SiolNET. Novice Lokalne volitve
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kritični do župana, a protikandidata niso predlagali

0,88

termometer

Bled, Blejsko jezero, jesen
Za vodenje Bleda ni posebnega zanimanja. Sedanji župan Janez Fajfar namreč nima protikandidata. Foto: Thinkstock

V Sloveniji imamo 212 občin, med njimi je vsaj 30 takih, kjer volivci ne bodo imeli izbire glede županskega kandidata, saj bo na volilnem lističu le eno ime. Med njimi sta celo občini Bled in Kranjska Gora. Po nekaterih občinah smo preverili, zakaj nasprotna politična opcija v tekmo ni poslala svojega kandidata.

V Radljah ob Dravi, kjer sta kandidaturo za župana oddala dva kandidata, a je občinska volilna komisija eno zavrnila, za župana tako kandidira le sedanji župan Alan Bukovnik. A to še zdaleč ni edina občina, kjer ni bistvenega zanimanja za župansko funkcijo.

Po do zdaj dostopnih podatkih na Državni volilni komisiji imajo le enega županskega kandidata v občinah: Bled, Brezovica, Cerkvenjak, Dobrovnik, Gorje, Gorenja vas - Poljane, Hajdina, Hoče - Slivnica, Hodoš, Ivančna Gorica, Komenda, Kranjska Gora, Križevci, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Nazarje, Polzela, Rače - Fram, Radeče, Razkrižje, Sevnica, Sodražica, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Trnovska vas, Velika Polana, Vodice, Vojnik, Žetale in Železniki.

In zakaj nasprotna politična opcija, čeprav nastopa s kandidati za člane občinskega sveta, ni v tekmo poslala svojega protikandidata?

Radlje ob Dravi Novice Bi lahko ukinili občino, če nihče ne bi želel biti župan?

V Levici so do Janeza Fajfarja kritični, a vseeno svojega kandidata niso predlagali. V Levici so do Janeza Fajfarja kritični, a vseeno svojega kandidata niso predlagali. Foto: STA

Nezadovoljni z županom, a svojega kandidata niso predlagali

Za župansko funkcijo se na Bledu poteguje le dosedanji župan Janez Fajfar, ki so ga predlagali Anže Logar in skupina volivcev.

Čeprav z njegovim delom oziroma "nedelovanjem in prepuščanjem stvari drugim akterjem" v tamkajšnjem lokalnem odboru Levice niso zadovoljni, svojega kandidata vseeno niso predlagali. Kot nam je pojasnila Ljubislava Kapus, ki na listi Levice kandidira za občinsko svetnico, so se za zdaj osredotočili le na oblikovanje liste za člane v občinskem svetu. To je namreč prvi nastop Levice na lokalnih volitvah na Bledu. Bodo pa zagotovo v prihodnje razmišljali tudi o županskih kandidatih.

Do dosedanjega župana so predvsem kritični, ker je občina premalo pozorna do kulturnega in društvenega delovanja prebivalcev, ki so že leta brez svojih prostorov. Kapusova je opozorila tudi na problematiko s parkirišči na Bledu, ki bi po njenem mnenju morala biti urejena zunaj jezerske sklede.

Glede turizma pa je občina premalo pripravljena na spremembe, ki se jim dogajajo, jezero je v slabem stanju, občina pa je preveč spodbujala odpiranje hostlov, kar ni v skladu z blejskimi cilji, kjer naj bi se ponujal kakovostnejši turizem, še dodaja Kapusova.

Z dosedanjim županom občine Železniki Janezom Luznarjem je opozicija uspešno sodelovala. Z dosedanjim županom občine Železniki Janezom Luznarjem je opozicija uspešno sodelovala. Foto: Instagram/Getty Images

Primer dobrega sodelovanja v Železnikih

Dosedanjega župana bosta zagotovo ohranili dve občini v Poljanski in Selški dolini. V Železnikih namreč dosedanji župan, kandidat z liste SLS Janez Luznar, glede na podatke DVK nima protikandidata.

"Dosedanje sodelovanje z aktualnim županom je bilo uspešno, in glede na ponudbo, bo tako verjetno tudi naprej," pravi predsednica območnega odbora SD v Škofji Loki Mirjam Jan Blažič. Glede na to, da stranka SD v Železnikih nastopa z listo kandidatov za člane občinskega odbora, smo namreč želeli izvedeti, zakaj stranka ni predlagala tudi kandidata za župana.

Kot razlog je navedla, da je tamkajšnje okolje bolj naklonjeno desnici, po drugi strani pa je sodelovanje z županom s strani SLS uspešno. Ob tem ni izključila možnosti, da bi ga kot stranka tudi podprli: "Ko bodo uradno znane vse kandidature, se bomo tudi mi opredelili."

Da so do zdaj dobro sodelovali s sedanjim županom, je povedal tudi občinski svetnik v Železnikih iz vrst Levice Blaž Vrhunc, ki za svetnika kandidira tudi na zdajšnjih volitvah. Na vprašanje, zakaj se niso odločili za svojega županskega kandidata, pa odgovarja: "Nismo imeli nobenega primernega kandidata. Sicer sem sam razmišljal o kandidaturi, a se nazadnje nisem odločil." O morebitni podpori Luznarju se še niso izrekali.

Bojan Šrot Novice Celjane razburja glasilo, ki hvali dosežke župana Šrota

Nima smisla vlagati energije

Podobna situacija je tudi v Poljanski dolini, v občini Gorenja Vas - Poljane, kjer je kandidaturo s podporo SDS vložil le dosedanji župan Milan Čadež. "Vemo, da so vse možnosti na strani sedanjega župana, zato se nam enostavno ni zdelo smiselno vlagati energije v to, da bi se pojavili s svojim kandidatom. Vse kaže, da so tako razmišljale vse stranke," je še dejala Jan Blažičeva.

Ali bodo tudi tu podprli kandidata, se ni želela opredeliti, prav tako ne glede sodelovanja. Dejala je le, da so "običajno kot stranka dosti na različnih bregovih". Medtem ko občinski svetnik iz vrst SD Jurij Krvina dodaja, da "niso vedno uslišane pripombe, a načeloma je sodelovanje na normalni ravni". Podpore mu medtem ne bodo izrekali, kakor je tudi še nikoli niso nobenemu drugemu kandidatu.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin