generalštab južnokorejske vojske je medtem sporočil, da je Severna Koreja izstrelila dve balistični raketi, in navedel, da je drugo verjetno razneslo kmalu po izstrelitvi, saj da je eksplodirala še med letom nad kopnim delom Severne Koreje. Navedbe severnokorejskih medijev o uspešnem preizkusu je zato označil za verjetno neresnične.

Čeprav proti Severni Koreji veljajo številne mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski in raketni program, pa Pjongjang že leta razvija rakete, tudi takšne, ki bi lahko nosile jedrske konice. Napetosti na Korejskem polotoku se zato že dolgo zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.

Severna Koreja, izstrelitev rakete
Novice Severna Koreja neuspešno testirala hiperzvočno raketo
Barcelona štart George Russell Max Verstappen Lando Norris
Sportal Raketa Russell, a samo za dva kroga. Verstappen premagal Britance.
Ne spreglejte