Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
14.11

Osveženo pred

2 dneva, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

brezpilotni letalniki Črna gora Marjan Šarec Ministrstvo za obrambo

Torek, 2. 7. 2024, 14.11

2 dneva, 2 uri

Šarec slovesno predal brezpilotne letalnike slovenskega proizvajalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Brezpilotnik | Skladno z dogovorom je Mors v okviru skupnega naročila za potrebe črnogorske vojske nabavil šest brezpilotnih letalnikov Belin-V. | Foto Ministrstvo za obrambo RS

Skladno z dogovorom je Mors v okviru skupnega naročila za potrebe črnogorske vojske nabavil šest brezpilotnih letalnikov Belin-V.

Foto: Ministrstvo za obrambo RS

Obrambni minister Marjan Šarec je med današnjim enodnevnim obiskom v Črni gori tamkajšnjemu kolegu Draganu Krapoviću predal brezpilotne letalnike Belin-V slovenskega proizvajalca C-Astral iz Ajdovščine, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

Gre za prvi primer, ko je druga država v Sloveniji nabavila vojaško opremo pri slovenskem proizvajalcu po modelu vlada-vladi, so izpostavili na Morsu. Posel sledi dogovoru o sodelovanju na področju vojaškega izvidništva in opazovanja ter nadzora iz zraka, ki sta ga avgusta lani sklenili obrambni ministrstvi obeh držav.

Skladno z dogovorom je Mors v okviru skupnega naročila za potrebe črnogorske vojske nabavil šest brezpilotnih letalnikov Belin-V. Za potrebe slovenske vojske (SV) jih je ministrstvo medtem kupilo deset. Vrednost posla za nakup letalnikov za SV je dobrih 3,5 milijona evrov, za črnogorsko vojsko pa nekaj več kot milijon evrov.

Šarec upa, da se bo takšno sodelovanje nadaljevalo 

Na letališču v Podgorici je Šarec danes slovesno predal letalnike, namenjene črnogorski vojski. Predaje se sta se poleg Krapovića med drugim udeležila podpredsednik črnogorske vlade Aleksa Bečić in notranji minister Danilo Šaranović. Zatem sta Šarec in Krapović opravila tudi krajše dvostransko srečanje, na katerem sta govorila o obrambnem in vojaškem sodelovanju med državama, dotaknila pa sta se tudi aktualnih varnostnih izzivov v regiji in po svetu.

V izjavi sta poudarila odlično sodelovanje med državama na vojaškem in obrambnem področju. Šarec je izrazil pričakovanje, da se bo takšno sodelovanje nadaljevalo. Na podlagi podobnega dogovora kot za brezpilotne letalnike je namreč proti koncu leta predvidena tudi dobava dinamičnih simulatorjev za oklepna vozila JLTV 4x4 oshkosh z integriranimi oborožitvenimi postajami, in sicer enega za črnogorsko in enega za slovensko vojsko.

Marjan Šarec
Novice Šarec bo Črni gori predal brezpilotne letalne sisteme Belin-V
Spartan-polet na Kosovo
Novice Pripadniki SV na Kosovu kmalu tudi z novimi silami? "To je naša služba. Gremo za domovino." #foto #video
Kosovo
Novice Z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem na prvem uradnem poletu letala C-27J Spartan #foto #video
Ne spreglejte