Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2024,
19.45

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo vlada Marjan Šarec Rudi Medved

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 19.45

2 meseca, 4 tedne

Vlada predlaga DZ, da ugotovi prenehanje funkcije obrambnemu ministru Šarcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57
Predstavitev projektov slovenske obrambne industrije. Orožje, vojska, Ivo Boscarol, Marjan Šarec | Rudi Medved se bo upokojil.  | Foto Bojan Puhek

Rudi Medved se bo upokojil.

Foto: Bojan Puhek

Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlamentu, so sporočili z urada za komuniciranje.

DZ je namreč danes potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Na evropskih volitvah 9. junija so volivci v Evropski parlament poleg Šarca (Svoboda) izvolili še Romano Tomc (SDS), Milana Zvera (SDS), Branka Grimsa (SDS), Zalo Tomašič (SDS), Ireno Jovevo (Gibanje Svoboda), Matjaža Nemca (SD), Vladimirja Prebiliča (Vesna) in Mateja Tonina (NSi).

Z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija bo Šarec tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Golob bo moral poiskati Šarčevega naslednika 

Predsednik vlade Robert Golob bo tako moral poiskati njegovega naslednika, ki bo zasedel stolček na čelu obrambnega ministrstva, a se mu, kot kaže, s tem za zdaj še ne mudi. Premier je namreč v izjavi po seji sveta vlade za Slovence po svetu v začetku julija dejal, da Šarca kot ministra čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu. "Bilo bi zares nespametno, da bi ministra za obrambo poslali na najpomembnejši dogodek v letu brez polnega mandata," je komentiral.

Predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, v kvoti katere je tudi vodenje obrambnega ministrstva, je sicer po objavi izidov volitev dejal, da si bodo za odločitev, kako naprej, vzeli kak teden, a da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bodo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe.

Odhaja tudi Rudi Medved 

Iz te sicer hkrati z ministrom Šarcem odhaja tudi njegov državni sekretar Rudi Medved, ki se bo upokojil. Vlada ga je na eni od dopisnih sej s 14. julijem že razrešila s funkcije državnega sekretarja. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev pri podpori, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

Predstavitev projektov slovenske obrambne industrije. Orožje, vojska, Ivo Boscarol, Marjan Šarec
Novice Ministrstvo za obrambo predstavilo nacionalne razvojne projekte slovenskih podjetij #video
Marjan Šarec
Novice Golobu se z iskanjem novega obrambnega ministra ne mudi
Brezpilotnik
Novice Šarec slovesno predal brezpilotne letalnike slovenskega proizvajalca
Gibanje Svoboda
Novice Za vrednote Svobode v Evropi
Marjan Šarec
Novice Šarec bo Črni gori predal brezpilotne letalne sisteme Belin-V
Ne spreglejte